VTH Netwerkbijeenkomsten

In 2022 en 2023 vonden 2 VTH Netwerkbijeenkomsten plaats over de betekenis van geluid in de Omgevingswet voor de VTH-organisatie.

Op woensdag 30 november 2022 gingen we in op de betekenis van geluid in de Omgevingswet voor de VTH-organisatie. Luc van Heijst, werkzaam voor de DCMR, heeft voor de VNG het een en ander op een rij gezet. Vincent Aalbers, werkzaam voor de VNG, vulde aan voor de informatievoorzieningskant. Belangrijk om te weten is dat dit geen inhoudelijke sessie over specifiek geluid is.  

Onderwerpen 

We gingen o.a. in op de volgende vragen:

  • Gevolgen en vereisten voor de informatievoorzieningskant 
  • Mogelijke gevolgen beleid en VTH 
  • Hoe aan te pakken: instrumenten en keuzen 
  • Praktijksituaties: wat nader uit te werken binnen en tussen de gemeenten en Omgevingsdiensten

Meer informatie

Op 10 mei 2023 vond het tweede deel van de VTH netwerkspecial plaats over geluid in de Omgevingswet, met lessen en aandachtspunten vanuit de regio Midden- en West-Brabant. 

In de transitieperiode na inwerkingtreding moeten gemeenten de bruidsschat aanpassen ten aanzien van geluid. In deze sessie deelde Willem Jan van Empel, adviseur geluid bij Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, de ervaringen van de omgevingsdienst hiermee. Hij presenteerde concrete handvaten voor een aanpak. Ook legde hij uit op welke manier de omgevingsdienst dit traject met gemeenten aanvliegt.

Dit onderwerp komt ook aan bod in de handreiking ‘Milieu en bouwen in het omgevingsplan’ van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant. Bekijk de handreiking

Meer informatie