Samen werken aan gemeentelijke dienstverlening nu en in de toekomst 


Gemeenten hebben veel dezelfde maatschappelijke en organisatorische vraagstukken. Wanneer we samen oplossingen bedenken voor alle 342 gemeenten, besparen we allemaal tijd en geld en verbeteren we onze dienstverlening. Bijvoorbeeld door effectievere inzet van onze schaarse menskracht. Dat is de gedachte achter de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU) en het bijbehorende fonds GGU. Gemeenten dragen niet alleen financieel bij aan de GGU, maar ook met hun kennis, tijd en ervaring. Zij kunnen via de GGU gebruik maken van een breed aanbod aan producten, diensten, projecten en programma’s voor hun dienstverlening aan inwoners en bedrijven. Zodat die naar gewenst slimmer, sterker, vriendelijker, veiliger, inclusiever en/of duurzamer wordt.

 

Bekijk het aanbod per domein

Gemeenten over de GGU

wethouder Inge Jongman voor het stadshuis van Groningen

Meer ruimte voor het goede gesprek bij de inkoop van Jeugdhulp en Wmo dankzij contractstandaarden

Er is in de Jeugdhulp en Wmo grote behoefte aan meer eenduidigheid in de uitvoering. Contractstandaarden leveren daar een positieve bijdrage aan. Hierin zijn de randvoorwaarden in contracten tussen gemeenten en zorgaanbieders gestandaardiseerd. Dit leidt tot minder administratieve lasten en is er meer tijd om het gesprek over kwaliteit van de zorg te voeren. In de gemeente Groningen wordt met contractstandaarden gewerkt, naar volle tevredenheid.

Lees het interview met Inge Jongman

Wethouder Tobias van Elferen voor het stadhuis

GIBIT helpt gemeenten bij het maken van sterke IT-keuzes

Sinds 2016 is de Gemeentelijke Inkoop bij IT Toolbox (GIBIT) beschikbaar voor gemeenten. Inmiddels maken alle 342 gemeenten er gebruik van. De GIBIT helpt gemeenten hun opdrachtgeverschap rond de ICT-inkoop te versterken, en ze meer controle en sturing te geven over de inkoop en contractmanagement.

Lees het interview met Tobias van Elferen

wethouder Erwin Boom zit op een bankje aan de kade van een rivier

De routekaart Financiële Zorgen helpt Venlo verder in nieuwe schuldenaanpak

Sinds vorig jaar is de gemeente Venlo gestart om de dienstverlening aan inwoners met financiële zorgen verder te verbeteren. In de nieuwe aanpak staat de inwoner meer centraal en kijken de adviseurs verder dan alleen naar schulden. Daarbij maakt Venlo als een van de eerste gemeenten in ons land gebruik van de routekaart Financiële Zorgen. ‘Het biedt een hele mooie kapstok waarmee je zelf een eigen kant op kunt gaan.’ Wethouder Erwin Boom benadrukt hoe belangrijk het is om inwoners gedurende het hele proces te begeleiden.

Lees het interview met Erwin Boom

Etten-Leur op koers mede dankzij Waarstaatjegemeente

Aan de hand van de cijfers van het platform Waarstaatjegemeente houdt de gemeenteraad van Etten-Leur vinger aan de pols hoe de gemeente presteert. Raadsgriffier Wim Voeten gebruikt het platform regelmatig om te kijken of interventies of inspanningen effect hebben. ‘Je weet door het raadplegen van deze cijfers of je op koers bent en blijft.

Lees het interview met Wim Voeten

Terugblik VNG Uitvoeringscongres 2024

Informatieplein VNG Uitvoeringscongres 2024

Op donderdag 7 november 2024 organiseerde de VNG het Uitvoeringscongres 'ontdekken, ontmoeten, oplossen’. Tijdens dit inspirerende congres maakten leden kennis met de GGU en leerden ze meer over producten en diensten die de uitvoering slimmer en efficiënter maken. Over dit congres is een aftermovie en een e-Zine verschenen met een impressies van ontmoetingen op het centrale informatieplein en een aantal goedbezochte sessies. Dit is niet alleen waardevol als terugblik, maar geeft ook aan waar gemeenten het komende jaar mee aan de slag kunnen. Het VNG Uitvoeringscongres 2025 vindt op donderdag 20 november 2025 plaats. Meer nieuws hierover volgt.

Elke gemeente draagt bij

Elke gemeente draagt ongeveer € 4,58 per inwoner bij aan het GGU-fonds. Daarnaast ontvangt de GGU subsidies vanuit het rijk. De jaarlijkse gemeentelijke bijdrage wordt ieder jaar vastgesteld op de algemene ledenvergadering. In totaal besteed de VNG ongeveer € 84 aan GGU-ondersteuning voor en door gemeenten.

Bestuurlijk is het College voor Dienstverleningszaken verantwoordelijk voor de GGU. 
 

Portfoliomanagement

De VNG stuurt met behulp van portfoliomanagement op het behalen van de strategische doelstellingen van de GGU. Dit doen we door transparant en inzichtelijk te maken wat wij doen voor gemeenten. Hiermee stellen we onze interne en externe governance in staat om te sturen op resultaten en te monitoren op de voortgang. In de praktijk betekent dat dat we kunnen investeren in wat werkt, stoppen wat niet werkt of dat we onze strategie aanpassen. Omdat we alles wat we doen vanaf 1 plek inzichtelijk maken, zorgen we dat we slim samenwerken tussen beleid en uitvoering.

Belang van dit onderwerp

Iedere bestuursperiode stelt de VNG haar koers opnieuw vast en ieder jaar stellen we een nieuwe strategie op voor de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU). Met behulp van portfoliomanagement kunnen we sturen op het behalen van de doelstellingen uit deze strategieën. Dat doen we zowel intern naar de organisatie als extern naar onze leden.

Met portfoliomanagement brengen we onze bestuurlijke commissies in positie om te sturen op het behalen van de doelen en bij te sturen waar dat nodig is. Samen met de Taskforce Samen Organiseren (TFSO), het College van Dienstverleningszaken (CvD) en vak- en beroepsverenigingen bepalen we wat we doen en of wat we doen verder kan naar de volgende fase in de nieuwe ontwikkelcyclus; weten, proberen, maken en beheren.

VNG Jaarplan 2024, inclusief GGU-begroting

In het VNG Jaarplan 2024 vindt u een totaaloverzicht van onze inzet en activiteiten. De maatschappelijke opgaven van gemeenten zijn het uitgangspunt. De begroting voor 2024 maakt inzichtelijk hoe de beschikbare middelen op verschillende thema’s worden ingezet.