Op deze pagina vindt u een Handreiking APV en omgevingsplan. Hierin geven we een onderbouwd advies welke APV-bepalingen over te brengen naar het omgevingsplan. Ook vindt u hier voorbeeldbepalingen APV voor inhoudelijke aanpassing van de (model-)APV aan de Omgevingswet. Voor de bepalingen waarvoor het wenselijk is om ze te laten vervallen uit de APV en op te nemen in het omgevingsplan stellen we voorbeeldregels beschikbaar. Deze sluiten aan op de geïntegreerde staalkaarten van de VNG. De denkwijze om te komen tot de regels is ook bruikbaar voor omgevingsplannen met een andere structuur.
- Ga naar de Handreiking APV en omgevingsplan (pdf, 960 kB)
- Ga naar de voorbeeldbepalingen APV (pdf, 592 kB)
- Ga naar de voorbeeldregels:
- Aanleggen en veranderen van een weg of uitrit
- Bomen kappen
- Crossterreinen
- Geluidhinder door dieren
- Hinderlijke beplanting of gevaarlijk voorwerp voor wegverkeer
- Houden van dieren
- Kamperen buiten kampeerterreinen
- Objecten onder hoogspanningslijn
- Onversterkte muziek
- Opslag van organische producten en restmaterialen
- Opslag van voer- en vaartuigen en kampeermiddelen
- Overlast door fietsen en bromfietsen
- Parkeerexcessen
- Reclame plaatsen
- Rijden door groenvoorzieningen en natuurgebieden
- Routering vrachtauto's
- Sloten en riolen
- Standplaatsen
- Traditioneel schieten
- Voorwerpen op de weg of een openbare plaats
- Vuur stoken en afval verbranden
- Water, ligplaatsen en dijken
Voor een toelichting op deze producten zie de algemene toelichtingen op de pagina Verordeningen en het omgevingsplan. Zie hieronder voor enkele bijzonderheden bij de APV-producten.
Bijzonderheden bij de Handreiking APV en omgevingsplan
In de Handreiking APV en omgevingsplan maken we in de hoofdstukken 4 en 5 inzichtelijk welk kader de VNG toepast bij de beoordeling van individuele bepalingen uit de model-APV. Het gaat hier om zowel algemene als inhoudelijke overwegingen over de gevolgen van overheveling naar het omgevingsplan. Bij die inhoudelijke overwegingen speelt een aantal zaken een rol:
- de oogmerken van de bepaling
- wat erover is opgenomen in de bruidsschat voor het omgevingsplan
- wat de aard is van de handeling
- of er een samenhang is met andere in het omgevingsplan gereguleerde bepalingen/onderwerpen
In hoofdstuk 6 van de Handreiking werken we vervolgens per bepaling die in het omgevingsplan mag de inhoudelijk overwegingen uit en beoordelen we deze artikelsgewijs. Dit mondt steeds uit in een advies: opnemen in het omgevingsplan of laten staan in de APV.
Hoofdstuk 6 is ingedeeld in paragrafen met regels waarvoor een zekere samenhang in onderwerpen te vinden was. Dit zijn: milieu, bouwwerken, plaatsen van voorwerpen op delen van de infrastructuur, en festiviteiten en terreinen (en overige infrastructuur). Dit is vooral gedaan om het overzichtelijk te houden, dit heeft geen inhoudelijke gevolgen. Deze indeling hebben we ook aangehouden bij de publicatie van de voorbeeldregels.
Bijzonderheden bij de voorbeeldbepalingen APV
De voorbeeldbepalingen hebben niet de status van modelbepalingen. De planning is om begin 2027 een volledig herziene model-APV te publiceren.
Bijzonderheden bij de voorbeeldregels
We publiceren de voorbeeldregels stap voor stap. Komende periode volgen voorbeeldregels voor nog enkele onderwerpen.
De Handreiking APV en omgevingsplan vormt samen met de voorbeeldbepalingen APV en de Voorbeeldregels omgevingsplan een drieluik over de samenhang tussen APV en omgevingsplan en samenwerking tussen beleidsterreinen. Aan de implementatie van een inhoudelijk aangepaste APV moet een gesprek over lokale keuzes voorafgaan. Met het drieluik biedt de VNG inspiratie voor dit gemeentelijk gesprek.