Wegwijzers bij minimale acties Omgevingswet

De gemeente (en uitvoeringsorganisatie) kan burgers en bedrijven voorzien van correcte en begrijpelijke informatie over de Omgevingswet. 

Voorafgaand aan de invoering van de wet dienen burgers en bedrijven te worden geïnformeerd over de aanstaande wijzigingen die de komst van de Omgevingswet met zich meebrengen. Gemeenten hebben hierin taken, aanvullend aan de toolbox van de landelijke campagne. Daarnaast verstrekken gemeenten (en hun uitvoeringsorganisaties) via uiteenlopende kanalen informatie aan burgers en bedrijven over de procedures verbonden aan de wet, over de eisen die wet- en regelgeving stellen aan initiatieven, de nieuwe kerninstrumenten en het aanvragen van vergunningen. Dit gebeurt zowel door middel van algemene voorlichting als in reactie op vragen. Alle communicatie uitingen (website, brochures, formulieren, standaardbrieven etc.) dienen per 1 januari 2024 te zijn ingevuld en aangepast. 

Urgentie 

  • Gemeenten (en uitvoeringsorganisaties) hebben een informatieplicht en dienen j zorg te dragen voor het communiceren en informeren van de doelgroepen in de eigen gemeente/regio. Als dit achterwege blijft, dan bestaat het risico dat burgers, bedrijven en andere belanghebbenden onvoldoende op de hoogte zijn van de wijzigingen in bijvoorbeeld processen als gevolg van de Omgevingswet. 

  • Als de gemeentelijke communicatie-uitingen (brieven, brochures, formulieren) en daarmee informatiekanalen (website) niet zijn aangepast aan de situatie na invoering van de Omgevingswet bestaat het risico dat er foutieve i.c. niet actuele informatie wordt verstrekt, met (juridische) gevolgen voor bijvoorbeeld plannen, aanvragen en procedures.