Op deze pagina vindt u een overzicht van de ontwikkelingen van diverse functionaliteiten binnen het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). De onderwerpen op deze pagina hebben de aandacht van de VNG en worden onder meer besproken in de diverse gebruikersgroepen.
Elk kwartaal bepalen de opdrachtgever, de koepels en de ontwikkelorganisaties samen waar de ontwikkelteams aan werken. In Q2 2025 is de focus gebruikersvriendelijkheid van het Omgevingsloket. Er wordt o.a. gewerkt aan:
- Een logische volgorde voor werkzaamheden in de Vergunningcheck en Maatregelen op maat
- Een link naar uitlegvideo's voor de Vergunningcheck en Aanvragen op de overzichtspagina's
- Hulp aan nieuwe bezoekers van Regels op de kaart
- Integreren functionaliteit 'Zoeken op onderwerp' in Regels op de kaart
- Verbeteringen van de contactpagina, machtigen en de nieuwe versie STAM (6.0)
- Contactgegevens van overheden op de conclusiepagina van de Vergunningcheck
- Engelse contactpagina voor Single Digital Gateway (SDG)
Op de IPLO-pagina Plannen voor ontwikkeling DSO: 1e kwartaal 2025 (PI-33) staan alle voorgenomen werkzaamheden uitgebreid beschreven.
In de PDF 'Werkende DSO keten PI-planning' kunt u zien aan welke thema's in de gehele DSO-keten gewerkt wordt door de ontwikkelteams.
'Plan-plan koppeling: dit betreft stappen 1 en 2 in de werkende DSO keten. Zie de PDF 'Werkende DSO keten PI-planning': hier wordt aan gewerkt door de ontwikkelteams.
Waarom?
Bijna alle gemeenten maken gebruik diensten van stedenbouwkundig adviesbureaus. Omdat onder de Omgevingswet wordt gewerkt met (wijzigingen op) één omgevingsplan vraagt dit nieuwe werkwijzen en functies in de plansoftware.
Link met stappenplan wijzigen omgevingsplan
Relevant in het hele wijzigingsproces, vanaf het vaststellen van de opdracht (stap 1)
Status
- Gezamenlijk hebben VNG, adviesbureaus, softwareleveranciers en DSO de werkwijze voor het uitwisselen van (concept)plannen uitgewerkt. We noemen deze werkwijze de ‘plan-plan-koppeling’. DSO-LV heeft de noodzakelijke functies gerealiseerd.
- De functionele behoeften voor de plan-plan-koppeling zijn opgenomen in de Functionele Set. De plansoftwareleveranciers werken aan de realisatie van de benodigde functies in plansoftware. Dit betreft import- en exportfuncties voor conceptplannen, maar ook functies voor ‘parallel wijzigen en besluiten’.
- De plan-plan-koppeling is beschreven in de 'Handreiking uitwisseling (concept)omgevingsplanwijzigingen' (oktober 2023). Deze handreiking beschrijft de beoogde werkwijze en biedt een keuzehulp voor hoe u het komend halfjaar kunt handelen. Ga direct naar de Handreiking uitwisseling van conceptplannen tussen adviesbureaus en gemeenten.
- Op dit moment zijn de hiervoor benodigde softwarefuncties nog niet voor alle gemeenten beschikbaar. Daarom is in de handreiking ook een keuzehulp opgenomen om te bepalen hoe u nu om kunt gaan met de uitwisseling van conceptplannen. We adviseren om in overleg met uw adviesbureau en uw softwareleverancier te bepalen wat de beste mogelijkheid is.
- De keuzehulp benoemt onder andere deze mogelijkheden:
- De aanschaf van meerdere softwarepakketten door de adviesbureaus, zodat conceptplannen vanuit het bij de ontvangende gemeente passende pakket kunnen worden aangeleverd.
- In de samenwerking gemeente - adviesbureau het adviesbureau toestemming geven te werken ín de plansoftware van de betreffende gemeente.
- De inzet van conversiesoftware.
