VTH Netwerkbijeenkomsten

De Omgevingswet heeft veel impact op de VTH-processen. 'Standaardbrieven'/standaardcommunicatie moet hiervoor worden aangepast, maar op een manier dat deze passen binnen uw gemeente. Hiervoor zijn verschillende voorbeelden, tips en tricks uit het land opgehaald om u te helpen. 

Daarnaast is een inventarisatie gemaakt van brieven die moeten worden aangepast en zijn er tips opgesteld die u kunt gebruiken bij het opstellen van deze brieven. 

Inventarisatie van aangepaste brieven

Een inventarisatie van brieven die moeten worden aangepast. Deze inventarisatie is gedaan door gemeente Leidschendam-Voorburg en regio IJsselland, maar kunnen u helpen bij het overzicht van de nog aan te passen brieven/documenten. Heeft u aanvullingen, dan horen wij dat graag. U kunt dit mailen naar omgevingswet@vng.nl

Tips voor het maken van brieven

Het maken van standaarddocumenten is niet gemakkelijk en vergt veel tijd. Sandra Anzion, jurist bij het Programma Omgevingswet VNG, heeft een aantal tips opgesteld waar u rekening mee kunt houden. De opgestelde tips worden regelmatige geüpdatet, hou hiervoor de website in de gaten. 

Voorbeeldbrieven

Regio IJsselland en gemeente Leidschendam-Voorburg hebben standaardbrieven al aangepast en voor u beschikbaar gesteld. Dit zijn brieven die met grote zorgvuldigheid tot stand zijn gekomen. En dienen als voorbeeld en inspiratie voor als u als gemeenten zelf aan de slag wilt.  

Daarnaast heeft Omgevingsdienst regio Arnhem een voorbeeldbrief ter beschikking gesteld over besluit omgevingsvergunning. 

Van het proces heeft de regio IJsselland een informatief filmpje en een bijbehorende presentatie gemaakt. Een aanrader voor als je zelf als gemeente aan de slag wilt.

Klik hier om de video op volledig scherm te bekijken. 

Meer informatie

VTH Netwerksessie 14 april 2023

Op 14 april 2023 gingen we in op de voorbeeldbrieven voor de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van de regio IJsselland. Onder het kopje Bestanden vindt u de bijbehorende presentatie terug. Ook vindt u hier de vragen en antwoorden die in de chat gesteld zijn. Hieronder kunt u de sessie terugkijken.