In deze stap legt u het concept ontwerpbesluit (voorontwerp) ter inzage voor informele inspraak.
Afhankelijk van het beleid van de gemeente en het specifieke geval bepaalt u of u deze stap uitvoert. Sommige gemeenten zijn op basis van een inspraakverordening verplicht een concept ontwerpbesluit (voorontwerpbesluit) te publiceren voor inspraak. Werkt u niet met een voorontwerp, dan gaat u verder met stap 6 (opstellen ontwerpbesluit).
Deze inspraakronde is nog informeel. Het doel is om vroegtijdig reacties te peilen en mee te nemen in het definitieve ontwerp van het wijzigingsbesluit. De formele inspraak (terinzagelegging) volgt in stap 7.
Aanbieden concept ontwerpbesluit (voorontwerp) voor inspraak
U stelt de stukken (digitaal en fysiek) beschikbaar en kondigt de mogelijkheid van inspraak aan. Heeft de gemeente een inspraakverordening? Check dan de regels voor de inspraak en wie moeten kunnen inspreken: alleen belanghebbenden of iedereen? Specifieke belanghebbenden nodigt u direct uit tot reageren.
Verzamelen inspraakreacties
U kunt op verschillende manieren de input verzamelen, afhankelijk van de situatie en de eventuele gemeentelijke regels. Eventueel kunt u een of meer bijeenkomsten of inloopavonden organiseren. In andere gevallen is het voldoende om de mogelijkheid te bieden tot schriftelijke reacties of digitale reacties via sociale media of andere digitale kanalen.
Opstellen eindverslag inspraak
Samen met de ketenpartners en de eventuele initiatiefnemer neemt u de inspraakreacties door. U stelt een eindverslag op. Dit verslag vormt input voor het opstellen van het definitief ontwerp (het ontwerpbesluit). U stuurt het verslag ook aan de belanghebbenden.
Het betreft een aanvullende stap, die niet tot de formele procedure behoort. Deze stap kan voorgeschreven zijn door lokale regels. Er is een nauwe samenhang tussen deze stap en participatie (stap 2). We raden gemeenten aan om het participatiebeleid en eventuele regels over inspraak in samenhang op te stellen.
Het DSO ondersteunt het publiceren van concept ontwerpbesluiten (voorontwerpen) niet. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor gemeenten. Dit impliceert dat het voorontwerp en het definitief ontwerp technisch kunnen verschillen. De eerste is dan niet in STOP/TP-formaat, de tweede wel.
De VNG adviseert om in de beginfase creatief om te gaan met de publicatie van het concept ontwerpbesluit. Denk aan het gebruik van een interactieve pdf met daarin het voorontwerp of een weergave op de gemeentelijke website. Check altijd of de gekozen vorm voldoet aan de inspraakverordening. Eventueel kunt u de inspraakverordening (al dan niet tijdelijk) aanpassen, zodat deze beter aansluit bij wat mogelijk is.
Het opstellen van een voorontwerp in TAM-IMRO sluit aan bij de huidige werkwijze onder de Wro. Lees meer in de Bijsluiter TAM-IMRO omgevingsplan