- Opstellen van conceptplannen in (TAM)IMRO-formaat, dat via de huidige IMRO software uitgewisseld kan worden, zoals nu de dagelijkse praktijk is.
Meer informatie
- Terugkijken Netwerksessie Parallel wijzigen en uitwisselen van plannen met adviesbureaus (14 juni 2024)
- Agenda Netwerksessies omgevingsplan
- Handreiking uitwisselen van (concept) omgevingsplanwijzigingen
- Keuzehulp
- Op vrijdag 20 oktober 2023 vond de 'Netwerkbijeenkomst Omgevingsplan | plan-plan koppeling' plaats. Op deze pagina kunt u de kunt u de sessie terugkijken, de presentatie downloaden en treft u ook de Handreiking aan.
'Parallelle wijzigingen': dit betreft stap 2 in de werkende DSO keten. Zie de PDF 'Werkende DSO keten PI-planning': hier wordt aan gewerkt door de ontwikkelteams.
Waarom?
Gemeenten hebben altijd gelijktijdig meerdere wijzigingen op omgevingsplan in voorbereiding. Vaak wordt in een raadsvergadering besloten over meerdere wijzigingen. Dit vraagt aanpassingen in werkwijzen, proces en functies in plansoftware.
Link met stappenplan wijzigen omgevingsplan
Procesmatig relevant in het hele wijzigingsproces, vanaf het vaststellen van de opdracht (stap 1). Technisch aan de orde vanaf het opstellen van het concept-ontwerpbesluit (stap 4)
Status
- Update: Stand van zaken parallel wijzigen (21 oktober 2024)
- Update: Organisatorische en juridische vraagstukken bij parallel wijzigen (21 januari 2025)
- Leveranciers van plansoftware implementeren de benodigde functies voor parallel wijzigen stapsgewijs; informeert u daarvoor bij uw leverancier.
- In Q1 2025 organiseerde de VNG 3 netwerksessies:
- 24 januari 2025 | Parallel wijzigen, deel 1a Functies plansoftware, demonstraties gemeenten Pijnacker Nootdorp, Veldhoven en VNG staalkaart
- 7 februari 2025 | Parallel wijzigen, deel 1b Demonstratie gemeente Dordrecht
- 7 februari 2025 | Parallel wijzigen, deel 2 Organisatie en regie, bijdragen gemeenten Dordrecht en Arnhem
Meer informatie
- Parallel wijzigen en uitwisselen van plannen met adviesbureaus (Netwerksessie 14 juni 2024)
- Parallel wijzigen van het omgevingsplan (onderdeel van Wijzigen omgevingsplan met STOP)
- Agenda Netwerksessies omgevingsplan
Netwerkbijeenkomst omgevingsplan | Parallel wijzigen en besluiten - Netwerksessie 30 juni 2023:
Presentatie Parallel wijzigen en besluiten, door Wimfred Grashoff
NB: De sheets bevatten een toelichting in de notities. U kunt ze inzien door in PowerPoint bij ‘Beeld’ de optie ‘Notities’ aan te klikken. De notities zijn niet zichtbaar in de presentatiemodus, maar omdat de presentatie enkele animaties bevat, raden we u aan om deze ook een keer in de presentatiemodus te bekijken.
U kunt de sessie hier terugkijken:
'Tonen Plan aan de Raad': dit betreft stap 2 in de werkende DSO keten. Zie de PDF 'Werkende DSO keten PI-planning': hier wordt aan gewerkt door de ontwikkelteams.
Waarom?
Om een omgevingsplan en daarmee ook een wijziging op het omgevingsplan goed te kunnen doorgronden is een viewer nodig. Deze biedt een geïntegreerde weergave van tekst en informatie op de kaart. Het Omgevingsloket van het DSO biedt deze functie met Regels op de Kaart viewers, waarmee een omgevingsplan kan worden geraadpleegd.
Maar als de Raad of het College besluit om een ontwerpwijziging op het omgevingsplan ter inzage te leggen en daarna het besluit neemt tot wijziging van het omgevingsplan, zijn zowel het besluit als gevolg van dit (ontwerp)besluit (namelijk een gewijzigd omgevingsplan) nog niet te raadplegen in het Omgevingsloket. Terwijl voor de Raad het raadplegen met een viewer wel noodzakelijk is om de wijziging goed te kunnen doorgronden.
