Op 1 mei 2022 trad de Wet open overheid (Woo) gedeeltelijk in werking. Het is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Een belangrijk verschil is dat gemeenten zelf ook actief informatie openbaar dienen te maken op zowel hun eigen website als op de Woo-index van het ministerie van BZK. Overheidsorganisaties hebben tijd gekregen om informatie zelf actief openbaar te maken. Op 1 november 2024 dient de eerste informatie actief openbaar gemaakt te zijn. Lees hier meer over de verplichtingen van de Woo.
Tijdlijn Woo
Stand van zaken invoering
De jaarlijkse monitor van de VNG toont betere resultaten dan in 2023. Gemeenten zijn goed op weg maar het werk is nog niet klaar. Op 1 november a.s. moet er aan een deel van de actieve openbaarmakingsplicht worden voldaan. Dit betreft informatie uit de categorieën: organisatie- en bereikbaarheidsgegevens en wet- en regelgeving. De uitkomsten van deze monitor zijn gepubliceerd op WaarStaatJeGemeente.nl.
Nieuws
Wat doet de VNG
De VNG ondersteunt gemeenten bij de implementatie van de Woo op basis van het Meerjarenplan Woo. Deze ondersteuning is ondergebracht in het project Grip op Informatie.
Hier vindt u onder andere:
- Meerjarenplan implementatie Woo bij gemeenten (pdf, 822 kB)
- Handreiking van Wob naar Woo (pdf, 782 kB)
- Podcasts
- Online events
- Webinars
Let op: De VNG is de belangenvereniging van de Nederlandse gemeenten en heeft uitdrukkelijk geen rol in de bemiddeling van zaken tussen burger en gemeente. Dit om iedere schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Op de website van de nationale ombudsman staat informatie over waar u terecht kunt met vragen of problemen met de overheid. Daarnaast is er sinds 2022 een Adviescollege Openbaarheid en Informatievoorziening die voor bemiddeling kan zorgen tussen journalisten en overheid.
Juridische vragen en antwoorden over de Woo
Sinds 1 mei 2022 vervangt de Wet open overheid (Woo) de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Over de veranderingen die daarbij horen, zijn veel vragen gesteld door mensen met een juridische achtergrond. Deze vragen zijn dan ook beantwoord vanuit dat vakgebied.
Agenda
Aan de slag met de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering
Onderstaande projecten, programma's en diensten komen voort uit de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU). Zij helpen gemeenten de dienstverlening te verbeteren en een doelgerichte en efficiënte organisatie op te zetten.
Meest recente discussies op het VNG-forum
Praktijkvoorbeelden
Kennisbank Grip op Informatie
Voor praktische documenten rondom de invoering van de Woo kunt u terecht op de kennisbank van Grip op Informatie. Het uitvoeringsprogramma Grip op Informatie ontwikkelde samen met gemeenten diverse handreikingen. Deze zijn te doorzoeken in de Kennisbank Grip op Informatie. Daarnaast hebben we in de kennisbank tal van interessante publicaties en doorverwijzingen verzameld op het thema informatiehuishouding vanuit de vele samenwerkingsverbanden waar we bij betrokken zijn.