De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) heeft als doel de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht te verbeteren en introduceert de onafhankelijke kwaliteitsborger. De toets vooraf op de bouwplannen wordt vervangen door de toets in de praktijk. Met de Wkb verandert de rol van gemeenten tijdens het bouwproces.
De Wkb is sinds 1 januari 2024 van kracht, samen met met de Omgevingswet. De Wkb gaat gefaseerd in. Er is gestart met de eenvoudigere nieuwbouwprojecten, daarna volgen eventueel de verbouw- en de meer complexe bouwprojecten. Zodoende kunnen gemeenten hun implementatiestappen, werkprocessen maar ook beleid controleren en verifiëren. Lees meer
De Wkb in werking
Impact van de Wkb op gemeenten
Met de Wkb verandert het bouwproces en daarmee het proces voor toezicht en handhaving. Ook de rol van gemeenten verandert.
Implementatie Wkb: de basis op orde brengen
De Wkb raakt de gemeentelijke instrumenten en organisatie. Dit vraagt om veranderingen in de bedrijfsvoering en dienstverlening. De VNG helpt gemeenten hierbij.
Monitoring en evaluatie Wkb
Om de impact van een ingrijpende stelselwijziging te monitoren, is het verzamelen en analyseren van gegevens belangrijk. Doel is om de werking van het stelsel te verbeteren. Daarnaast is de monitor een sturingsinstrument voor de gemeentelijke bedrijfsvoering.
Nieuws
Gefaseerde invoering Wkb
De Wkb gaat gefaseerd in werking. Er is gestart met de eenvoudigere nieuwbouwprojecten, daarna volgen eventueel de verbouw- en de meer complexere bouwprojecten. Meer weten over de gefaseerde invoering en welke stappen u wanneer moeten hebben genomen?
Meest recente discussies op het VNG-forum
In werking met de Wkb-tools
In dit overzicht vindt u alle implementatieondersteunende producten die u als gemeente nodig heeft voor en na inwerkingtreding van de Wkb.
Webinars en netwerksessies over de Wkb
Leer van experts en deel ervaringen met andere gemeenten. De VNG organiseert regelmatig webinars en netwerksessie over diverse onderwerpen die van belang zijn voor het invoeren van de Wkb.