De invoering van de Omgevingswet/Wkb heeft gevolgen voor de bijhoudingsprocessen van de BAG. In een eerder uitgebracht factsheet staat beschreven hoe gemeenten met deze gevolgen om moeten gaan. Nu er gewerkt wordt onder het nieuwe stelsel ontvangt de VNG vragen van gemeenten over de uitvoeringspraktijk.

Bekijk de factsheet Gevolgen en oplossingen voor de BAG en WOZ (pdf, 1, 0 MB)

Keuzes maken in herinrichten werkprocessen

De inrichting van de nieuwe werkprocessen is bepalend voor de wijze waarop ermee gewerkt moet worden. Gemeenten hebben hierin zelf keuzes te maken. De BAG-beheerder moet nagaan waar binnen de organisatie een vergunning of melding binnenkomt en/of wordt beoordeeld om te kunnen bepalen waar de benodigde informatie te verkrijgen is.

Praktijkvoorbeeld

De BAG-beheerder is verantwoordelijk voor het huisnummerbesluit en registratie en dient deze te koppelen aan de af te geven technische vergunning of het akkoord op de bouwmelding. Met de Wet kwaliteitsborging bouw (Wkb) is het niet meer de gemeente maar een private kwaliteitsborger die met een verklaring beoordeelt of het bouwwerk voldoet aan de technische eisen. De gemeente beoordeelt wel de verklaring op volledigheid en bepaalt of er gebouwd mag worden. Dat signaal is voor het BAG-beheer van belang voor de registratie en zal dus opgepikt moeten kunnen worden.

Mogelijk bijstellen werkwijze

De verschuiving van taken kan gevolgen hebben voor de inrichting van de interne werkprocessen. Een wijziging waar u als gemeente rekening mee moet houden. Het is van belang om goed zicht te hebben op waar in de organisatie bepaalde activiteiten plaatsvinden, waarbij het mogelijk wenselijk is de werkwijzen bij te stellen in het kader van efficiëntie en planning.

Moment van registratie

Met het nieuwe stelsel zal er in de regel eerst een omgevingsplanvergunning (OPA) worden aangevraagd en later een bouwmelding (Wkb). Afgezien van de volgorde van indiening wordt de reactie op de bouwmelding in de basisregistraties verwerkt. Daarnaast is er niet altijd meer een OPA-vergunning nodig is, maar wel altijd een bouwactiviteit met een technische vergunning of een bouwmelding. Dat maakt dat de bouwmelding het meest logische moment is voor de BAG-registratie.

Ondersteuning VNG

Om gemeenten te blijven ondersteunen in hoe de nieuwe werkwijze in hun werkprocessen te verwerken, brengen we het eerder gemaakte modelproces BAG en WOZ in relatie tot Omgevingswet en Wkb (pdf, 711 kB) onder de aandacht.

Vragen?

Heeft u vragen over dit onderwerp? Stel ze dan in de groep Wet kwaliteitsborging bouw van het VNG Forum (meld u aan om toegang te krijgen tot de groep) of via wkb@vng.nl o.v.v. Gevolgen Ow/Wkb op BAG-proces.