De gemeente (en uitvoeringsorganisatie) kan burgers en bedrijven voorzien van correcte en begrijpelijke informatie over de Omgevingswet.
Voorafgaand aan de invoering van de wet dienen burgers en bedrijven te worden geïnformeerd over de aanstaande wijzigingen die de komst van de Omgevingswet met zich meebrengen. Gemeenten hebben hierin taken, aanvullend aan de toolbox van de landelijke campagne. Daarnaast verstrekken gemeenten (en hun uitvoeringsorganisaties) via uiteenlopende kanalen informatie aan burgers en bedrijven over de procedures verbonden aan de wet, over de eisen die wet- en regelgeving stellen aan initiatieven, de nieuwe kerninstrumenten en het aanvragen van vergunningen. Dit gebeurt zowel door middel van algemene voorlichting als in reactie op vragen. Alle communicatie uitingen (website, brochures, formulieren, standaardbrieven etc.) dienen per 1 januari 2024 te zijn ingevuld en aangepast.
Urgentie
-
Gemeenten (en uitvoeringsorganisaties) hebben een informatieplicht en dienen j zorg te dragen voor het communiceren en informeren van de doelgroepen in de eigen gemeente/regio. Als dit achterwege blijft, dan bestaat het risico dat burgers, bedrijven en andere belanghebbenden onvoldoende op de hoogte zijn van de wijzigingen in bijvoorbeeld processen als gevolg van de Omgevingswet.
-
Als de gemeentelijke communicatie-uitingen (brieven, brochures, formulieren) en daarmee informatiekanalen (website) niet zijn aangepast aan de situatie na invoering van de Omgevingswet bestaat het risico dat er foutieve i.c. niet actuele informatie wordt verstrekt, met (juridische) gevolgen voor bijvoorbeeld plannen, aanvragen en procedures.
-
Uitvoeren van de lokale informatievoorziening, dit kan bijvoorbeeld door een campagne of een informatieportal op de website.
-
Aanpassen van alle informatiekanalen en -uitingen aan de situatie van invoering van de Omgevingswet
-
Website aanpassen zodat voor eenieder duidelijk is hoe men per 1 januari 2024 een omgevingsoverleg of een omgevingsvergunning moeten aanvragen, een melding van een activiteit moet doen of plannen kan inzien
-
De vergunningscheckers of digitale omgevingsvergunningaanvraagformulieren langslopen, fouten eruit halen en data of informatie via de i-buttons toevoegen.
-
Gemeentelijke callcenter voorzien van informatie met actuele vragenbomen en gekoppelde contactpersonen voor doorgeleiding vragen.
1. Verzorgen van communicatie naar burgers, bedrijven en andere betrokkenen
De Omgevingswet treedt in werking op 1 januari 2023. Met de landelijke onlinecampagne worden inwoners en ondernemers van Nederland op hoofdlijn geïnformeerd over de Omgevingswet. Dit gebeurt door de meest relevante boodschappen over de wet te verpakken in mooi vormgegeven banners. Als internetgebruikers een banner tegenkomen kunnen ze daarop klikken. Ze komen dan op een landingspagina waar we de betreffende boodschap toelichten en de bezoeker doorverwijzen naar een adres waar zij meer informatie kunnen vinden. De belangrijkste doelen van deze onlinecampagne zijn:
-
Informeren dat de Omgevingswet er is
-
Doorverwijzen naar adressen met meer informatie
De onlinecampagne bestaat uit 3 delen:
- Een algemeen landelijk deel, met boodschappen die voor elke inwoner of ondernemer van toepassing zijn (uitgezonden via ministerie BZK/Aan de slag). Het landelijke deel van de campagne vindt drie maanden voor inwerkingtreding plaats.
- Een deel gericht op het bedrijfsleven, waarbij wordt aangegeven wat de wet voor ondernemers kan betekenen (uitgezonden via ministerie BZK/Aan de slag). Het online deel voor bedrijfsleven gaat 3 maanden voor inwerkingtreding van start.
