In deze stap formuleert u het definitieve besluit op basis van het ontwerpbesluit en de ingekomen zienswijzen.
Verwerken zienswijzen
U neemt de ontvangen zienswijzen (stap 7) mee bij het opstellen van het definitieve besluit. Voor specifieke aspecten vraagt u advies aan interne deskundigen en/of ketenpartners.
Waar belangen botsen is het wenselijk en verstandig om direct met de betrokken partijen – belanghebbenden en de eventuele initiatiefnemer – naar oplossingen te zoeken. De optimale werkvorm is afhankelijk van het onderwerp, de lokale omstandigheden en de betrokken partijen. In feite is dit een voortzetting van het eerder gestarte participatietraject (stap 2) en de eventuele informele inspraak (stap 5).
Beantwoorden zienswijzen
Als onderdeel van het proces naar een definitief besluit beantwoordt u de ingediende zienswijzen in overeenstemming met de oplossingen voor de geschilpunten. U kunt de beantwoording van de zienswijzen opnemen in het definitieve besluit of in een separate ‘nota van beantwoording zienswijzen’. Wat de beste vorm is, hangt af van het aantal en de omvang van de zienswijzen en de complexiteit van de verwerking.
In het besluit of in de nota geeft u aan op welke wijze de zienswijzen bij de verdere besluitvorming zijn betrokken en wat de argumentatie daarvoor is. U geeft ook aan of dit heeft geleid tot aanpassingen in het ontwerp of dat er anderszins acties uit zijn voortgekomen.
Formuleren definitief besluit
De oplossingen voor de eventuele geschilpunten uit de zienswijzen verwerkt u in het ontwerpbesluit. Daaruit stelt u het definitieve besluit voor wijziging van het omgevingsplan op. Bij de aanpassingen in het ontwerp past u ook de bijbehorende toepasbare regels aan, zodat die weer aansluiten bij het definitieve besluit.