Met Indringend Keten Testen (IKT) wordt inzichtelijk of het DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet) werkbaar is voor inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024. IKT test zowel de nieuwe landelijke voorzieningen (LVBB en DSO-LV) als de gemeentelijke (plan-, TR- en VTH-) software en de samenhang tussen deze. 

Oftewel, we testen de gehele DSO-keten: de keten die loopt van een stedenbouwkundig bureau via de gemeente, naar de landelijke voorzieningen en weer terug naar de gemeente en eventueel een omgevingsdienst of een ander bevoegd gezag (waterschap, provincie, Rijk).

Software is nooit helemaal ‘af’. Dit geldt ook voor de software die binnen het DSO-stelsel wordt gebruikt. Dit betekent dat bij (keten-)testen altijd bevindingen geconstateerd zullen worden. Dit draagt bij aan het doorlopend ontwikkelen, innoveren en verbeteren van software.


Benieuwd welke gemeenten meetesten?

Bekijk het overzicht met deelnemende IKT gemeenten hier
(zie tabel onderaan deze pagina, bij stap 11).

 

IKT tests binnen Gemeente Utrecht 

In onderstaande video licht gemeente Utrecht toe hoe zij Indringend Ketentesten: er wordt getest met experts DSO-LV en experts van de gemeentelijke software (plan-, regel- en vergunningensoftware):