Een TAM-IMRO omgevingsplan kan voor wat de opzet en indeling betreft meer op een bestemmingsplan lijken of juist meer op het integraal omgevingsplan. Gemeenten kunnen zelf hun keuze maken, afhankelijk van de gemeentelijke situatie en voorkeur. Uiteraard binnen de juridische kaders van de Omgevingswet.

Welke keuze moet ik maken?

Gemeenten kunnen zelf een keuze maken of ze hun TAM-IMRO plannen qua opzet en indeling meer op bestemmingsplannen willen laten lijken of meer op het integrale omgevingsplan. U kunt hier een algemene lijn in kiezen of per geval een individuele keuze maken. We raden aan om deze keuzes weloverwogen te maken, als onderdeel van uw transitiestrategie. Denk hierbij ook aan de gevolgen voor de bedrijfsvoering

Gemeenten die al ervaring hebben met Chw-plannen en/of al een structuur voor hun omgevingsplan hebben bepaald, kunnen zeker overwegen om met hun TAM-IMRO omgevingsplan(nen) richting het integrale omgevingsplan te bewegen. Voor een voorbeeld van een TAM-omgevingsplan dat al sterk voorsorteert op het omgevingsplan in STOP/TPOD zie het TAM-omgevingsplan 1 Wijheseweg 3 en 5 Raalte

Geen Chw-ervaring en/of nog geen structuur voor uw omgevingsplan? Faciliteren van een afgebakende gebiedsontwikkeling kort na inwerkingtreding? Dan kan het een goede keuze zijn om dicht bij de huidige systematiek van een ‘postzegelbestemmingsplan’ te blijven. Met enkele aanpassingen (zie de 3 kernvereisten) kan een bestemmingsplan in opbouw en structuur ‘omgekat' worden naar een TAM-IMRO plan.

Let op: Kiest u voor een TAM-omgevingsplan dat qua opzet en indeling sterk lijkt op een bestemmingsplan? Bedenk dan dat dit juridisch wel binnen de kaders van de Omgevingswet moet passen (zie de transponeertabel). In de praktijk zien we dat dit een groot aandachtspunt is. 

Rechtsgevolgen bij omzetten

Vóór 2032 moet u uw TAM-IMRO omgevingsplan(nen) omzetten naar het integrale omgevingsplan in STOP. Hier zit een gelijkenis met het verwerken van BOPA's in het omgevingsplan. Voor het omzetten moet u een wijzigingsbesluit in STOP nemen. Dit roept de vraag op of het plan dan opnieuw appellabel wordt en wat de rechtsgevolgen kunnen zijn. In zijn algemeenheid geldt: hoe beter een TAM-IMRO omgevingsplan in vorm en inhoud aansluit op het integrale omgevingsplan in STOP, hoe eenvoudiger het waarschijnlijk zal zijn om het plan beleidsneutraal en zonder rechtsgevolgen om te zetten.

In de Nota van Toelichting (paragraaf 3.4) bij de wijziging van het Besluit elektronische publicaties van 9 december 2024 is aangegeven dat onderzocht wordt of wettelijk kan worden geborgd dat omzettingen van plannen, vastgesteld met de RO standaarden, kunnen worden vastgesteld volgens de STOP/TPOD standaard zonder dat opnieuw zienswijzen kunnen worden ingediend of beroep tegen deze omzetting openstaat.