Wat is het onderscheid tussen het (ontwerp)besluit en het gevolg van een (ontwerp)besluit?
Het is belangrijk om scherp onderscheid te maken tussen het (ontwerp)besluit en de gevolgen van het (ontwerp)besluit. Het (ontwerp)besluit gaat over een wijziging van het omgevingsplan. Wat de wijziging inhoudt, wordt in de 'wijzig bijlage' die onderdeel van het besluit is, beschreven in de vorm van een opsomming van de teksten en werkingsgebieden die zijn toegevoegd, gewijzigd of verwijderd.
De gevolgen van het besluit bestaan uit het gewijzigde omgevingsplan waarin het besluit is verwerkt. Dit noemt men ook wel de nieuwe geconsolideerde regeling.
Link met stappenplan wijzigen omgevingsplan
Relevant voor het ontwerpbesluit: zie https://vng.nl/artikelen/stap-7-uitvoeren-uov
Relevant voor het besluit: zie https://vng.nl/artikelen/stap-9-vaststellen-definitief-besluit
Status
- In 3 workshops is met vertegenwoordigers van gemeenten en leveranciers van plansoftware besproken welke behoeftes er zijn voor een dergelijke viewer. De resultaten van die workshops staan in het bijgevoegde document.
- De behoeften zijn opgenomen in de ‘Functionele set’.
- Leveranciers van plansoftware implementeren de benodigde functies stapsgewijs; informeert u bij uw leverancier naar de mogelijkheden.
Meer informatie
- Rapportage Tonen plannen aan de Raad (PDF, 1,2MB)
- Op 3 november 2023 hebben we in een sessie van het netwerk Omgevingsplan een presentatie gegeven over het tonen van plannen aan de raad. U kunt de sessie hier terugkijken.
Zie de PDF 'Werkende DSO keten PI-planning':
'Beroepszaken tegen wijzigingsbesluiten op het omgevingsplan' zijn een gevolg van de stappen 1 tot en met 4b volgens de plaat in de pdf.
Volgens de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kan tegen wijzigingsbesluiten beroep worden ingesteld, mits eerder tegen het ontwerpbesluit een zienswijze is ingediend (zie wel de Varkens in Nood-jurisprudentie voor nuanceringen op dit vereiste).
Waarom?
Tegen wijzigingsbesluiten op het omgevingsplan kan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (RvS). Als tegen een besluit beroep is ingesteld, moet de gemeente de op de zaak betrekking hebbende stukken aanleveren aan de RvS (zogenoemde 8:42 Awb-stukken).
De huidige praktijk onder de Wet op de ruimtelijke ordening is, dat de gemeente de gevraagde stukken (behalve de IMRO-stukken) uitprint en opstuurt naar de RvS. Deze praktijk zal voor de korte termijn voor nog lopende bestemmingsplan-zaken worden voortgezet. Alle betrokkenen zijn het erover eens dat we de stukken elektronisch willen aanleveren dan wel beschikbaar stellen. Daarvoor is door de RvS voor zaken onder de Omgevingswet een webformulier ontwikkeld en dat is beschikbaar gesteld voor gebruik. Hierop worden alle stukken vermeld waarvoor geen bijzondere privacyaspecten gelden. De stukken waar dat wel voor geldt, de gepersonaliseerde zienswijzen, worden per post verstuurd.
Status
- RvS stuurt een brief aan de gemeente waarin wordt kenbaar gemaakt dat er beroep is ingesteld. De brief bevat een link naar het bovengenoemde webformulier. Op het webformulier vullen gemeenten de links in naar de gevraagde stukken en dienen het webformulier in.
- Deze werkwijze moet nu in de praktijk beproefd worden. De eerste beroepszaak onder de Omgevingswet is in juli 2024 ingekomen (TAM-IMRO omgevingsplan gemeente Aalsmeer). Voor het beschikbaar stellen van de 8:42 Awb-stukken is het webformulier gebruikt (is goed gegaan).
