Deze voorbeeldregels gaan over het aanleggen of veranderen van een weg en het maken of veranderen van een uitweg, zoals geregeld in de artikelen 2:11 (aanleggen, beschadigen of veranderen van een weg) en 2:12 (maken of veranderen van een uitweg) van de model-APV. 

De voorbeeldregels richten zich op de activiteiten ‘aanleggen en veranderen van een weg’ en ‘maken of veranderen van een uitweg’. Het beschadigen van de weg, los van deze activiteiten, is niet meegenomen in de omzetting van de bepaling uit de model-APV en dus deze voorbeeldregels. Het ‘opbreken’ van de weg (wat ook gepaard gaat met schade aan de weg) is een activiteit die wel gereguleerd kan worden in het omgevingsplan en is opgenomen in paragraaf 5.2.31 Opbreken en graven in openbaar gebied van de geïntegreerde staalkaarten, omdat het met name voorkomt bij de activiteit graven in de bodem. Het beschadigen anders dan opbreken van een weg is verder privaatrechtelijk geregeld.

Aan de hand van onderstaande drie hoofdvragen en bijbehorende deelvragen (zie ook de introductiepagina, onder Voorbeeldregels) proberen we antwoord te geven op de vraag óf en hoe u dit onderwerp over kunt nemen in het omgevingsplan. We eindigen met een set voorbeeldregels.