Een veranderende samenleving vereist een gemeentelijke organisatie die daarop inspeelt. Een van de speerpunten is een goede informatievoorziening en een goede informatiestructuur waardoor gemeenten de dienstverlening aan inwoners en bedrijven kunnen optimaliseren.
Gerelateerde onderwerpen
Ons standpunt
Gemeenten willen regie en coördinatie op de e-Overheid. Gemeenten, Rijk en andere (landelijke) partners dienen zich in te zetten voor een betere en efficiëntere (overheids)brede samenwerking om de privacy van burgers te beschermen en integraal werken mogelijk te maken.
Nieuws Informatiesamenleving
Kerndocumenten
Digitale Agenda Gemeenten 2024
De Digitale Agenda brengt de belangrijkste onderwerpen in kaart voor de komende jaren op het gebied van digitalisering bij gemeenten. Kernthema is de informatiesamenleving, met het perspectief van inwoners en ondernemers als uitgangspunt. De focus op de digitale infrastructuur, de basis, blijft.
Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024
De Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024 biedt via 10 actielijnen handelingsperspectief voor de bestuurlijke praktijk. De VNG ondersteunt hiermee gemeenten bij de beveiliging van hun informatiesystemen en de gegevens over inwoners en ondernemers.
De digitale transitie: een domeinoverstijgende verantwoordelijkheid
Deze discussienotitie schetst de veranderingen die zich momenteel voordoen in de samenleving. De notitie roept bestuurders op om digitalisering en informatie-onderwerpen zich eigen te maken, omdat ze op de bestuurstafel thuis horen en chefsache zijn.
Principes voor de digitale samenleving
De VNG heeft samen met gemeenten ‘Principes voor de digitale samenleving’ ontwikkeld. Dit biedt gemeenten een gezamenlijk kader en ambities voor de omgang met dilemma’s rondom digitalisering en publieke waarden. De eerste tranche Principes die zijn ontwikkeld richt zich op dataverzameling en -gebruik in de openbare ruimte.
Trends Informatiesamenleving 2020

Het Trendrapport 2020 biedt gemeenten een overzicht van maatschappelijke, technologische en organisatorische ontwikkelingen in de informatiesamenleving. We informeren u over artificiële intelligentie (AI), digitale veiligheid en digitale burgerrechten. Naast inhoudelijke analyses, geven we interessante literatuur-, film- en tv-tips over mogelijke toekomstige scenario’s.
Impact digitalisering op de samenleving
Het team Informatiesamenleving van de VNG bezoekt bestuurders door heel het land om in gesprek te gaan over de digitale transitie. We bespreken de diepgaande impact van digitalisering op de samenleving en horen van onze gesprekspartners graag het gemeentelijk perspectief hierover. Verder informeren we gemeenten over de ontwikkelingen die gaande zijn om de kansen en risico's die de transitie met zich meebrengt scherp te krijgen. In een overzicht vindt u publicaties, handreikingen en tools binnen dit thema.
Agenda
Trainingen over Informatiesamenleving van VNG Connect
Commissie Informatiesamenleving
De commissie Informatiesamenleving houdt zich bezig met de volgende thema's: Trendwatching, Sturen met informatie, Lokaal bestuur en democratie, Digitale Dienstverlening, Fysiek Domein, Sociaal Domein, Financiën en economie, Collectiviseren gemeentelijke ICT.
Hoe kunnen we bijdragen aan de Global Goals?
De gemeente is er voor haar burgers, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Zij moeten kunnen rekenen op de gemeente als betrouwbare en transparante partner, die de informatie en ondersteuning levert die zij nodig hebben. Innovatie in bijvoorbeeld digitale dienstverlening helpt gemeenten om meer mensen beter van dienst te kunnen zijn. Global Goals 9 en 16 gaan hierover.