Het TAM-IMRO omgevingsplan is een tijdelijke alternatieve maatregel (TAM) voor gemeenten die bij de voorbereiding en inwerkingtreding van de Omgevingswet om enige reden nog niet in staat zijn om een omgevingsplan in STOP/TPOD op te stellen of te wijzigen. De TAM is primair bedoeld om urgente gebiedsontwikkeling te kunnen blijven faciliteren. Kort gezegd houdt TAM-IMRO omgevingsplan in dat de huidige IMRO-standaard voor planvorming tijdelijk kan worden gebruikt onder de Omgevingswet (nieuw juridisch kader, oude techniek). In deze bijsluiter vindt u handvatten voor het gebruik van TAM-IMRO door gemeenten.
Tijdelijke alternatieve maatregelen
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ondersteunt bij het werken volgens de Omgevingswet. Er zijn tijdelijke alternatieve maatregelen (TAMs) voor organisaties die bij de voorbereiding en inwerkingtreding van de wet nog geen gebruik kunnen maken van lokale of landelijke onderdelen van het DSO. Deze vangnetten zorgen er voor dat deze organisaties de belangrijkste uitvoeringsprocessen kunnen blijven uitvoeren, totdat ze het DSO wel kunnen gebruiken. Een van de tijdelijke alternatieve maatregelen is TAM-IMRO.
TAM-IMRO
TAM-IMRO is bedoeld voor gemeenten die hun omgevingsplan nog niet kunnen wijzigen in STOP. Dit geldt zowel voor gemeenten die om technische redenen niet kunnen werken met STOP, als voor gemeenten die technisch al wel kunnen werken met STOP, maar om andere redenen ervoor kiezen om in de beginfase TAM-IMRO te gebruiken om hun omgevingsplan te wijzigen.
TAM-IMRO is door de Minister in 2021 beschikbaar gesteld om urgente gebiedsontwikkeling niet te laten vertragen. Ook de algemene ledenvergadering van de VNG van juni 2022 heeft het belang van continuering van urgente gebiedsontwikkeling onderstreept. We verwachten dat een aanzienlijk aantal gemeenten het eerste halfjaar van 2024 gebruik zal maken van TAM-IMRO voor het wijzigen van hun omgevingsplan.
Zie ook: Tijdelijke alternatieve maatregel (TAM) Omgevingsplan via IMRO (aandeslagmetdeomgevingswet.nl)
Bestaande techniek, nieuwe regels
Kort gezegd houdt TAM-IMRO in dat de huidige techniek voor planvorming tijdelijk kan worden gebruikt onder de Omgevingswet. Deze techniek betreft de bestaande uitwisselingsstandaard IMRO (Informatiemodel Ruimtelijke Ordening) en de bestaande voorziening Ruimtelijkeplannen.nl. IMRO is een bekende en functionerende techniek. TAM-IMRO vraagt niet om alternatieve software. Het gaat meer om langduriger gebruik van de bestaande systemen en koppelingen.
Juridisch moet wel worden voldaan aan de regels van de Omgevingswet. In de juridische werkinstructie in deze bijsluiter beschrijven we de 3 (relatief beperkte) aanpassingen om een bestemmingsplan om te zetten naar een TAM-IMRO omgevingsplan.
Wanneer TAM-IMRO?
Gemeenten die hun omgevingsplan willen wijzigen kunnen dit in principe doen met STOP/TPOD of TAM-IMRO of zij kunnen, onder condities, van het omgevingsplan afwijken met een vergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA). Voor het maken van de afweging tussen deze 3 opties kunt u gebruikmaken van de Keuzehulp instrumentarium wijzigen omgevingsplan.
Het is belangrijk om TAM-IMRO niet ad hoc in te zetten, maar als weloverwogen onderdeel van uw transitiestrategie. Besteed hierbij ook aandacht aan de gevolgen van het gebruik van TAM-IMRO voor uw dienstverlening en bedrijfsvoering.
TAM voorbereidingsbesluit
Naast de TAM omgevingsplan is er een aparte TAM voor het nemen van een voorbereidingsbesluit. Deze TAM is ook gebaseerd op het gebruik van IMRO, maar verschilt in andere opzichten van TAM omgevingsplan. Voor meer informatie zie de Bijsluiter TAM voorbereidingsbesluit.
Deze bijsluiter is gericht op de makers van omgevingsplannen en bevat gedetailleerde informatie om gemeenten te ondersteunen bij het werken met TAM-IMRO omgevingsplan (TAM-IMRO).
Deze versie van de bijsluiter is opgesteld voor inwerkingtreding van de Omgevingswet. De komende periode zullen we de bijsluiter waar nodig verder aanvullen, onder meer met praktijkvoorbeelden. Zie ook het overzicht van updates onderaan deze pagina.
De inzichten in deze bijsluiter zijn tot stand gekomen door het beproeven van TAM-IMRO met een aantal gemeenten (zie Proef met TAM-IMRO) en zien we op de grote lijnen. Deze zijn niet limitatief en inzichten kunnen wijzigen. In de praktijk zullen omstandigheden van het geval betrokken dienen te worden; het is immers altijd maatwerk.
We vullen de Bijsluiter TAM-IMRO omgevingsplan steeds verder aan. Hier vindt u een overzicht van de belangrijkste updates.
Datum | Update |
7 december 2023 | 2 pagina's geactualiseerd en opnieuw ingedeeld:
|
1 december 2023 | Pagina Bijeenkomsten en ondersteuning TAM-IMRO toegevoegd |
8 november 2023 | Actualisatie Vraag en antwoord TAM-IMRO |
24 oktober 2023 | 2 pagina's toegevoegd: Het betreft reeds eerder gepubliceerde pagina's die toegevoegd zijn aan de bijsluiter. |
7 september 2023 | TAM-IMRO omgevingsplan omgevingswetconforme variant vervallen |
Heeft u vragen of suggesties naar aanleiding van deze bijsluiter? We horen graag van u. U kunt contact met ons opnemen via omgevingswet@vng.nl o.v.v. TAM-IMRO.