Gaat u aan de slag met de eerste publicatie van uw omgevingsplan en andere omgevingsdocumenten op het DSO? Meld u dan nu aan voor een beknopte online consultatie over het concept van uw publicatie. We focussen daarbij op de juridisch-technische aspecten. Deze service wordt aangeboden door VNG en Aan de slag met de Omgevingswet.
We bieden deze service aan voor de volgende omgevingsdocumenten:
1. Omgevingsplan:
- (Ontwerp)wijzigingsbesluit met STOP
- (Ontwerp)wijzigingsbesluit met TAM-IMRO
2. Voorbereidingsbesluit:
- met STOP
- met TAM
3. Omgevingsvisie met STOP
4. Programma met STOP
5. Kennisgeving BOPA
Het doel van de consultatie is om gemeenten te ondersteunen bij de eerste publicatie, zodat deze zo soepel en foutloos als mogelijk verloopt.
VNG en ADS gebruiken de bevindingen uit de consultatie voor het verbeteren van de algemene ondersteuning van gemeenten bij het publiceren van omgevingsdocumenten.
De consultatie gaat over (juridisch-)technische aspecten. We richten ons vooral op:
- aspecten die samenhangen met de toepassing van het instrument
- weergave in Regels op de kaart van het Omgevingsloket
- consequenties in de VTH-keten
Deze punten kunnen puur technisch zijn en soms ook wat meer juridisch-technisch. We kijken mee of geen evidente zaken over het hoofd worden gezien die grote gevolgen kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het verkeerd aangeven van de inwerkingtredingdatum van een wijzigingsbesluit.
Bij een ontwerpbesluit geven we vooral aandacht aan aspecten die samenhangen met toepassing van het instrument en de zichtbaarheid in Regels op de kaart. Bij het definitieve besluit ligt de nadruk op de doorwerking in de gehele keten.
Voor de VNG en ADS is het niet mogelijk en passend om binnen het tijdsbestek van de consultatie (1 tot 1,5 uur) gehele omgevingsdocumenten te reviewen en te bespreken. Wij kijken daarom niet naar de inhoudelijke aspecten van de besluiten.
Natuurlijk blijft de verantwoordelijkheid bij de gemeente liggen en kunnen we niet garanderen dat zaken goed gaan. Wel kunnen we met onze inspanningen de vinger op punten leggen waar u scherp op moet zijn. Zo voorkomen we samen zo veel mogelijk dat u later herstelacties moet doen.
Stap 1. Aanmelden
U meldt uw gemeente aan via het aanmeldformulier. Doe dit minimaal 2 weken voor het beoogde moment van consultatie. Hoe langer van tevoren u zich aanmeldt, hoe beter wij de consultaties kunnen inplannen.
In uw publicatieplanning moet u rekening houden met verwerkingstijd van eventuele bevindingen. We raden aan de consultatie te doen voordat u naar het college gaat. Dit geeft nog wat ruimte tot aanpassingen voor bestuurlijke vaststelling.
Wilt u graag een consultatie voor meerdere typen omgevingsdocumenten? Bijvoorbeeld een TAM-IMRO plan en een BOPA? Of een ontwerpbesluit en een definitief besluit voor een planwijziging? Dat kan. Meld dan a.u.b. elke publicatie apart aan.
Stap 2. Bevestiging
U ontvangt van ons een bevestiging van de aanmelding.
Stap 3. Meer informatie
Wij nemen zo spoedig mogelijk contact op voor wat meer informatie en het inplannen van de consultatie.
Stap 4. Consultatie
De consultatie vindt plaats. Deze heeft de vorm van een video-call (via Teams) van 1 tot 1,5 uur. We bespreken de voorgenomen publicatie en lopen langs de relevante punten. Dit kan individueel zijn of met meerdere gemeenten tegelijk.
We verzoeken u om, indien mogelijk, uw omgevingsdocument voorafgaand aan de consultatie te publiceren op de pre-omgeving van het Omgevingsloket.
Stap 5. Zelfstandig verder
U gaat na afloop zelfstandig verder met publiceren. Voor (vervolg)vragen kunt u terecht bij de reguliere ondersteuning (vragenuren van VNG en ADS, PLEIO community en VNG Forum etc.).
- De randvoorwaarde voor consultatie is dat de gemeente nagenoeg gereed is om te publiceren. U moet beschikken over een technisch, juridisch en inhoudelijk voldragen concept-omgevingsdocument.
- Er is sprake van een éénmalig contactmoment via Teams per publicatie. We zijn geen adviesbureau en kunnen en willen die rol ook niet oppakken.
- U kunt geen rechten en garanties ontlenen aan de consultatie. De publicatie is en blijft de verantwoordelijkheid van de gemeente.
- Werkt u voor dit omgevingsdocument samen met een adviesbureau, dan is het bureau ook welkom bij de consultatie. Voorwaarde is dat de gemeente zelf ook aanwezig is.
- We richten ons in de consultatie op de beginperiode na inwerkingtreding. We kunnen niet garanderen dat we elke gemeente dit kunnen aanbieden. Mocht dit aan de orde zijn en prioriteiten elders gelegd moeten worden, dan kunnen we besluiten dit niet meer aan te bieden.
De VNG en ADS streven ernaar om deze service aan te bieden in ieder geval tot en met het 3e kwartaal van 2024. Afhankelijk van de belangstelling en beschikbare capaciteit zullen de consultaties in groepsverband of individueel plaatsvinden.
Let op: U moet uw eerste publicatie op het DSO aanmelden bij KOOP (beheerder van de LVBB). KOOP kan dan de verbinding ‘open’ zetten. Voor meer informatie zie de webpagina Introductie omgevingsdocumenten publiceren van IPLO (helemaal onderaan) en het aanmeldformulier. Via het formulier kunt u zich ook aanmelden voor het technisch in beheer nemen van de bruidsschat.
Het aanmelden van uw eerste publicatie bij KOOP staat los van de consultatieservice zoals VNG en ADS die op deze webpagina aanbieden. Maar het is uiteraard wel essentieel voor uw publicatieproces. Doe dit tijdig!
Zie onderstaande links voor meer informatie over de omgevingsdocumenten:
- Wijzigingsbesluit omgevingsplan met STOP: Stappenplan wijzigen omgevingsplan en Publiceren wijzigingsbesluit en andere omgevingsplandocumenten
- Wijzigingsbesluit omgevingsplan met TAM-IMRO: Bijsluiter TAM-IMRO
- Voorbereidingsbesluit met STOP: Toepassingsprofiel voorbereidingsbesluit
- Voorbereidingsbesluit met TAM: Bijsluiter TAM voorbereidingsbesluit
- Omgevingsvisie in STOP: Toepassingsprofiel omgevingsvisie
- Programma in STOP: Toepassingsprofiel programma
- Kennisgeving BOPA: Q&A BOPA, vraag 24 t/m 26
U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier consultatie publiceren eerste omgevingsdocumenten.