Begin december is ‘Verken uw idee’ beschikbaar in het Omgevingsloket. Hiermee kunnen initiatiefnemers een idee indienen om te bespreken met de overheid. Uw gemeente bepaalt zelf of u deze aanvragen via het Omgevingsloket krijgt. U kunt nu bepalen of u deze optie aan wil zetten en beginnen met voorbereiden.
Nieuws
Nieuws
Voor het opstellen en toetsen van ruimtelijke plannen is onder meer goed zicht op de omgevingsveiligheid nodig. Om de gegevens over kwetsbare gebouwen en locaties in het Register Externe Veiligheid te kunnen controleren, ontvangen gemeenten in december een decentralisatie-uitkering van € 10.000.
De Standaard aanvragen en meldingen (STAM) helpt bij het afleveren van vergunningaanvragen en melding bij overheden. Vanaf januari 2025 ondersteunt het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) versie 3.0 niet meer. Vanaf juli 2025 ondersteunt het DSO ook versie 4.0 niet meer.
De nieuwe VNG-handreiking Activiteiten en milieuzonering vervangt de veelgebruikte publicatie Bedrijven en milieuzonering uit 2009. De nieuwe handreiking ondersteunt de uitvoeringspraktijk bij keuzes over de toelaatbaarheid en inpassing van milieuhinderlijke activiteiten onder de Omgevingswet.
Om de werking en effecten van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging bouw (Wkb) de komende jaren te kennen, is monitoring van belang. De VNG heeft op verschillende onderwerpen monitoring opgesteld en de tweede ronde van de monitor is in juli gestart. Van deze uitvraag is de rapportage nu beschikbaar.
Wat staat er in de rijksbegroting 2025 en wat betekent dit voor gemeenten? U vindt het in het overzicht dat we vandaag naar alle gemeenten verstuurden.
In de septembercirculaire, die op 17 september is gepubliceerd, wordt ingegaan op de kosten voor de beheerbijdrage DSO-LV en de compensatie voor de invoeringskosten van de Omgevingswet.
De invoering van de Omgevingswet/Wkb heeft gevolgen voor de bijhoudingsprocessen van de BAG. In een eerder uitgebracht factsheet staat beschreven hoe gemeenten met deze gevolgen om moeten gaan. Nu er gewerkt wordt onder het nieuwe stelsel ontvangt de VNG vragen van gemeenten over de uitvoeringspraktijk.
Vanaf woensdag 24 juli 2024 ondersteunt het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) versie 5.0 van de Standaard aanvragen en meldingen (STAM). Deze update, onderdeel van release PI-31.2, introduceert belangrijke verbeteringen en nieuwe mogelijkheden voor het indienen van verzoeken via het Omgevingsloket.
Het nieuwe stelsel van kwaliteitsborging heeft gevolgen voor de wijze waarop gemeenten bouwplannen moeten beoordelen. Als het een woonhuis (GK1) betreft, is een kwaliteitsborger en een melding technische bouwactiviteit verplicht. Maar wat als het gaat om een combinatie van een winkel (GK2) en een woonhuis?