Met Interbestuurlijk Keten Testen (IKT) wordt inzichtelijk of het DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet) werkbaar is voor inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024. IKT test zowel de nieuwe landelijke voorzieningen (LVBB en DSO-LV) als de gemeentelijke (plan-, TR- en VTH-) software en de samenhang tussen deze.
Oftewel, we testen de gehele DSO-keten: de keten die loopt van een stedenbouwkundig bureau via de gemeente, naar de landelijke voorzieningen en weer terug naar de gemeente en eventueel een omgevingsdienst of een ander bevoegd gezag (waterschap, provincie, Rijk).
Software is nooit helemaal ‘af’. Dit geldt ook voor de software die binnen het DSO-stelsel wordt gebruikt. Dit betekent dat bij (keten-)testen altijd bevindingen geconstateerd zullen worden. Dit draagt bij aan het doorlopend ontwikkelen, innoveren en verbeteren van software.
Benieuwd welke gemeenten meetesten?
Bekijk het overzicht met deelnemende IKT gemeenten hier
(zie tabel onderaan deze pagina, bij stap 11).
IKT tests binnen Gemeente Utrecht
In onderstaande video licht gemeente Utrecht toe hoe zij Interbestuurlijk Ketentesten: er wordt getest met experts DSO-LV en experts van de gemeentelijke software (plan-, regelbeheer- en VTH-software):
In samenspraak met andere koepels, IPLO, waterschappen en het rijk is IKT opgezet.
We zien dat Interbestuurlijk testen van de DSO-keten essentieel is om te komen tot een goed werkende keten. VNG begeleid tot nu al ruim 50 gemeenten intensief bij het interbestuurlijk testen.
Uitgangspunt van IKT blijft om vast te stellen wat goed werkt in de gehele keten van het DSO en wat nog niet, uitgaande van de minimale vereisten voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet. De testbasis voor IKT is de functionele set inwerkingtreding. Deze set komt voort uit samenwerkingsafspraken tussen vertegenwoordigers van stedenbouwkundige bureaus, de Geo-ICT branche en softwareleveranciers, samen met de koepels van gemeenten, provincies, waterschappen en Rijk. Basis daarbij zijn de werkprocessen van de bevoegd gezagen: van planvorming tot aan afhandeling van aanvragen. Testbevindingen worden daarbij door betreffende ketenpartijen zo snel mogelijk opgepakt en opgelost.
IKT kan op diverse niveaus bijspringen:
- Voor beginnende gemeenten die grip op de DSO-keten zoeken: IKT kan helpen aan de kant van functionaliteiten.
- Gemeenten die specifieke zaken willen testen (bijv publiceren BOPA) kunnen heel gericht/specifiek verder ondersteund worden door IKT.
Wilt u meer weten over deelname aan IKT? Neem dan contact op met Reinier Krins, coördinator IKT VNG, via omgevingswet@vng.nl
Een interbestuurlijke ketentest kent 2 belangrijke elementen: kort-cyclisch en multidisciplinair.
- Gemeenten, softwareleveranciers en stedenbouwkundige bureaus testen gezamenlijk.
- Een ketentest is kort-cyclisch: een week testen, een week fouten oplossen en dan als mogelijk weer her-testen. Hiermee willen we snel eventuele issues opsporen en oplossen.
- Een ketentest wordt uitgevoerd door een multidisciplinair team, bestaande uit inhoudelijke experts vanuit de gemeente (o.a. planjuristen, toepasbare regel experts, vergunningverleners en functioneel beheerders van de software) aangevuld met test-experts, een test coördinator en als nodig een begeleider vanuit VNG.
- Tevens wordt de software leverancier betrokken. Deze kan direct deelnemen in het team of bijspringen op het moment dat er vragen zijn over de software. De softwareleverancier wordt hoe dan ook altijd bij de voorbereidingen van een IKT betrokken.
- De TBO is ook intensief betrokken, zowel coördinerend als inhoudelijk bij de testen. Op het moment dat een IKT issues ondervindt bij de landelijke voorzieningen, gaat de TBO aan de slag met het oplossen van het issue.
Alle betrokken partijen werken nauw samen, waardoor goed zicht ontstaat op de werkbaarheid van het DSO. De IKT-test wordt uitgevoerd met complexe casuïstiek en is gericht op de business scenario’s van de diverse betrokkenen uit de DSO keten als geheel.
Binnen IKT is deze focus aangebracht:
- meer focus op risico-gestuurd testen
- meer complexe praktijkgevallen
- ketentesten verbreden en verdiepen
- uitbreiding van het IKT-testteam in omvang en deskundigheid