De gemeente heeft haar legesmodel, de mandaatregelingen en de procedureverordening planschade aangepast op het moment dat de wet in werking treedt.
Aanpassingen door de stelselwijziging moeten vanaf de inwerkingtredingsdatum in het legesmodel zijn verwerkt. Dit is een reguliere periodieke activiteit voor het team dat de legesverordening beheert. Hierbij moet in ieder geval de tariefbepalingen over de omgevingsvergunning worden aangepast. Bijzondere aandacht vragen de milieubelastende activiteit, de bouwactiviteiten inclusief de gevolgen van de Wkb en (in een latere fase) de gevolgen van al dan niet dereguleren. Ook de mandaatregelingen moeten aangepast worden, zoals dit algemeen gebruikelijk is bij de invoering van nieuwe wetgeving. Ten slotte moet de procedureverordening planschade worden ingetrokken en een verordening nadeelcompensatie worden vastgesteld (‘nadeelcompensatie’ onder de Omgevingswet omvat tevens ‘planschade’).
Urgentie
-
Als u de legesverordening niet aanpast aan de stelselwijziging, kunt u geen leges voor aanvragen om omgevingsvergunningen meer heffen.
-
Als u de legesverordening niet aanpast aan de stelselwijziging, loopt u eventuele inkomsten mis.
-
Als u de mandaatregelingen niet aanpast aan de nieuwe wetgeving is besluitvorming (van o.a. college) niet meer gemandateerd aan functionarissen binnen het ambtelijk apparaat. Dit heeft als gevolg dat uw gemeente vastloopt in bureaucratie. Het is ook belangrijk de mandaten aan de uitvoeringsdiensten aan te passen aan de nieuwe situatie.
-
De grondslag van uw procedureverordening planschade (Wro) vervalt. Als u geen verordening nadeelcompensatie
- Een verordening nadeelcompensatie, een legesverordening 2023 en mandaatregelingen zijn vastgesteld.
Inhoud
-
Veranderingen in de leges hebben effect op het grotere financiële plaatje binnen uw gemeente. Wij raden u aan ook hier goed naar te kijken.
-
Het fundament voor het heffen van leges verandert onder de Omgevingswet gedeeltelijk, omdat ook een heffingsgrondslag is opgenomen in artikel 13.1a van de Omgevingswet. Zaken zoals toerekenbaarheidsvereisten en toedeling van overhead zijn in de Omgevingswet niet gewijzigd.
-
Planschade is een begrip in de ruimtelijke ordening. Nadeelcompensatie vervangt dit begrip en wordt breder toegepast. Hierdoor gaat nadeelcompensatie ook andere domeinen omvatten (o.a. water en milieu). Tegelijkertijd met de nadeelcompensatie regeling van de Omgevingswet treedt ook de generieke nadeelcompensatieregeling van de Algemene wet bestuursrecht in werking.
-
U bent verplicht de bestaande planschadeverordening aan te houden tot 10 jaar na inwerkingtreding van de Omgevingswet (als uw gemeente deze heeft). De reden hiervoor is dat er nog beroepsmogelijkheden zijn onder de oude planschadeverordening.
Acties
-
Pas uw terminologie en juridische grondslag rondom leges en mandaatregelingen aan de Omgevingswet aan.
-
Kijk naar de zaken waarvoor de Omgevingswet geen mogelijkheid meer biedt tot het heffen van leges. Voor deze zaken vervalt uw juridische grondslag.
-
Onderzoek welke activiteiten onder de Omgevingswet extra mogelijkheden bieden tot het heffen van leges.
-
Verwerk de lokale keuzes van uw beleid in de legesverordening.
-
Rondom mandaatregelingen verandert het type bevoegdheden voor gemeenten. Denk aan bijvoorbeeld het stellen van maatwerkvoorschriften. Deze moeten worden verwerkt in uw mandaatregelingen.
-
Ga na of er een nadeelcompensatieverordening Omgevingswet moet komen. Indien dit het geval is: kijk hoe u deze op moet stellen en of u deze kunt integreren in de generieke nadeelcompensatieverordening (voor zover aanwezig). Vervolgens brengt u de verordening in procedure.
-
Leid medewerkers op (ro, juristen).
-
Bekijk overgangsrecht voor lopende trajecten.
-
Pas werkprocessen en formats aan.
-
Maak eventueel schaderisicoanalyse.
-
Discussie-leidraad leges en de stelselwijziging Omgevingswet (incl. Wkb)
-
Handreiking kostentoerekening leges en tarieven – Ministerie Binnenlandse Zaken
-
Model kostenonderbouwing leges algemene dienstverlening - VNG
-
https://vng.nl/brieven/model-verordening-leges-ivm-omgevingswet Handreiking bij kostenvergoeding voor besluit over instemming bij een meervoudige aanvraag om een omgevingsvergunning
-
https://vng.nl/brieven/vng-model-verordening-nadeelcompensatie-nieuw
-
PM: handreiking nadeelcompensatie.
Vindt u niet wat u zoekt? Kijk voor meer producten en diensten in de Catalogus Omgevingswet voor gemeenten.
-
Heeft u naar aanleiding van deze wegwijzer een inhoudelijke vraag? Stel uw vraag via het Informatiepunt Omgevingswet
-
Voor ondersteuning bij dit onderwerp kunt u ook terecht bij jouw Regionale Implementatiecoach Omgevingswet (RIO).