De belangstelling voor het Risicobeheerfonds neemt toe. Steeds meer gemeenten vragen om een berekening van een premie-indicatie. Daarbij blijkt dat veel gemeenten wel een lijst van gebouwen aanleveren, maar nog geen gegevens over schades.
Gegevens over de schades in het verleden zijn van belang voor de vergelijking van kosten van de bestaande verzekering met die van het Risicobeheerfonds. Hoe meer bij ons bekend is over de historische schadelast, hoe beter de vergelijking van de kosten.
Eerlijk beeld
De indicatieve premie van het Risicobeheerfonds is nagenoeg voor elke gemeente lager, maar het eigen risico van € 2 per inwoner is doorgaans hoger dan in de huidige situatie. Wanneer we inzicht hebben in de schadehistorie kunnen we de totale kosten over voorbije jaren berekenen en vergelijken. Dit geeft een reëel beeld van de mogelijke kostenbesparing.
Initiatief Risicobeheerfonds
De VNG lanceerde het initiatief Risicobeheerfonds bij de Algemene Ledenvergadering in juni. Het nog op te richten Risicobeheerfonds wil gemeenten integraal risicomanagement bieden. Het doel ervan is verzekeringspremies te verlagen en veiligheid te verhogen. Het is de bedoeling om met gemeenten gezamenlijk en de VNG een eigen schadeverzekeraar op te richten, te beginnen met een gebouwenverzekeraar.
Hoe het Risicobeheerfonds voor en door gemeenten precies werkt, vindt u in de Vragen en antwoorden over het Risicobeheerfonds.