Deze wegwijzer hoort bij actie 2 uit lijst met minimale acties. Vanaf de inwerkingtredingsdatum moet u in staat zijn om een aanvraag of melding vanuit het Digitaal Stelsel Omgevingswet Landelijke voorziening (DSO-LV) te ontvangen (volgens de daarvoor geldende standaard, art. 14.1 Ob).
Ook de informatieplichten en aanvragen voor omgevingsoverleg kunnen via het DSO-LV via de initiatiefnemer worden ingediend. Er worden dus verschillende typen verzoeken via het DSO-LV afgeleverd bij het bevoegd gezag. Het DSO-LV biedt aanvragen en meldingen aan volgens de STAM standaard. Dit is een andere standaard en manier van koppelen dan onder de huidige WABO wordt gebruikt bij het huidige Omgevingsloket Online en AIM. Gemeenten moeten de nodige aanpassingen in de software gedaan hebben om aan te kunnen sluiten op het DSO-LV en dus de verschillende typen verzoeken te kunnen ontvangen.
Urgentie
-
Aansluiten op DSO-LV is anders dan aansluiten op het huidige OLO en AIM. De FTP-optie voor het ophalen van aanvragen e.d. en de notificatie via e-mail vervallen.
-
De initiatiefnemer heeft het recht om een aanvraag via het Omgevingsloket digitaal in te dienen.
-
Het bevoegd gezag moet aangesloten zijn om aanvragen te ontvangen of daar een andere organisatie als behandeldienst voor in hebben gesteld. Die behandeldienst moet dan aangesloten zijn op het DSO-LV.
-
Als er geen aanvragen en meldingen ontvangen kunnen worden, stokt het vergunningverleningsproces. Aansluiten is daarom een absolute vereiste.
-
De VTH-leverancier is gekozen. De software moeten zijn geïnstalleerd.
-
De koppeling met de PRE-productieomgeving moet zijn afgerond voor 1 mei 2023 voor alle koppelvlakken.
-
De koppeling met de Productieomgeving DSO-Landelijke Voorziening is uiterlijk op 1 juni 2023 werkend (op basis van Route 2022) voor STAM en STTR, voor STOP technische aansluiting ook op 1 juni 2023.
-
De keuzes rondom het ontvangen van aanvragen, meldingen en informatieplichten voor activiteiten zijn gemaakt en doorgevoerd in de software.
-
Er is vastgesteld volgens welke architectuur en inrichtingsprincipes de aansluiting gerealiseerd wordt.
Inhoud
-
Deze eis heeft alleen betrekking op het kunnen ontvangen van aanvragen, meldingen en informatie. De behandeling van aanvragen maakt onderdeel uit van minimale actie 3.
-
De eis geldt ook voor informatieplicht, informatieplicht ongewoon voorval, aanvraag maatwerkvoorschrift, melding gelijkwaardige maatregel en aanvraag toestemming gelijkwaardige maatregel.
-
Bij aansluiten is samenwerking met de softwareleverancier belangrijk. Aansluiten doet u samen met uw softwareleverancier. Uw softwareleverancier kan u op bepaalde vlakken ontzorgen.
Acties
-
Onderzoek welke kanalen er op dit moment binnen uw organisatie zijn om aanvragen, meldingen en informatieplichten in te dienen. Ga vervolgens na via welke kanalen na de inwerkingtreding via het DSO aanvragen binnenkomen.
-
U moet (digitaal) kunnen communiceren met aanvragers. Initiatiefnemers dienen hun aanvraag of melding digitaal in via het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Maar er zijn een aantal uitzonderingen, waarbij initiatiefnemers een aanvraag of melding op papier kunnen indienen. Zij kunnen de aanvraag downloaden, printen en opsturen aan de overheid. Aan deze functionaliteit wordt nog gewerkt. Meer info: Aanvraag of melding op papier indienen - Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
-
Van iedere verleende vergunning moet de bekendmaking gepubliceerd worden op DROP (deze verplichting valt onder de Bekendmakingswet, die in is gegaan op 1 mei 2022)
Proces
-
U moet ‘hybride’ kunnen werken; het OLO-kanaal kan nog niet dicht, omdat er nog aanvullingen op eerder ingediende aanvragen binnen kunnen komen en tegelijkertijd zullen er ook nieuwe aanvragen via het DSO binnenkomen. Bekijk hierbij ook de opname van de netwerkbijeenkomst "van OLO naar DSO".
-
U sluit met 3 lokale systemen verplicht aan op de landelijke voorziening van het DSO. U sluit uw zaak- of vergunningsysteem aan om vergunningaanvragen, meldingen en informatie te ontvangen. Uw plansysteem sluit u aan om omgevingsdocumenten te publiceren. En om toepasbare regels te leveren sluit u uw regelbeheersysteem aan. Voor deze 3 aansluitingen sluit u aan met Digikoppeling. U moet voor deze aansluitingen eerst aansluiten op de oefenomgeving. Daarna kunt u aansluiten op de productieomgeving. U heeft voor de oefen- en productieomgeving aparte Digikoppelingen nodig. Klik hier voor meer informatie over aansluiten.
-
Kunt u op de inwerkingtredingsdatum geen gebruikmaken van (delen van) het DSO? Bijvoorbeeld omdat DSO-LV nog niet compleet functioneel is of omdat u niet bent aangesloten of omdat u software gebruikt die nog niet alle vereiste functionaliteiten ondersteunt? Dan kunt u mogelijk gebruikmaken van tijdelijke alternatieve maatregelen. De tijdelijke alternatieve maatregelen zijn een tijdelijk vangnet voor overheden en uitvoeringsorganisaties. Ze voorkomen bijvoorbeeld dat uw dienstverlening aan inwoners en bedrijven rond vergunningverlening stopt bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Het vangnet zorgt er ook voor dat dringende trajecten in gebiedsontwikkeling na de inwerkingtreding kunnen doorgaan. https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/implementatie/digitaal-stelsel/tam/Klik hier voor meer informatie.
Handige producten en diensten
https://iplo.nl/digitaal-stelsel/storingen-onderhoud-release-informatie/release-informatie/wijziging-machtigingen-eherkenning/?_ga=2.35517985.1278630935.1653476661-1432924213.1617787015https://iplo.nl/digitaal-stelsel/aansluiten/planning-werkwijze-aansluiten-dso/https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/actueel/nieuws/2022/mei/handreiking-grondeigendom-beschikbaar/
Vindt u niet wat u zoekt? Kijk voor meer producten en diensten in de Catalogus Omgevingswet voor gemeenten.
-
Heeft u naar aanleiding van deze wegwijzer een inhoudelijke vraag? Stel uw vraag via het Informatiepunt Omgevingswet
-
Voor ondersteuning bij dit onderwerp kunt u ook terecht bij jouw Regionale Implementatiecoach Omgevingswet (RIO).