In deze stap doet u mededeling van het ontwerpbesluit in het publicatieblad van de gemeente en geeft kennis van de terinzagelegging. U legt relevante stukken ter inzage en registreert eventuele zienswijzen.
Mededeling doen van het ontwerpbesluit en kennisgeven terinzagelegging
Als voorbereiding op de vaststelling door het bevoegd gezag volgt u de uniforme openbare voorbereidingsprocedure (UOV), conform afdeling 3.4 Awb. Daartoe doet u mededeling van het ontwerpbesluit door integrale weergave van het ontwerpbesluit in het gemeentelijk publicatieblad. Ook geeft u in het publicatieblad kennis van de terinzagelegging van eventuele relevante aanvullende stukken (zie onder Technische en organisatorische randvoorwaarden voor het publiceren van aanvullende stukken).
De mededeling van het ontwerpbesluit vindt plaats doordat u met behulp van de plansoftware het ontwerpbesluit aanbiedt aan de LVBB. De kennisgeving over de terinzagelegging vindt in principe ook plaats via de LVBB, en in de beginfase indien nodig via DROP.
Het is verplicht om de stukken zowel elektronisch als fysiek ter inzage te leggen gedurende de terinzageleggingstermijn. Onder huidige jurisprudentie is fysieke terinzagelegging ook in digitale vorm mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat u de stukken beschikbaar stelt op een computer op het gemeentehuis.
Specifieke belanghebbenden nodigt u zo mogelijk direct uit tot indienen van een zienswijze en u stuurt hen de stukken toe.
Verzamelen eventuele zienswijzen
Zienswijzen ten aanzien van het ontwerpbesluit worden bij de gemeente naar voren gebracht. Dit kan zowel schriftelijk als mondeling. In geval van het laatste maakt u een verslag op van de zienswijze. Afhankelijk van de situatie kan de gemeente hiervoor een hoorzitting organiseren.
Opstellen eindverslag UOV
Samen met de eventuele bij het ontwerpbesluit betrokken ketenpartners en de eventuele initiatiefnemer neemt u kennis van de zienswijzen. U stelt een eindverslag op. Het verslag geeft per onderwerp een helder, puntig overzicht van de naar voren gebrachte zienswijzen.
Het proces van terinzagelegging is op detailniveau onder de Omgevingswet anders dan onder de Wro. Dit komt deels ook door aangepaste regels uit de Bekendmakingswet en het feit dat onder de Omgevingswet de integrale tekst van het ontwerpbesluit gepubliceerd wordt in het publicatieblad (wat nu niet het geval is). Ook verschillen de regels die samenhangen met de terinzagelegging in de planketen op detailniveau van die in de vergunningketen.
Terinzagelegging mag volgens de Bekendmakingswet niet plaatsvinden in het publicatieblad van de gemeente. Dit betekent dat de bijlagen die niet direct onderdeel zijn van het ontwerpbesluit in een andere omgeving elektronisch ter inzage gelegd moeten worden. Gemeenten moeten hier een omgeving voor inrichten, eventueel met hulp van de softwareleverancier.
Deze verplichting geldt ook voor de terinzagelegging van sommige omgevingsvergunningen. Het verdient aanbeveling om deze verplichtingen zoveel mogelijk integraal vorm te geven.
Het zichtbaar krijgen van het ontwerpbesluit in het DSO kent nog aandachtspunten. Bijvoorbeeld als in het ontwerp gebruik wordt gemaakt van reeds geldende werkingsgebieden. Het is dan niet altijd duidelijk zichtbaar wat onderdeel is van het ontwerpbesluit. Hier wordt aan gewerkt.