De RPO Award is een onderscheiding van het Risico Platform Overheden (RPO) voor een scriptie of proefschrift dat bijdraagt aan de verbetering of vernieuwing van risicomanagement in gemeenten. Kent of bent u iemand die afstudeert op dit onderwerp? Of dit heeft gedaan na 1 januari 2023? Doe mee.

Jeroen van Veen, concerncontroller van Weert, is juryvoorzitter van de RPO Award. Hij beoordeelt de inzendingen samen met z’n collega juryleden Freija van Duijne, toekomstverkenner, Corienne Boterenbrood, concerncontroller Best, en Christiaan Ravensbergen, directeur VNG Risicobeheer. Jeroen vertelt wat de bedoeling is.
Wat is het belang van de RPO Award?
Dat is meerledig: we willen gemeenten promoten als aantrekkelijke werkgevers voor (toekomstige) financials, controllers, strategen en bedrijfskundigen. En daarnaast de beroepspraktijk naar een hoger niveau tillen door goed onderzoekswerk meer bekendheid te geven binnen de professionele gemeenschap. Met de award willen we ook het RPO op de kaart zetten als professionele community van controllers en strategen bij gemeenten en andere decentrale overheden.
Waarom wil je het vakgebied van risicomanagement onder de aandacht brengen?
Risicomanagement is nog vaak een solitair onderwerp in de gemeentelijke organisatie. ‘Het zou onderdeel moeten zijn van integrale sturing. Het gaat om de doelen die we voor inwoners willen bereiken, en de afwegingen die we maken. Als we bijvoorbeeld het onderhoud van wegen uitstellen om geld te besparen, moeten we er rekening mee houden dat we meer risico lopen op ongevallen, en schadeclaims. Of denk aan het goed omgaan met persoonsgegevens – de processen daarvoor zorgvuldig inrichten – om te voorkomen dat het fout gaat. We moeten opdrachten zo uitvoeren dat we risico’s onderkennen, beheersen of soms accepteren omdat dit uiteindelijk het voordeligst uitpakt.
Wat doe je dan vanuit het risicomanagement om het denken over risico’s goed in de greep te krijgen?
Als je de processen om tot een goed resultaat te komen, goed kent, dan weet je ook waar de risico’s zitten. Vooraf goed nadenken met de organisatie over de risico’s en de impact, en voldoende maatregelen treffen om te voorkomen dat het zich voordoet. Dit vraagt voortdurend een transparant en positief kritisch gesprek met de organisatie
Waarop gaat de jury de inzendingen beoordelen?
Op originaliteit en of de scriptie vernieuwend is, qua keuze voor het onderwerp, opzet en uitvoering, conclusies. We kijken naar doorontwikkeling van het vakgebied: Wordt in de scriptie het vakgebied doorontwikkeld en beter toepasbaar gemaakt? Biedt het onderzoek nieuwe inzichten / denkwijzen voor het vakgebied en/of andere invalshoeken? Ook van belang is de toepasbaarheid binnen de publieke sector en of de inzichten uit het onderzoek bijdragen aan het beschermen of vergroten van publieke waarde. Of anders gezegd: aan een zuinige, zinnige en zorgvuldige overheid.
Aanmelden
De inschrijftermijn sluit op 1 september 2025. Voor het aanmelden ontvangen we graag een mail.
- rpo@vng.nl
- Informatie over de voorwaarden en mogelijkheden voor uploaden staan op www.vng.nl/rpo-award. De inschrijftermijn sluit op 1 september 2025.