Nieuws
De VNG start deze zomer met de voorbereidingen op de gezamenlijke inkoop van persoonsgebonden ICT-hardware de onder naam GT Hardware - werkplek. Gemeenten hebben in gesprekken met het Kenniscentrum Inkoop en Aanbesteden aangegeven veel behoefte te hebben aan het gezamenlijk inkopen van dergelijke hardware.
Eerder deze maand publiceerden we de nieuwe Model Parkeerverordening en de bepalingen deelmobiliteit. Achteraf bleek dat in de Model Parkeerverordening een aantal fouten stonden. Daarom zijn de teksten in deze modelverordening nu aangepast.
De aangenomen Wet gemeentelijk instrumentarium warmtetransitie (Wgiw) is nader uitgewerkt in het onderliggend besluit, de Bgiw. Dit besluit vult de bevoegdheid in voor gemeenten. De VNG organiseert een consultatieronde om bij Kamerleden aandacht te vragen voor noodzakelijke wijzigingen.
Gemeenten zijn hard aan de slag om de Tweede Kamerverkiezingen op 29 oktober te organiseren en in goede banen te leiden. De organisatie van deze tussentijdse verkiezingen levert hen veel extra kosten op. De VNG vraagt het kabinet om snel uitsluitsel te geven over de compensatie hiervan.
Wettelijke verplichtingen en onduidelijk beleid op asiel en migratie zorgen ervoor dat gemeenten zich steeds vaker in een lastige positie bevinden. Met daarbij een kritische blik van inwoners, media en lokale politiek, leidt het in toenemende mate tot bedreigende situaties in gemeenten.
Gemeenten zijn bezig om te bepalen met welke percentage de contracten voor maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp voor 2026 geïndexeerd moeten worden. Het ministerie van VWS berekent de prijsindexcijfers die gebruikt kunnen worden om de tarieven in de zorg te indexeren.
ABP verwacht dat de premie voor het ouderdoms- en nabestaandenpensioen in 2026 nagenoeg gelijk blijft. De verwachte premie is 26,9% (dit jaar is het 27%). Deze prognose is gebaseerd op het huidige premiebeleid en de huidige pensioenregeling. De definitieve premie voor 2026 wordt eind november vastgesteld.
De eerste rapportage over de werking van de Omgevingswet sinds de inwerkingtreding op 1 januari 2024 is aangeboden aan de Tweede Kamer. De rapportage laat zien hoe de wet in de praktijk functioneert en biedt zowel waardevolle inzichten als aanknopingspunten voor verbetering.
Het kabinet heeft het rapport van het interdepartementaal beleidsonderzoek (IBO) naar arbeidsmigratie 'Wat werkt voor de toekomst' naar de Tweede Kamer gestuurd. Het biedt inzichten op de toekomst van arbeidsmigratie in Nederland en de gevolgen ervan voor zowel de economie als de samenleving.