- Kijk hier de VNG Netwerksessie terug over aanleveren stukken RvS (dec 2023).
'Verwerken besluit van de rechter en rectificeren': dit betreft stap 2 en 3 in de werkende DSO keten. Zie bovenstaande PDF 'Werkende DSO keten PI-planning': hier wordt aan gewerkt door de ontwikkelteams.
Waarom?
De versie van de STOP-standaard die wordt gebruikt bij inwerkingtreding kent nog geen apart bericht voor het verwerken van een rectificatie of een besluit van de rechter. Hiervoor moet een workaround worden toegepast.
Link met stappenplan wijzigen omgevingsplan
Eventueel aan de orde in de fase Rechtsbescherming (fase E)
Status
- Een workaround is op hoofdlijnen uitgewerkt door het programma DSO en juristen van MinBZK.
- De workaround is beschreven in het TPOD omgevingsplan, paragraaf 10.4.5, en daarbinnen in het bijzonder in paragraaf 10.4.5.2.8 en 10.4.5.2.9.
Meer informatie
7 februari 2025 | Parallel wijzigen, deel 2 vanaf minuut 55 - toelichting door Geonovum over werkwijze verwerken uitspraak van de rechter
'Wijzigen omgevingsplan: publiceren van bijlagen en andere stukken': dit betreft stap 3 in de werkende DSO-keten. Zie PDF 'Werkende DSO keten PI-planning': hier wordt aan gewerkt door de ontwikkelteams.
Waarom?
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet is gelijktijdig een inhoudelijke verandering in publicatieverplichting ingegaan.
Strekking van deze verandering is dat - in tegenstelling tot de huidige situatie - van de volledige tekst van het (ontwerp)besluit mededeling wordt gedaan in het publicatieblad van de gemeente (Officielebekendmakingen.nl). De vraag die voorligt, is hoe gemeenten na inwerkingtreding moeten omgaan met de verschillende bijlagen bij het besluit en op het besluit betrekking hebbende stukken.
Link met stappenplan wijzigen omgevingsplan
Relevant bij het uitvoeren van de UOV (stap 7) en het publiceren van het besluit (stap 10)
Status
De VNG heeft een advies geformuleerd hoe gemeenten verschillende typen bijlagen en andere stukken publiceren:
- Omgaan met bijlagen bij de regels
- Omgaan met bijlagen bij de motivering
- Omgaan met op het besluit betrekking hebbende stukken
- Afweging van ‘grijs gebied’: bijlagen bij de motivering en de ‘op het besluit betrekking hebbende stukken’
Meer informatie
Lees hier het VNG-advies Publiceren van wijzigingsbesluiten en andere omgevingsplandocumenten
'Archiveren plannen': dit betreft stap 3 in de werkende DSO keten. Zie ook PDF 'Werkende DSO keten PI-planning': hier wordt aan gewerkt door de ontwikkelteams.
Waarom?
Het is wettelijk noodzakelijk om plannen te archiveren. Dit onderwerp is ook besproken in de gebruikersgroep planketen.
De benodigde functionaliteit voor het archiveren is nog niet beschikbaar in de plansoftware. Verschillende plansoftwareleveranciers hebben aangegeven nog vragen te hebben over welke functionaliteit precies nodig is.
Status
- De VNG heeft deze notitie 'Archiveren vanuit plansoftware' uitgebracht (oktober 2024), waarmee duidelijkheid wordt gecreëerd over wat gearchiveerd zou moeten worden over het opstellen van wijzigingsbesluiten over het omgevingsplan.
'Regels op de kaart': dit betreft stap 4 in de werkende DSO keten. Zie ook PDF 'Werkende DSO keten PI-planning': hier wordt aan gewerkt door de ontwikkelteams.
Waarom?
Het kunnen raadplegen van omgevingsdocumenten – waaronder het omgevingsplan – is één van de kernfuncties van het omgevingsloket. Dit is immers de wijze waarop iedereen kennis kan nemen van de juridische regels in de documenten.
