De Omgevingswet staat voor een goede balans tussen het benutten en beschermen van de fysieke leefomgeving. Ook biedt de Omgevingswet gemeenten de mogelijkheid om met overzichtelijkere regels de leefomgeving meer in samenhang in te richten. Het biedt daarnaast meer ruimte voor lokaal maatwerk en leidt tot een betere en snellere besluitvorming. De wet is ook veelomvattend. Hier is alle informatie gebundeld die voor gemeenten relevant is.
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024. Hiermee is er duidelijkheid gekomen over de invoeringsdatum en ook geborgd dat gemeenten voldoende voorbereidingstijd hebben. De nieuwe VNG-tool Klaar voor de Start helpt gemeenten hierbij.
Gerelateerde onderwerpen
Nieuws Omgevingswet
Inwerkingtreding Omgevingswet en Wkb
Indringend Keten Testen (IKT)
Het DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet) is een belangrijk onderdeel van de Omgevingswet. Om te zorgen dat het DSO stabiel functioneert, worden er IKT (Indringend Keten Testen) georganiseerd door de koepelorganisaties en TBO.
Klaar voor de start
Voor inwerkingtreding van de Omgevingswet heeft u zaken te regelen. De VNG heeft hiervoor verschillende producten ontwikkeld. Zoals de 28 minimale acties met bijbehorende wegwijzers, de Klaar voor de start-tool om in kaart te brengen waar u staat en een overzicht van alle beschikbare implementatieproducten.
Dienstverlening
Om de dienstverlening na inwerkingtreding van de Omgevingswet en Wkb zo veel mogelijk op peil te houden, moet de lokale serviceketen voldoende sterk en voorbereid zijn. Om gemeenten hierbij te helpen, is het projectteam Serviceketen in het leven geroepen.
Communiceren over de Omgevingswet en Wkb

In de Handreiking communicatie Omgevingswet vindt u praktische info, tools en hulp voor onder meer website, campagne, standaardbrieven, omgevingsloket en toepasbare regels.
Agenda
Meest recente discussies op het VNG-forum
Inrichten, beproeven en oefenen
Hier vindt u de belangrijkste tools en werkvormen.
Omgevingsplan
Het maken van een omgevingsplan is veelomvattend, vergt nieuwe vaardigheden en vraagt om een nieuwe manier van samenwerken. Ga er nu mee aan de slag.
VTH
Vergunningverlening, toezicht en handhaving veranderen door de komst van de Omgevingswet. Zijn uw software en processen al ingeregeld?
Wkb
De Wkb heeft als doel de bouwkwaliteit te verbeteren en introduceert de onafhankelijke kwaliteitsborger. Hiermee verandert de rol van gemeenten tijdens het bouwproces.
Netwerken en bijeenkomsten

Over verschillende onderwerpen bestaan er netwerken en organiseren we bijeenkomsten.
Handige instrumenten en informatie
Om u op weg te helpen
Om u te inspireren
Informatie over en voor dienstverleners
Bij het implementeren van de Omgevingswet doen gemeenten steeds vaker een beroep op externe dienstverleners, zoals ICT-leveranciers en plan- en ingenieursbureaus. Ook zij kunnen gebruikmaken van onze producten en diensten.
Blijf op de hoogte
Met een nieuwsbrief informeert het VNG-programma Omgevingswet u over ontwikkelingen en bieden we een overzicht van bijeenkomsten die we organiseren.
Wilt u op de hoogte blijven over het programma Omgevingswet? Meld u aan voor de nieuwsbrief