In deze stap stelt u het definitief besluit voor de omgevingsplanwijziging vast.
Accorderen definitief besluit
Het college van B en W ontvangt het definitieve besluit voor wijziging van het omgevingsplan met de beantwoording van de naar voren gebrachte zienswijzen en accordeert dit. Als er geen zienswijzen naar voren zijn gebracht, is het definitieve besluit in beginsel identiek aan het ontwerpbesluit. Tenzij er ambtshalve nog wijzigen en correcties dienen te worden verwerkt.
Afhankelijk van de situatie zal het college in beginsel besluiten om het definitieve besluit voor wijziging van het omgevingsplan als raadsvoorstel te agenderen bij de gemeenteraad. De bevoegdheid tot vaststellen (en wijzigen) van het omgevingsplan ligt namelijk bij de raad. De raad kan deze bevoegdheid op onderdelen delegeren aan het college. Voor grote en beleidsgevoelige wijzigingen in het omgevingsplan zal de raad vaak zelf willen besluiten. Bepalend is wat hier – binnen de mogelijkheden van de Omgevingswet – binnen de gemeente over is afgesproken.
Vaststellen definitief besluit
Deze activiteit is alleen van toepassing als de gemeenteraad het besluit vaststelt.
De gemeenteraad ontvangt het raadsvoorstel voor het vaststellen van de omgevingsplanwijziging met daarbij de eventuele nota van beantwoording van zienswijzen. Indien aan de orde gaat de raad hierover onderling in debat en ook met het college en eventuele insprekers. De raad stelt uiteindelijk de omgevingsplanwijziging vast.
Raadsleden moeten kennis kunnen nemen van het voorgenomen definitieve wijzigingsbesluit. De gemeente moet zorgen dat dit technisch en organisatorisch mogelijk is.
De stap van het vaststellingsproces behoeft verdere uitwerking. Er zijn nog de nodige aandachtspunten en vragen bij deze stap. Denk aan:
- Raadpleging door raadsleden: Hoe? Via de plansoftware?
- Gewijzigd vaststellen: Hoe gaat dat?
- Ondertekening: Wordt het STOP-bestand gewaarmerkt? Hoe weet men dat het bestand dat aan de LVBB wordt aangeboden, ook het bestand is waarop de gemeenteraad heeft besloten?
Vanuit de VNG denken we graag mee met gemeenten om antwoorden te vinden op deze vragen.
Zie ook de notitie Rapportage workshops Tonen plannen aan de raad, de netwerksessie Wijzigingsbesluit en tonen plannen aan de raad en de webpagina Status ontwikkeling functionaliteiten DSO, onderdeel Tonen plan aan de raad.
Vaststellingsproces
De genoemde aandachtspunten hebben geen betrekking op een wijziging van het omgevingsplan met TAM-IMRO. Het vaststellingsproces van een TAM-IMRO omgevingsplan is immers vergelijkbaar met het vaststellingsproces van een bestemmingsplan (zie ook stap 7).