Hoe kan de ambtelijke organisatie gemeentebestuurders meer inzicht geven in de risico’s die de gemeente loopt? En zo bijdragen aan meer objectieve besluitvorming? Het VNG-leernetwerk Toekomstgerichte gemeenten schreef er een artikel over.
10 gemeenten deden (en doen) dit jaar mee aan het Leernetwerk Leiderschap en de Bedoeling. Ze delen ervaringen en krijgen inspiratie van sprekers die hun eigen organisaties veranderden. Het is zo’n succes dat volgend jaar een nieuw Leernetwerk wordt gestart. Doe mee!
Concerncontrollers, strategen en directeuren Financiën van gemeenten ontmoetten elkaar op de zomerbijeenkomst van het RPO, het Risico Platform Overheden op 30 juni, om te sparren met collega’s en expertise van alle gemeenten bij elkaar brengen.
Raadsleden moeten lastige afwegingen maken over grote projecten. Wat is het risico voor de gemeente? Welke maatschappelijke meerwaarde levert het op? Om raadsleden op weg te helpen in risicobeheer, is er nu de handreiking Risicobeheersing voor Raadsleden.
Hoe kan de gemeente haar begroting toekomstbestendig inrichten? Zijn de ambities op de langere termijn financieel haalbaar? De uitdagingen van toekomstgericht begroten stonden centraal in een recente bijeenkomst van het VNG-leernetwerk Toekomstgerichte gemeenten.
Pak de zaken aan zoals thuis. Met gezond verstand en zonder fratsen. Dat is de kortste samenvatting van het verhaal van Ruud Klarenbeek, oud-bestuurder van de JP van den Bent stichting. Werken volgens de Bedoeling doen ze bij deze organisatie al vanaf het eerste begin.
Stappentellen, meten hoe je nachtrust is geweest. Een smartwatch meet en weet gezondheidsrisico's. Maar is er is ook het risico gijzelaar te worden van het horloge.
Hoe zet je Barbapapa in om een organisatie te veranderen? Of de futuristische auto uit Back to the future? Het zijn krachtige beelden die bij veranderplannen meteen de passende associatie oproepen. Dat is de les van Maarten Schurink. Hij vertelt bevlogen over zijn ervaring met organisatieverandering.
De duurzame inzetbaarheid van medewerkers en leiderschap in de organisatie hebben veel met elkaar te maken. Medewerkers met werkplezier zijn niet vaak ziek. Marcel Levi spreekt erover in het webinar Leiderschap en duurzame inzetbaarheid. Zijn lezing is nu terug te zien.
Met werken vanuit de Bedoeling maken gemeenten in de praktijk groot verschil in het leven van inwoners. Wat komt erbij kijken om het ook echt te gaan doen? Dat was het onderwerp van de derde sessie van het Leernetwerk Leiderschap en de Bedoeling op 24 maart.