E-mailarchivering

Grip op Informatie

Gerelateerde thema's

Het programma Grip op Informatie helpt gemeenten om kansen te benutten die de informatiesamenleving met zich meebrengt. Een stevige grip op informatie biedt kansen op het gebied van transparantie, efficiency, innovatie en dienstverlening. Maar ook op het gebied van datagedreven werken en in de contacten met inwoners en ondernemers.

Doel

Grip op Informatie helpt gemeenten om kansen te benutten die de informatiesamenleving met zich meebrengt.

Beschrijving

Het op orde hebben van de informatiehuishouding is voor gemeenten niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een voorwaarde voor openheid en transparantie. De juiste informatie op de juiste plaats draagt ook bij aan een goede en efficiënte taakuitvoering, aan informatieveiligheid en privacy, aan de kwaliteit van dienstverlening en de mogelijkheden voor innovatie en datagedreven werken. Een goed functionerend archief, ook voor digitale informatie, is van belang voor verantwoording aan gemeenteraad, toezichthouders, burgers, onderzoekers en journalisten. 

Het programma Grip op informatie richt zich op drie thema's:

Kijken en luisteren

Jaarlijks organiseert VNG Realisatie een aantal digitale evenementen waarin kennis wordt gedeeld. Dit organiseren we samen met een groot aantal gemeenten en andere overheidsorganisaties. 

De week van Grip op Informatie 

Twee keer per jaar wordt de week van Grip op Informatie georganiseerd. Voornamelijk online live events die allemaal in het teken staan van informatiebeheer, actieve openbaarmaking en digitale duurzaamheid. Van alle webinarss worden opnames gemaakt die, samen met eventueel bijbehorende documenten, na afloop worden gepubliceerd op kia.pleio.nl.

Reserveer ook alvast 7 tot en met 14 november 2024 in uw agenda voor de tiende week van Grip. Heeft u specifieke onderwerpen met betrekking tot informatiehuishouding die u graag in een webinar terugziet? Mail ons via gripopinformatie@vng.nl

Week van Grip XS

Op 27, 28 en 29 februari en op 5 maart 2024 werd voor de tweede keer de week van Grip op Informatie XS georganiseerd. Vergelijkbaar met de weken van Grip op Informatie, maar dan kleiner. Van alle webinarss zijn opnames gemaakt die, samen met eventueel bijbehorende documenten, na afloop zijn gepubliceerd op kia.pleio.nl

Summerschool

De opzet van de Summerschool is vergelijkbaar met de Week van Grip op Informatie, maar dan verspreid over de zomermaanden. Daarnaast is de inhoud van de Summerschool meer gericht op opruimen en archiveren. In 2024 is ervoor gekozen om geen Summerschool te organiseren.

Webinars terugkijken

Alle webinars zijn terug te kijken via YouTube. De webinars staan gegroepeerd op jaartal in de volgende afspeellijsten:

Bekijk bijvoorbeeld eens het webinar ‘Digitale toegankelijkheid in het kader van de Woo’ uit de negende week van Grip op Informatie. Of die over de gemeentelijke selectielijst.  

Grip op Informatie podcast

Graag houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via de Grip-podcast. Die zijn, onder andere, via Spotify te beluisteren. Klik daar direct op de ‘volgen’ knop zodat er een bericht komt als de nieuwe podcast online staat.

Ambassadeurs

Naast de vele praktische middelen zijn er sinds het najaar van 2022 ook twee ambassadeurs voor het programma aan de slag. Leer hen kennen via dit interview of neem direct contact met hen op door een e-mail te sturen aan Peter de Baat of Bert Bouwmeester.

Publicaties

Het programma Grip op Informatie ontwikkelde samen met gemeenten diverse handreikingen. Deze zijn te doorzoeken in de Kennisbank Grip op Informatie. Daarnaast hebben we in de kennisbank tal van interessante publicaties en doorverwijzingen verzameld vanuit de vele samenwerkingsverbanden waar we bij betrokken zijn. Kunt u niet vinden wat u zoekt in deze kennisbank? Dan helpen we u graag verder.

Veelgestelde (juridische) vragen Woo

Sinds 1 mei 2022 vervangt de Wet Open Overheid (Woo) de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). De veranderingen die daarbij horen, roepen soms vragen op. De antwoorden daarop zijn in een speciaal artikel verwerkt.