Daarbij zijn er globaal gezien 2 belangrijke doelen/invalshoeken:
- Het integraal en in samenhang kunnen raadplegen van een omgevingsplan. zodanig dat de rechtsgevolgen van de regeling inzichtelijk zijn, ook voor derden/ belanghebbenden en de rechterlijke macht.
- Het gericht kunnen doorzoeken van de regels relevant voor specifieke activiteiten, onderwerpen of initiatieven, door alle omgevingsdocumenten heen, waarbij de alleen de relevante regels voor een specifieke locatie getoond worden (de ‘sateprikker’-functie).
Deze perspectieven komen in de viewer tot uiting in respectievelijk de functies ‘Regels op de kaart’ (eerst aangeboden zoekoptie) en ‘zoeken op onderwerp’ (tweede aangeboden zoekoptie).
Link met stappenplan wijzigen omgevingsplan
Raadpleegbaarheid is van belang voor initiatiefnemers en vergunningverleners die zicht willen hebben op de regels die gelden op een locatie. Daarnaast is raadpleegbaarheid zeer relevant in het proces van het wijzigen van het omgevingsplan, namelijk in de fase Rechtsbescherming (fase E).
Uitleg video's Regels op de kaart
- Bekijk de 2 animatie video's over Regels op de Kaart (een korte introductie animatie en een animatie die stap voor stap uitleg geeft).
Status
- De viewer wordt doorontwikkeld op basis van ervaringen van gebruikers. Verbetervoorstellen worden altijd voorgelegd aan de ‘Gebruikersgroep DSO-Viewer’ die maandelijks bij elkaar komt.
- Recente en geplande verbeteringen in de viewer:
- Verbeterd zoeken op documentnaam
- Eenvoudig maken van een kaartbeeld vanuit 'Plekinfo'
- Weergave regels op de kaart kunnen delen via een link
- Onderdelen uit tijdelijk regelingdelen worden nu ook getoond in 'Plekinfo'
- Integreren functie 'Zoeken op onderwerp' in Regels op de Kaart
Meer informatie
- Bekijk de afzonderlijke opname 'Actuele ontwikkelingen Regels op de Kaart' onderaan de pagina 7 maart 2025 | Projectbesluit
- Direct naar Regels op de kaart in het Omgevingsloket
- Lees meer over Regels op de kaart in het Omgevingsloket
- Lees meer over Omgevingsdocumenten opstellen: annoteren en digitale eisen
- Bekijk alle veranderingen in deze nieuwe versie van het Omgevingsloket bij de Release-informatie van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
'Juridische vindbaarheid': dit betreft stap 4 in de werkende DSO keten. Zie de PDF 'Werkende DSO keten PI-planning': hier wordt aan gewerkt door de ontwikkelteams.
Waarom?
Er zijn 4 platformen waar de documenten met betrekking tot het omgevingsplan moeten landen en te raadplegen zijn:
- Officielebekendmakingen.nl
- Lokaleregelgeving.overheid.nl
- Omgevingsloket / Regels op de kaart
- Gemeentelijk platform voor elektronische ontsluiting van stukken
Link met stappenplan wijzigen omgevingsplan
Relevant vanaf de fase Rechtsbescherming (fase E) en daarna.
Status
- VNG heeft in kaart gebracht welke informatie waar gevonden kan worden.
- Aanvullende wensen voor het aanbrengen van links tussen de websites zijn ingediend bij KOOP (bouwers van de juridische portalen) en het DSO. De link vanuit lokaleregelgeving.overheid.nl is in Q1 2025 aangebracht. De link vanuit officielebekendmakingen.nl wordt einde Q2 2025 verwacht.
Meer informatie
- Publiceren van wijzigingsbesluiten en andere omgevingsplandocumenten
- Alle publicatiemomenten vindt u ook terug in het Stappenplan wijzigen omgevingsplan.
'Nieuwe versie STOP-TPOD standaard': dit betreft stappen 1 t/m 4 in de werkende DSO keten. Zie de PDF 'Werkende DSO keten PI-planning': hier wordt aan gewerkt door de ontwikkelteams.
