Grote opgaven vragen meer strategisch vermogen van gemeenten. Hoe kunnen gemeenten in de organisatie het goede gesprek voeren over risico's en kansen? Daarover ging het congres Integraal Risicobeheer, de lessen zijn samengevat in een video.
Werken volgens de Bedoeling is mooi, maar wat is dan de Bedoeling? Wat is een goede werkwijze voor wie afwijkt van regels als maatwerk nodig is? Veel discussie in de laatste bijeenkomst van het leernetwerk Leiderschap en de Bedoeling. Volgend jaar komt er een nieuw leernetwerk.
10 gemeenten deden dit jaar mee aan het Leernetwerk Leiderschap en de Bedoeling. Ze delen ervaringen en krijgen inspiratie van sprekers die hun eigen organisaties veranderden. Volgend jaar wordt een nieuw Leernetwerk gestart. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.
Doen wat helpt, in plaats van doen wat hoort. Dat was de rode draad in de voorlaatste bijeenkomst van het VNG-leernetwerk Leiderschap en de Bedoeling. Het leernetwerk krijgt een vervolg; Volgend jaar kan een nieuwe groep gemeenten meedoen.
Hoe kan de ambtelijke organisatie gemeentebestuurders meer inzicht geven in de risico’s die de gemeente loopt? En zo bijdragen aan meer objectieve besluitvorming? Het VNG-leernetwerk Toekomstgerichte gemeenten schreef er een artikel over.
Concerncontrollers, strategen en directeuren Financiën van gemeenten ontmoetten elkaar op de zomerbijeenkomst van het RPO, het Risico Platform Overheden op 30 juni, om te sparren met collega’s en expertise van alle gemeenten bij elkaar brengen.
Raadsleden moeten lastige afwegingen maken over grote projecten. Wat is het risico voor de gemeente? Welke maatschappelijke meerwaarde levert het op? Om raadsleden op weg te helpen in risicobeheer, is er nu de handreiking Risicobeheersing voor Raadsleden.
Hoe kan de gemeente haar begroting toekomstbestendig inrichten? Zijn de ambities op de langere termijn financieel haalbaar? De uitdagingen van toekomstgericht begroten stonden centraal in een recente bijeenkomst van het VNG-leernetwerk Toekomstgerichte gemeenten.
Pak de zaken aan zoals thuis. Met gezond verstand en zonder fratsen. Dat is de kortste samenvatting van het verhaal van Ruud Klarenbeek, oud-bestuurder van de JP van den Bent stichting. Werken volgens de Bedoeling doen ze bij deze organisatie al vanaf het eerste begin.
Stappentellen, meten hoe je nachtrust is geweest. Een smartwatch meet en weet gezondheidsrisico's. Maar is er is ook het risico gijzelaar te worden van het horloge.