Hoe wordt risicomanagement een vraagstuk voor de hele organisatie en niet alleen van de afdeling Financiën? Hoe richt u de verzekeringsportefeuille optimaal in? Risicomanagers, controllers en concernstrategen van gemeenten wisselen kennis en ervaring uit in het Risico Platform Overheden (RPO). 

Gerelateerde onderwerpen

VNG Risicobeheer

VNG Risicobeheer ondersteunt gemeenten bij risicomanagement en strategie. We faciliteren de professionele gemeenschap van gemeentelijke risicomanagers, concerncontrollers en concernstrategen, het RPO (Risico Platform Overheden). Ook ondersteunen we het netwerk van gemeentelijke verzekeringsambtenaren (EVO). We werken aan een  Risicobeheerfonds waarmee gemeenten gezamenlijk risico's opvangen en geld besparen op de verzekeringsportefeuille. 

Verplichte weerstandsratio schept schijnwerkelijkheid

De huidige verplichting van de weerstandsratio in de paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing van provincies en gemeenten levert schijnnauwkeurigheid en geeft wethouders en gemeenteraadsleden slechts beperkt informatie. We kunnen de verplichte weerstandsratio beter afschaffen. De auteurs pleiten voor een andere invalshoek en een andere manier om risico's te identificeren en bespreekbaar te maken.

Opiniebijdrage in TPC, het tijdschrift voor public governance, audit & control door Tom Noordermeer, Chris Ravensbergen, Hilko de Boer, Tjerk Budding, Johan de Kruijf en Rein-Aart van Vugt.

Lees het artikel Verplichte weerstandsratio schept schijnwerkelijkheid (pdf, 4,7 MB)

Risicomanagement voor de gemeenteraad

Raadsleden moeten lastige afwegingen maken over grote projecten. Wat is het risico voor de gemeente? Welke maatschappelijke meerwaarde levert het op? Om raadsleden op weg te helpen in risicobeheer, is er nu de VNG Handreiking Risicobeheersing voor Raadsleden. De handreiking is een gezamenlijk product van VNG Risicobeheer, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en het ministerie van BZK. 

Lees de handreiking Risicobeheersing voor Raadsleden

Nieuws
Nieuws

Risicobeheer in Weekoverzicht

Vrouw aan het werk achter de laptop

Wilt u nieuws over risicobeheer ontvangen in het Weekoverzicht? Pas uw voorkeuren aan in Mijn VNG.