De Omgevingswet verandert niet alleen de juridische kaders, maar ook de manier waarop gemeenten samen met externe partijen werken aan ruimtelijke plannen. Onze handreiking Goed opdrachtgeverschap helpt u op weg bij het aanbesteden van opdrachten voor de omgevingsvisie en het omgevingsplan.
Samenwerken in een nieuwe context
Eén integraal omgevingsplan, het gebruik van plansoftware en de inzet van toepasbare regels vragen om nieuwe afspraken, nieuwe rollen en een andere manier van samenwerken. Voor gemeenten is dat vaak zoeken. Welke kennis moet u in huis hebben? Welke onderdelen doet u zelf en welke vraagt u uit? En hoe zorgt u voor een effectieve samenwerking met een adviesbureau? Onze handreiking Goed opdrachtgeverschap geeft u daarvoor praktische handvatten.
Wat vindt u in de handreiking?
De handreiking Goed opdrachtgeverschap is ontwikkeld door de VNG en het programma Aan de slag met de Omgevingswet, in samenwerking met gemeenten en adviesbureaus.
In de handreiking vindt u onder meer:
- checklists voor de voorbereiding van de uitvraag voor omgevingsvisie én omgevingsplan
- overzichten van alle acties per fase, inclusief rolverdeling tussen gemeente en extern bureau
- aandachtspunten bij het opstellen van een opdracht, van marktverkenning tot oplevering
- suggesties voor de inrichting van opdrachtgeverschap binnen uw organisatie, zoals het werken met een regieteam
- technische randvoorwaarden die helderheid geven over zaken als plansoftware, geo-informatie en data-eigendom
Aansluiting op de Grip-tool
De handreiking is een verdieping van het thema Uitbestedingen uit de tool Grip op de transitie van de planketen. Waar de Grip-tool helpt bij het maken van strategische keuzes in het ontwikkelpad naar 2032, zoomt de handreiking in op het proces van opdrachtformulering en samenwerking.
Waarom deze handreiking?
Door een opdracht goed voor te bereiden en intern het opdrachtgeverschap goed te organiseren, vergroot u de kans op een succesvolle samenwerking. De handreiking helpt u niet alleen bij de uitvraag, maar ook bij het borgen van kennis, het intern regie houden en het voorbereiden op toekomstige wijzigingen van de omgevingsvisie of het omgevingsplan.