In deze stap doet u mededeling van het besluit tot wijziging van het omgevingsplan aan belanghebbenden.
NB: U moet deze stap parallel uitvoeren aan het publiceren van het besluit (stap 10).
Mededelen besluit aan belanghebbenden
Gelijktijdig met of zo spoedig mogelijk na de bekendmaking doet u mededeling van het besluit aan de belanghebbenden. Dit doet u in beginsel ten minste aan indieners van een zienswijze en externe adviseurs (als bedoeld in art. 3.5 Awb) van wiens advies is afgeweken. In artikel 3:44 van de Awb zijn uitzonderingen op en bijzondere bepalingen ten aanzien van de mededelingsplicht opgenomen.
Zo mogelijk deelt u het besluit ook mee aan overige participanten, insprekers, adviseurs en andere geïnteresseerden (voor zover bekend). Tot slot moet u het besluit toezenden aan ketenpartners (met name rijk en provincie), als een door hun ingediende zienswijze niet is nagevolgd. Dit in verband met hun wettelijke bevoegdheden tot het doen van een reactieve aanwijzing.
Het proces van mededelen van het besluit is op detailniveau onder de Omgevingswet anders dan onder de Wro. De regels worden gevormd door een samenspel van regels uit de Omgevingswet, de Bekendmakingswet en de Awb. Dit samenspel vraagt om een goede interpretatie. Naar de letter zou op grond van artikel 3:44, eerste lid, onder b, van de Awb een exemplaar van het besluit toegezonden dienen te worden aan degenen die zienswijzen naar voren hebben gebracht.
Het wijzigingsbesluit is bekendgemaakt in het publicatieblad van de gemeente en de aard van het besluit leent zich niet zo makkelijk voor toezending (buiten landelijke voorzieningen om). Daarom ligt het voor de hand om in de mededeling te verwijzen naar het besluit in plaats van een exemplaar toe te sturen. Of dit mogelijk is zal verder worden uitgezocht en zal uiteindelijk uit jurisprudentie moeten blijken.