De Omgevingswet bundelt alle wetten voor de leefomgeving. Om de wet in de praktijk uit te voeren, kunnen gemeenten verschillende wettelijke instrumenten inzetten om de fysieke leefomgeving te beheren en te benutten. De zogenoemde kerninstrumenten: documenten om de gemeentelijke visie, beleid en regels vast te leggen. 

Aan de slag met het omgevingsplan

Met de Omgevingswet wordt een belangrijk nieuw instrument geïntroduceerd waarmee regels worden gesteld: het omgevingsplan. Het maken van een omgevingsplan is veelomvattend en vraagt om een nieuwe manier van samenwerken. Bekijk het overzicht van alle informatie en ondersteuning van de VNG rond het omgevingsplan:

Aan de slag met het omgevingsplan

Wijzigen van het omgevingsplan

Bouwvakkers aan het werk op bouwplaats

Met het wijzigen van het omgevingsplan kunnen gemeenten initiatieven faciliteren en nieuw beleid omzetten in regels. En via gebiedsgericht en thematisch wijzigen van het omgevingsplan kunnen gemeenten stap voor stap toewerken naar hun integraal omgevingsplan 2032.

TAM-IMRO voor gemeenten

Rijtjeswoningen in aanbouw

TAM-IMRO houdt in dat gemeenten de oude techniek voor planvorming tijdelijk kunnen gebruiken onder de Omgevingswet. In de bijsluiter TAM-IMRO omgevingsplan vindt u praktische handvatten voor het gebruik van de TAM. Ook gaat de bijsluiter in op de consequenties van het gebruik van TAM-IMRO voor dienstverlening en bedrijfsvoering.

Naar de bijsluiter TAM-IMRO omgevingsplan

De BOPA

Een bouwvakker aan het werk op een bouwplaats

De vergunning voor de buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) is een van de manieren waarop gemeenten initiatieven kunnen faciliteren onder de Omgevingswet. Op deze webpagina’s vindt u onder meer een stappenplan, voorbeelden, Q&A’s en bijeenkomsten over de BOPA.

Lees meer over de BOPA

Consultatie bij publiceren eerste omgevingsdocumenten

Gaat u aan de slag met de eerste publicatie van uw omgevingsplan of een ander omgevingsdocument op het DSO? Meld u dan nu aan voor een beknopte online consultatie over het concept van uw publicatie. Een service van de VNG en Aan de slag met de Omgevingswet.

Meer informatie en aanmelden

Netwerk omgevingsplan

In het Netwerk omgevingsplan ontmoet u gemeenten, adviesbureaus, softwareleveranciers en experts van de VNG en Aan de slag met de Omgevingswet. We delen kennis en ervaringen, u hoort actualiteiten en kunt vragen stellen. Zo helpen we elkaar verder. 

Meer informatie, agenda en aanmelden

Publicaties & Brieven