TAM voorbereidingsbesluit is een tijdelijke alternatieve maatregel (TAM) voor gemeenten die in de beginperiode van de Omgevingswet nog niet in staat zijn om een voorbereidingsbesluit in STOP/TP op te stellen of te wijzigen. Kort gezegd houdt TAM voorbereidingsbesluit in dat de huidige IMRO-standaard voor het nemen van een voorbereidingsbesluit tijdelijk kan worden gebruikt onder de Omgevingswet. In deze bijsluiter vindt u handvatten voor het gebruik van een TAM voorbereidingsbesluit door gemeenten.
Voor de technische werkinstructies kunt u gebruikmaken van de werkafspraak TAM voorbereidingsbesluit van Geonovum. In aanvulling daarop vindt u op deze pagina enkele instructies en suggesties die meer technisch en functioneel van aard zijn.
Let op: TAM voorbereidingsbesluit is een zelfstandige TAM, die verschilt van en niet verward moet worden met TAM omgevingsplan. Voor deze laatste zie de Bijsluiter TAM-IMRO omgevingsplan.
Op grond van artikel 4.14 Omgevingswet kan de gemeente een voorbereidingsbesluit nemen met het oog op de voorbereiding van de in het omgevingsplan te stellen regels. Anders dan de situatie onder de Wro is dat het voorbereidingsbesluit het omgevingsplan wijzigt met voorbeschermingsregels. Het doel van het toevoegen van voorbeschermingsregels is om te voorkomen dat een locatie minder geschikt wordt voor de verwezenlijking van het doel van de in de toekomst te stellen regels. Zo wordt voorkomen dat activiteiten worden verricht die op grond van een geldende regeling van het omgevingsplan zijn toegestaan, maar die met de in voorbereiding zijnde wijziging van het omgevingsplan naar verwachting niet meer of alleen onder beperkingen zullen zijn toegestaan.
Lees meer over soorten en werking voorbeschermingsregels (iplo.nl)
Een TAM voorbereidingsbesluit moet technisch voldoen aan de RO Standaarden 2012 om geaccepteerd te worden door de validator van Ruimtelijkeplannen.nl. Met de werkafspraak TAM voorbereidingsbesluit van Geonovum wordt gemeenten de mogelijkheid geboden om juridisch een Omgevingswet voorbereidingsbesluit op te stellen op basis van de techniek van de IMRO-standaarden en beschikbaar te stellen via Ruimtelijkeplannen.nl en de overbruggingsfunctie van het Informatiehuis Ruimte naar het Omgevingsloket.
Tips
1. Maak in de naam (titel) duidelijk dat het om voorbeschermingsregels gaat
In aanvulling op de werkinstructies over de naamgeving van een TAM voorbereidingsbesluit adviseren we om in de titel duidelijk aan te geven dat het gaat om voorbeschermingsregels en indien nodig een locatie te benoemen. Werkinstructie is dat de naam moet zijn: TAM-voorbereidingsbesluit [spatie][plannaam]. Advies is om op de plek van ‘plannaam’ in ieder geval op te nemen ‘voorbeschermingsregels’. Bijvoorbeeld: ‘Voorbeschermingsregels woningsplitsing en kamergewijze verhuur’. Hiermee wordt duidelijk dat het voorbereidingsbesluit voorbeschermingsregels bevat. Dit zorgt weer voor meer inzicht voor de raadplegers van het Omgevingsloket.
Een voorbereidingsbesluit landt in een tijdelijk regelingdeel (niet te verwarren met het tijdelijk deel!) van het omgevingsplan (zie ook onderstaande figuur). Juridisch betekent dit dat het náást de hoofdregeling staat en samen met de hoofdregeling (en eventuele andere tijdelijk regelingdelen) het geconsolideerde omgevingsplan vormt. Technisch betekent dit dat het altijd een los bestand is, ongeacht of u het opstelt in STOP of in IMRO.
In het Omgevingsloket ziet u een STOP-voorbereidingsbesluit als onderdeel van het integrale omgevingsplan; de voorbeschermingsregels staan dan boven alle andere regels. Een voorbereidingsbesluit in IMRO kan niet geïntegreerd worden getoond en ziet u in het loket dus als los document op de betreffende locatie.
NB: Anders dan bij het TAM-IMRO omgevingsplan hoeft u voor een TAM voorbereidingsbesluit (dus) géén apart hoofdstuk te creëren in uw hoofdregeling. Een voorbereidingsbesluit landt immers sowieso niet in de hoofdregeling, maar altijd in een tijdelijk regelingdeel.
Tips
1. Sluit aan bij systematiek van de TPOD-voorbereidingsbesluit
Een TAM voorbereidingsbesluit is dus technisch een los bestand, opgesteld met IMRO. De IMRO-standaarden kennen echter geen standaard structuur voor een voorbereidingsbesluit (zoals dat wel het geval is voor een bestemmingsplan). U heeft dus de mogelijkheid om zelf een structuur bepalen. We raden aan om voor het opstellen van een TAM voorbereidingsbesluit zoveel mogelijk aan te sluiten bij de systematiek van de TPOD voorbereidingsbesluit. Een voorbeeld staat in paragraaf 4.4.2.3.
2. Denk aan eventueel benodigde indieningsvereisten en formulieren
In de voorbeschermingsregels kan een verbod worden opgenomen om zonder voorafgaande melding of zonder omgevingsvergunning bij die regels aangewezen activiteiten te verrichten die het omgevingsplan toestaat. Als dat het geval is, moet u ook indieningsvereisten opnemen en een bijbehorend formulier beschikbaar stellen (art. 14.2 Omgevingsbesluit).
Hiervoor kunt u in veel gevallen de indieningsvereisten van paragraaf 22.5.2 van de bruidsschat van overeenkomstige toepassing verklaren. Dit kan bijvoorbeeld als volgt:
Voorbeeldtekst
Artikel X (Indieningsvereisten)
De indieningsvereisten, bedoeld in paragraaf 22.5.2 van dit omgevingsplan, zijn van overeenkomstige toepassing op een omgevingsvergunning die is vereist op grond van dit hoofdstuk.
Indien nodig kunt u ook andere indieningsvereisten opnemen. Die moet u dan zelf formuleren. Wat betreft het formulier is dan relevant dat een TAM-voorbereidingsbesluit niet geannoteerd kan worden (want is niet in STOP opgesteld). U kunt dus ook geen formulier koppelen aan de activiteit waarvoor u een vergunningplicht of meldingsplicht heeft ingesteld. Als alternatief kan in veel gevallen gebruik worden gemaakt van het aanvraagformulier bij de activiteit 'afwijken van regels in het omgevingsplan - Aanvraag vergunning' in het Omgevingsloket.
Het is dan wel belangrijk dat u in het TAM voorbereidingsbesluit duidelijk aangeeft dat dit formulier (of welk ander formulier dan ook) gebruikt moet worden voor het indienen van een aanvraag. Dit kan in de toelichting of eventueel bij de bekendmaking van het TAM-voorbereidingsbesluit. Vermeld hierbij eventueel ook welke extra gegevens (die niet op het formulier worden genoemd) moeten worden toegevoegd.