Een veranderende samenleving vereist een gemeentelijke organisatie die daarop inspeelt. Een van de speerpunten is een goede informatievoorziening en een goede informatiestructuur waardoor gemeenten de dienstverlening aan inwoners en bedrijven kunnen optimaliseren.
Onderwerpen als (online) dienstverlening aan inwoners en ondernemers, digitale toegankelijkheid en de Wmebv vindt u in de rubriek Dienstverlening en bedrijfsvoering van gemeenten.
Gerelateerde onderwerpen
Nieuws Informatiesamenleving
Ons standpunt
Gemeenten kiezen ervoor de informatiesamenleving te omarmen en niet aan de zijlijn te staan. Vanuit dat perspectief pakken ze de kansen die digitalisering biedt. Tegelijkertijd moeten ze blijven duiden en reflecteren als het gaat om de inzet van (nieuwe) technologie en publieke waarden. Belangrijk blijft dat de basis op orde is, het begint met een betrouwbare en veilige ICT-infrastructuur. De VNG is er voor alle gemeenten. Dat betekent dat we de achterlopers niet achterlaten, maar de voorlopers ook niet alleen laten.
Kerndocumenten
Digitale Agenda Gemeenten 2028
Digitalisering verandert onze samenleving ingrijpend en neemt zowel grote kansen als risico’s met zich mee. De Digitale Agenda Gemeenten 2028 (pdf, 712 kB) wil daarom met 3 principes sturen op digitalisering: door te normeren en te democratiseren, door mogelijk te maken en door kansen te benutten.
Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024
De Agenda Digitale Veiligheid (pdf, 2 MB) biedt via 10 actielijnen handelingsperspectief voor de bestuurlijke praktijk. De VNG ondersteunt hiermee gemeenten bij de beveiliging van hun informatiesystemen en de gegevens over inwoners en ondernemers.
Agenda Digitale Grondrechten en Ethiek 2022-2026
Met de Agenda Digitale Grondrechten en Ethiek (pdf, 348 kB) leggen gemeenten gezamenlijk ambities vast over het beschermen van grondrechten en het borgen van publieke waarden in de informatiesamenleving. In de Uitvoeringsagenda Digitale Grondrechten en Ethiek (pdf, 173 kB) stellen we scherp wat we gaan doen, wanneer, met wie en welke middelen.
Trends Informatiesamenleving
Het jaarlijkse Trendrapport Informatiesamenleving biedt gemeenten een overzicht van maatschappelijke, technologische en organisatorische ontwikkelingen in de informatiesamenleving. U leest er onder andere inhoudelijke analyses en interviews met wethouders en burgemeesters over hoe zij omgaan met digitale vraagstukken in de gemeente.
Impact digitalisering op de samenleving
Het team Informatiesamenleving van de VNG bezoekt bestuurders door heel het land om in gesprek te gaan over de digitale transitie. We bespreken de diepgaande impact van digitalisering op de samenleving en horen van onze gesprekspartners graag het gemeentelijk perspectief hierover. Verder informeren we gemeenten over de ontwikkelingen die gaande zijn om de kansen en risico's die de transitie met zich meebrengt scherp te krijgen. In dit overzicht vindt u publicaties, handreikingen en tools binnen dit thema.
Agenda
MEEST RECENTE DISCUSSIES OP HET VNG-FORUM
Aan de slag met de Gemeentelijke Uitvoering
Samen met gemeenten werken we aan het sterker en slimmer maken van de uitvoering. We kopen samen in, werken samen aan nieuwe producten en diensten en spreken standaarden af. Dat doen we vanuit de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU), het bijbehorende fonds GGU en subsidies vanuit het rijk. Elke gemeente draagt bij aan het fonds GGU en kan gebruik maken van de collectieve oplossingen.
Hieronder staan de producten, diensten en programma’s die helpen om uw dienstverlening te verbeteren.
Commissie Informatiesamenleving
De VNG-commissie Informatiesamenleving houdt zich bezig met de thema's informatiesamenleving en maatschappelijke opgaven, de interactie met andere beleidsdomeinen en infrastructuur.
Trainingen over Informatiesamenleving
Deze snel veranderende tijd vraagt om nieuwe kennis, vaardigheden en instrumenten om de wensen en behoeften van inwoners te verbinden met die van bestuurders en beleidscollega’s. Speciaal voor senior communicatieadviseurs bij gemeenten biedt VNG daarom de leergang Urban Communication.