- Een lokaal deel, waarbij decentrale overheden specifieker kunnen zijn over de betekenis van de wet voor hun inwoners en ondernemers. Nadrukkelijk kunnen, want decentrale overheden bepalen zelf of zij een 'eigen' campagne nodig vinden. Er is basismateriaal voor de lokale onlinecampagne beschikbaar in de Toolkit Omgevingswet. De Toolkit bevat allerhande (basis) web- folder- en andere teksten. Deze zijn vrij over te nemen en mogen worden aangepast naar eigen inzichten. Ook is er fotomateriaal en voorbeelden van andere organisaties.
Wat kan of moet ik doen voor een lokale onlinecampagne?
De lokale boodschappen kun je downloaden vanaf deze pagina. Je ontvangt op aanvraag de opgemaakte banners in 'open' bestanden, zodat je naar eigen inzicht de banners kunt laten aanpassen door je eigen vormgever. Het is mogelijk om de campagne aan te vullen met nieuwe boodschappen die passen bij de lokale situatie. Stuur een mail naar de beheerder van de toolkit als je opgemaakte banners wilt ontvangen.
Interne communicatie
Informeren medewerkers van de gemeente over de Omgevingswet en de veranderingen die dit met zich meebrengt in processen en werkwijzen. Door middel van voorlichtingssessies, intranet, documentatie, etc. Dit betreft de meer algemene aspecten, als aanvulling op de specifieke informatie die wordt verstrekt in taak specifieke opleidingen en trainingen.
2. Aanpassen van informatie op alle informatiekanalen
Alle informatiekanalen moeten zijn aangepast aan de nieuwe werkwijze, begrippen en procedures van de Omgevingswet. Daarbij is van belang dat er een keuze gemaakt (en getoetst) via welke weg uw klant de benodigde informatie krijgt. Dit kan via het DSO-LV, eigen website, KCC, bouwadviesbureau etc. Voor het aanpassen van de communicatie uitingen zijn op VNG Fora en de website plus de Online Toolkit voorbeelden beschikbaar. Daarnaast wordt er momenteel onderzocht of het mogelijk is een projectteam samen te stellen met gemeenten die al verder zijn met het inrichten van de communicatie. En een handreiking samen te stellen met daarin te nemen stappen om te komen tot praktische communicatie richting IWT.
Vanuit het waarborgen van een gelijkblijvend dienstverleningsniveau valt te overwegen om voor de topactiviteiten in het Omgevingsloket de informatievelden te controleren en waar nodig aan te vullen.
3. Het vullen van het DSO
Neem contact op met uw Regionale Omgevingswetcoach en de Regionale DSO-expert om te bespreken hoe u met gebruik van Toepasbare Regels de i-buttons in het digitaal stelsel kunt vullen of wijzigen.
-
Handreiking communicatie Omgevingswet voor gemeenten: De handreiking bevat tips, tools en praktijkvoorbeelden voor de belangrijkste middelen en kanalen voor de externe communicatie: website, campagne, VTH-standaardbrieven, Omgevingsloket, toepasbare regels en dienstverlening.
-
Toolkit Omgevingswet: De Toolkit is bedoeld voor communicatieadviseurs van decentrale overheden, het georganiseerd bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. De site bevat informatie en communicatiemiddelen over de Omgevingswet die vrij gebruikt mogen worden.
-
Diverse fora VNG Omgevingswet Voor communicatieadviseurs Omgevingswet is er een specifiek forum.
-
Website VNG Omgevingswet Catalogus Omgevingswet voor gemeenten.
-
Heeft u naar aanleiding van deze wegwijzer een inhoudelijke vraag? Stel uw vraag via het Informatiepunt Omgevingswet.
-
Voor ondersteuning bij dit onderwerp kunt u ook terecht bij uw Regionale Implementatiecoach Omgevingswet (RIO).
-
Daarnaast kan u ook contact opnemen met het communicatieteam Omgevingswet van de VNG via omgevingswet@vng.nl.