Gemeenten kunnen gebruikmaken van tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM) voor het omgevingsplan en het voorbereidingsbesluit als zij nog niet of niet voldoende kunnen werken met onderdelen van het DSO. Deze TAM zijn eenmalig met een extra jaar verlengd, dus tot en met 31 december 2025. 

Ontwerp-omgevingsplannen en -voorbereidingsbesluiten die uiterlijk 31 december 2025 ter inzage zijn gelegd, kunnen worden afgemaakt met de TAM. 

Met dit besluit wordt tegemoetgekomen aan signalen van bevoegd gezagen dat de TAM in 2025 nog noodzakelijk zijn. Het ministerie werkt aan de noodzakelijke aanpassingen van het Besluit elektronische publicaties om bovenstaande ook juridisch te borgen. 

TAM omgevingsplannen moeten voor 1 januari 2032 worden omgezet naar STOP/TPOD. Dit betreft wetgeving over de overgangstermijnen, maar zal in het Besluit elektronische publicaties worden verduidelijkt. Het omzetten is nodig om uiteindelijk tot 1 digitale geconsolideerde regeling te komen.

Voor meer informatie over het uitfaseren van de TAM, inclusief TAM voor andere (kern)instrumenten, zie het nieuwsbericht van Aan de slag met de Omgevingswet.

Werken met TAM omgevingsplan en TAM voorbereidingsbesluit

Gemeenten die gebruik willen maken van de TAM kunnen meer informatie vinden in de Bijsluiter TAM-IMRO omgevingsplan en de Bijsluiter TAM voorbereidingsbesluit. Ook is er de mogelijkheid van een consultatie over het concept van de publicatie. 

Omgevingsvisie: overgangsrecht loopt eind 2024 af

Voor de omgevingsvisie is geen TAM vastgesteld maar staat het overgangsrecht wel toe dat afgeweken wordt van de STOP/TPOD standaard. Conform planning eindigt dit overgangsrecht per 1 januari 2025. Dit betekent dat de omgevingsvisie vanaf 1 januari 2025 uitsluitend kan worden opgesteld en gepubliceerd met STOP. Ook hier geldt dat als een ontwerp uiterlijk 31 december 2024 ter inzage is gelegd, na 1 januari 2025 de procedure afgemaakt kan worden onder het overgangsrecht.

Voor meer informatie over het overgangsrecht voor de omgevingsvisie zie de webpagina De omgevingsvisie: transitietermijn, technische standaard en publicatie. Hier vindt u ook een overzicht met acties en aandachtspunten.

Overstap naar het hoofdspoor: bereid u voor

Gebruik van de TAM en het overgangsrecht gaat ten koste van de dienstverlening in het Omgevingsloket. Het zorgt ook voor dubbel werk doordat de publicaties later alsnog moeten worden omgezet naar STOP. Maak daarom steeds een zorgvuldige afweging of u de TAM of het overgangsrecht wilt inzetten en wees terughoudend waar dat kan. Zie hiervoor ook de keuzehulp instrumentarium wijzigen omgevingsplan.

Het is belangrijk dat u naast het eventuele gebruik van de TAM stappen zet richting het werken in het hoofdspoor, dus met STOP. Denk aan het in beheer nemen van de bruidsschat, het doen van proefpublicaties op de oefenomgeving en het bepalen van de structuur van uw omgevingsplan. In de Checklist: kunt u het omgevingsplan wijzigen met STOP? vindt u meer informatie hierover. 

Voor uw eerste echte planwijzigingen met STOP kunt u eventueel kiezen voor projecten die niet te complex zijn en/of waar wat minder druk op zit. Andere projecten, zoals urgente gebiedsontwikkelingen, doet u waar nodig nog met de TAM. Dat kan helpen bij een geleidelijke en beheerste overstap op het hoofdspoor.