Waarom?
De nu gebruikte versies van de standaarden STOP en TPOD ondersteunen nog niet alle behoeften die bevoegde gezagen hebben in de planprocessen. Zo worden allerlei meer complexe mutatiescenario’s nog niet ondersteund. Daarbij kunt u denken aan:
- Meer besluiten met dezelfde inwerkingtredingsdatum.
- Een besluit dat moet ingaan voor een reeds genomen besluit.
- Verwerken van een uitspraak van de rechter.
- Kunnen rectificeren van een reeds gepubliceerd besluit
De nieuwe versie van de standaarden biedt hiervoor wel mogelijkheden
Status
- September 2024 is de nieuwe versie STOP 1.4 opgeleverd. Die is Q1 2025 bekrachtigd door het opdrachtgevend beraad en daarna gepubliceerd.
De bijbehorende versies van IMOW en de TPODs worden verwacht in het voorjaar van 2025. - Naar verwachting wordt de 1.5 versie van STOP in Q2 2025 opgeleverd; die betreft een klein aantal aanvullingen op STOP1.4, waaronder de beschrijving van het muteren van GIOs.
NB: Het betreft versies van de standaarden ‘op papier’; de bouw van de nieuwe versies in de landelijke voorziening en in de plansoftware zal daarna stapsgewijs opgepakt worden. Dit heeft naar verwachting een doorlooptijd van 1 tot 2 jaar.
Meer informatie
- Meer informatie en hoe u kunt reageren, leest u in de nieuwsbrief van Geonovum Updates standaarden Omgevingswet.
'Digitale Inclusie': dit betreft stappen 4 en 8 in de werkende DSO keten in de eerder genoemde PDF 'Werkende DSO keten PI-planning': hier wordt continu aan gewerkt.
Waarom?
Samen met gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk werkt het programma Aan de slag met de Omgevingswet aan een Omgevingsloket dat gebruiksvriendelijk, toegankelijk en begrijpelijk is voor iedereen. We noemen dit ook wel digitale inclusie.
De interbestuurlijke werkgroep 'Digitale inclusie' werkt binnen 3 thema’s continu aan verbeteringen digitale inclusie:
- Verbeteringen gebruiksvriendelijkheid (o.a. monitoren klikgedrag gebruikers, gebruik van de vergunningscheck en werkzaamheden).
- Verbeteringen begrijpelijkheid (o.a. taalgebruik toepasbare regels en inzet vragenbomen).
- Verbeteringen toegankelijkheid: zorgen dat DSO-pagina’s conform richtlijnen Toegankelijkheid van Webcontent (WCAG) zijn ingericht: een groot aantal aanbevelingen om webcontent toegankelijker te maken. Het volgen van deze richtlijnen zal content voor mensen met functiebeperkingen toegankelijker maken, waaronder blindheid en slechtziendheid, doofheid en gehoorverlies, leerproblemen, cognitieve beperkingen, motorische beperkingen, spraakproblemen, overgevoeligheid voor licht en combinaties daarvan. Het volgen van deze richtlijnen maakt webcontent ook beter bruikbaar voor gebruikers in het algemeen.
Status
- De gebruiksvriendelijkheid is een belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling van het Omgevingsloket. Ieder kwartaal werken de ontwikkelteams hieraan. Ook zijn er regelmatig gebruikersonderzoeken om bijvoorbeeld nieuwe ontwerpen te testen.
- De VNG is actieve deelnemer in een interbestuurlijke werkgroep om de gebruikersvriendelijkheid van het DSO LV te verbeteren. Diverse acties zijn door de VNG ingebracht voor uitvoering.
- De ontwikkelteams onderzoeken voortdurend hoe zij meer gegevens kunnen verzamelen om het gedrag van bezoekers te analyseren en monitoren. Bijvoorbeeld om inzicht te krijgen in waar bezoekers afhaken in het loket. Een kwart van de bezoekers krijgt de gelegenheid om feedback te geven binnen de Vergunningcheck.
