De Omgevingswet staat voor een goede balans tussen het benutten en beschermen van de fysieke leefomgeving. Ook geeft de wet gemeenten de mogelijkheid om met overzichtelijkere regels de leefomgeving meer in samenhang in te richten. Daarnaast biedt de wet meer ruimte voor lokaal maatwerk en leidt hij tot een betere en snellere besluitvorming. De wet is ook veelomvattend.
De veelomvattende Omgevingswet is sinds 1 januari 2024 van kracht. Daarnaast is ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) gedeeltelijk ingevoerd. Op deze pagina is alle relevante informatie voor gemeenten over beide wetten gebundeld.
Gerelateerde onderwerpen
Nieuws Omgevingswet
Werken onder de Omgevingswet en Wkb
DSO en IKT testen
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet ondersteunt de uitvoering van de Omgevingswet en bestaat uit lokale systemen van overheden en onderdelen van de landelijke voorziening, zoals het Omgevingsloket. U kunt aansluiten bij Indringend Keten Testen: samen testen we de hele DSO-keten, zowel de nieuwe landelijke voorzieningen als de gemeentelijke software en de samenhang tussen deze.
Omgevingsplan
Het opbouwen en wijzigen van een omgevingsplan is veelomvattend, vergt nieuwe vaardigheden en vraagt om een nieuwe manier van samenwerken. U kunt onder meer gebruiken maken van een online consultatie over uw eerste planwijziging en deelnemen aan de sessies van het Netwerk omgevingsplan.
VTH
Vergunningverlening, toezicht en handhaving zijn veranderd door de komst van de Omgevingswet. Ga aan de slag met software en processen met deze informatie:
Gefaseerde invoering Wkb
De Wkb gaat gefaseerd in werking. Er is gestart met de eenvoudigere nieuwbouwprojecten, daarna volgen eventueel de verbouw- en de meer complexe bouwprojecten. Meer weten over de gefaseerde invoering en welke stappen u wanneer moet hebben genomen?
Agenda
Meest recente discussies op het VNG-forum
Communicatie en dienstverlening
Communicatie
In de handreiking communicatie Omgevingswet vindt u praktische info, tools en hulp voor onder meer website, campagne, standaardbrieven, omgevingsloket en toepasbare regels.
Dienstverlening
Om de dienstverlening na inwerkingtreding van de Omgevingswet en Wkb zo veel mogelijk op peil te houden, moet de lokale serviceketen voldoende sterk en voorbereid zijn. Bekijk de beschikbare instrumenten.
Netwerken en online sessies
Over verschillende onderwerpen bestaan er netwerken en organiseren we online bijeenkomsten.
Regionale Implementatiecoaches Omgevingswet
Overheden kunnen ondersteuning krijgen bij implementatievraagstukken rond de Omgevingswet door de Regionale Implementatiecoaches Omgevingswet (RIO). De RIO’s bieden op regionale schaal ondersteuning bij implementatievraagstukken aan groepen overheden van álle bestuurslagen in interbestuurlijk verband.
Blijf op de hoogte
Met een nieuwsbrief informeert het VNG-programma Omgevingswet u over ontwikkelingen en bieden we een overzicht van bijeenkomsten die we organiseren.
Wilt u op de hoogte blijven over het programma Omgevingswet? Meld u aan voor de nieuwsbrief
Trainingen over de Omgevingswet
Op welke manier speelt omgevingsveiligheid een (grotere) rol bij ruimtelijke ontwikkelingen? En wat betekent dit voor het werk van ruimtelijke planmakers? U gaat aan de slag met de wettelijke verplichtingen, beleidsvrijheid en mogelijkheden, en u kunt deze nieuwe kennis na afloop toepassen in uw organisatie.