Deze voorbeeldregels gaan over het ten gehore brengen van onversterkte muziek bij bedrijfsmatige activiteiten, zoals geregeld in artikel 4:5 van de model-APV.

Aan de hand van onderstaande drie hoofdvragen en bijbehorende deelvragen (zie ook de introductiepagina, onder Voorbeeldregels) proberen we antwoord te geven op de vraag óf en hoe u dit onderwerp over kunt nemen in uw omgevingsplan. We eindigen met een set voorbeeldregels. Deze regels sluiten aan op de geïntegreerde staalkaarten van de VNG. U kunt ze gebruiken ter inspiratie voor uw eigen omgevingsplan.

Alternatief
Voordat de gemeente met deze regels aan de slag gaat, is het goed om de vraag te stellen of ‘het ten gehore brengen van onversterkte muziek bij bedrijfsmatige activiteiten’ wel het goede aangrijpingspunt is. Het is immers een nogal specifiek onderwerp. De gemeente kan het onderwerp ook op een wat hoger abstractieniveau beschouwen, zoals (in oplopende volgorde):

  • onversterkte muziek
  • muziek
  • geluid bij bedrijfsmatige activiteiten

De keuze voor een hoger abstractieniveau kan ertoe leiden dat onversterkte muziek bij bedrijfsmatige activiteiten niet meer specifiek benoemd wordt in het omgevingsplan, maar onder een generieke set regels valt. Zo bevatten de huidige geïntegreerde staalkaarten al een regeling voor geluid bij bedrijfsmatige activiteiten in de paragrafen 5.3.5 (Geluidveroorzakende activiteit verrichten) en 5.3.6 (Geluidveroorzakende activiteit verrichten op een bedrijventerrein). Dit is voldoende om ook het geluid van onversterkte muziek bij bedrijven aanvaardbaar te houden.