E-mailarchivering

Grip op Informatie

Project

Gerelateerde thema's

Het project Grip op Informatie helpt gemeenten om kansen te benutten die de informatiesamenleving met zich meebrengt. Een stevige grip op informatie biedt kansen op het gebied van transparantie, efficiency, innovatie en dienstverlening. Maar ook op het gebied van datagedreven werken en in de contacten met inwoners en ondernemers.

Doel van dit project

Grip op Informatie helpt gemeenten om kansen te benutten die de informatiesamenleving met zich meebrengt. Door beter inzicht en betere dienstverlening, efficiënter omgaan met middelen, openheid en democratisch functioneren. 

Beschrijving

Het op orde hebben van de informatiehuishouding is voor gemeenten niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een voorwaarde voor openheid en transparantie. De juiste informatie op de juiste plaats draagt ook bij aan een goede en efficiënte taakuitvoering, aan informatieveiligheid en privacy, aan de kwaliteit van dienstverlening en de mogelijkheden voor innovatie en datagedreven werken. Een goed functionerend archief, ook voor digitale informatie, is van belang voor verantwoording aan gemeenteraad, toezichthouders, burgers, onderzoekers en journalisten. 

Het project Grip op informatie richt zich op drie thema's:

Week van Grip op Informatie 

Jaarlijks organiseert VNG Realisatie een aantal keer ‘de week van Grip op Informatie’ samen met een groot aantal gemeenten en andere overheidsorganisaties. Inmiddels hebben er al zeven weken plaatsgevonden. Alle weken staan in het teken van informatiebeheer, actieve openbaarmaking en digitale duurzaamheid. Daarnaast zenden we in de “Weken van Grip” webinars uit over verschillende onderwerpen. Zie voor meer informatie de webpagina "de week van Grip op informatie" en de relevante link op kia.pleio.nl.

Alle webinars zijn terug te kijken via YouTube. De webinars staan gegroepeerd op jaartal in de volgende afspeellijsten

Bekijk bijvoorbeeld eens de digitale sessie van de Projectleiders Woo, die werd gehouden tijdens de zevende van week van Grip. Of het webinar Microsoft 365 tips en praktische toepassingen.  Tijdens dit webinar gaan de gemeente Hoorn en servicegemeente Drechtsteden in op de 3 verschillende scenario's die door de werkgroep Microsoft 365 uitgewerkt zijn aangevuld met praktijkvoorbeelden uit de eigen gemeente.

Meer weten? Meedoen?

De zevende week van Grip op Informatie werd gehouden van 13 tot en met 20 april 2023. De achtste week staat gepland van 9 tot en met 16 november 2023. Zie voor meer informatie de webpagina "de week van Grip op informatie", stuur een mail naar gripopinformatie@vng.nl of hou de agenda informatiesamenleving in de gaten.

Ambassadeurs

Naast de vele praktische middelen zijn er sinds het najaar van 2022 ook twee ambassadeurs voor het project aan de slag. Leer hen kennen via dit interview of neem direct contact met hen op door een e-mail te sturen aan Peter de Baat of Bert Bouwmeester.

Kijk en luister

Graag houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via de Grip-podcast. Die zijn, onder andere, via Spotify te beluisteren. Klik daar direct op de ‘volgen’ knop zodat er een bericht komt als de nieuwe podcast online staat.

Daarnaast zenden we in de “Weken van Grip” webinars uit over verschillende onderwerpen. Alle webinars zijn terug te kijken via YouTube. De webinars staan gegroepeerd op jaartal in de volgende afspeellijsten:

Daarnaast zijn de presentaties, Q&A’s én handreikingen van elk webinar in te zien, kijk hiervoor op onze pagina bij kia.pleio.nl.

Bekijk bijvoorbeeld eens het webinar van de 'projectleiders Woo’ dat werd gehouden tijdens de zesde week van Grip. In dit webinar komen de gemeenten Almelo en Koggeland aan het woord met heel praktische voorbeelden hoe zij de invoering van de Woo vormgeven.

Publicaties

Het programma Grip op Informatie ontwikkelde samen met gemeenten diverse handreikingen. Deze zijn te doorzoeken in de Kennisbank Grip op Informatie. Daarnaast hebben we in de kennisbank tal van interessante publicaties en doorverwijzingen verzameld vanuit de vele samenwerkingsverbanden waar we bij betrokken zijn. Kunt u niet vinden wat u zoekt in deze kennisbank? Dan helpen we u graag verder.

Meer weten? Meedoen?

De zevende week van Grip op Informatie werd gehouden van13 tot en met 20 april 2023. De achtste week staat gepland van 9 tot en met 16 november 2023. Zie voor meer informatie de webpagina "de week van Grip op informatie", stuur een mail naar gripopinformatie@vng.nl of hou de agenda informatiesamenleving in de gaten.

Veelgestelde (juridische) vragen Woo

Op 1 mei 2022 vervangt de Wet Open Overheid (Woo) de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). De veranderingen die daarbij horen, roepen soms vragen op. De antwoorden daarop zijn in een speciaal artikel verwerkt.