Meer informatie
Meer over digitale toegankelijkheid Rijk leest u op Toegankelijkheid van het Omgevingsloket.
Heeft u een vraag over de digitale toegankelijkheid van het DSO? Stel die aan IPLO.
'Verken uw idee': dit gaat om stap 8 in de werkende DSO keten. Zie bovenstaande PDF 'Werkende DSO keten PI-planning': hier wordt aan gewerkt door de ontwikkelteams.
Waarom?
Via Verken uw idee kunnen initiatiefnemers via het Omgevingsloket een overleg aanvragen met de overheid om hun idee te bespreken. U bepaalt als bevoegd gezag zelf of u Verken uw idee aanzet in het Omgevingsloket.
'Verken uw idee' is inmiddels opgeleverd. Het is nu ook mogelijk voor initiatiefnemers om een ‘idee’ op te slaan in het loket en later aan te vullen.
Concreet: er is een knop in het Omgevingsloket gecreëerd, met daarachter een formulier waar de aanvrager zijn idee kan verwoorden. Ook kunnen aanvragers hier hun contactgegevens achterlaten, zonder gebruik te maken van de checker of aanvraagmodule.
Het bevoegd gezag kan vervolgens dit formulier routeren naar de juiste ambtenaren, om een gesprek met de aanvrager in te plannen.
Bekijk de VTH netwerksessie Verken uw idee
Status
'Verken uw idee' is door gemeenten te gebruiken zodra zaak- en vergunningensystemen van overheden de nieuwe versie 5.0 van de Standaard aanvragen en meldingen (STAM) ondersteunen. Softwareleveranciers moeten hiervoor dus overstappen op deze nieuwe versie. Versie 5.0 van STAM is inmiddels beschikbaar.
Net als bij het conceptverzoek kunnen overheden zelf bepalen of ze ideeën willen ontvangen via het Omgevingsloket.
Lees meer over 'Verken uw idee' op de website van IPLO
'Contactgegevens initiatiefnemer en machtigen': dit betreft stap 8 in de werkende DSO-keten. Zie de PDF 'Werkende DSO-keten PI-planning': hier wordt aan gewerkt door de ontwikkelteams.
Herontwerp contactgegevens en machtigen
Herontwerp ter verbetering van het gebruik van de contactgegevens van de initiatiefnemer is klaar. Bijvoorbeeld: het niet meer kunnen wijzigen van de vooringevulde gegevens (op basis van inlog DigiD of e-Herkenning) is in het herontwerp opgenomen. Daarnaast is in het herontwerp de mogelijkheid verbeterd om een gemachtigde toe te voegen. Bij stap 1 in de aanvraag kunt u nu al invullen of u voor uzelf of voor iemand anders aanvraagt.
Voor het doorvoeren van deze wijzigingen in het ontwerp, is een nieuwe STAM-versie vereist: STAM 6. STAM-6 is besproken en afgestemd met de softwareleveranciers. Naar verwachting worden het ontwerp en de STAM-versie in de tweede helft zomer 2025 opgeleverd.
'Samenwerkingsfunctionaliteit (SWF)': dit betreft stap 11 in de werkende DSO keten. Zie bovenstaande PDF 'Werkende DSO keten PI-planning': hier wordt aan gewerkt door de ontwikkelteams.
Roadmap
- SWF voor Toezicht & Handhaving
In Q3-2024 is wel technisch gebruik van SWF voor Toezicht & Handhaving opgeleverd. Helaas is nog niet duidelijk wanneer het gebruik van de SWF voor Toezicht en Handhaving wettelijk is toegestaan.
- SWF Gebruikerstoepassing
De SWF-GT is tijdelijk beschikbaar in het loket. Er wordt nog besloten tot wanneer de SWF-GT operationeel blijft.
- SWF uitbreiding functionaliteit in Q2 2025:
- Uitwisselen van berichten tussen deelnemers
- EML- en MSG-bestand kunnen uitgewisseld worden.
- Verzoek XML zonder vertrouwelijke informatie.