Een digitale identiteit maakt het mogelijk dat personen en organisaties zich online kunnen identificeren, gegevens kunnen delen en digitaal kunnen ondertekenen. Met de komst van eIDAS 2.0 – en daarmee de Europese Digitale Identiteit – krijgen inwoners en bedrijven meer regie over hun gegevens en de manier waarop zij digitaal met elkaar en met overheden omgaan. Voor gemeenten brengt dit nieuwe verplichtingen, maar ook kansen voor toegankelijke, veilige en toekomstbestendige dienstverlening.

Nieuws
De VNG maakt zich zorgen over de plannen van de Europese Commissie voor een digitaal reiscertificaat. In een nieuw positionpaper wijzen we op belangrijke tekortkomingen in de voorstellen, vooral op het gebied van privacy, regelgeving en uitvoerbaarheid voor gemeenten.

Ondersteuning vanuit de VNG

De invoering van de Europese digitale identiteit raakt gemeenten in zowel de uitvoering als de informatiehuishouding. De VNG ondersteunt gemeenten op verschillende manieren.

AAN DE SLAG MET DE GEMEENTELIJKE UITVOERING

Samen met gemeenten werken we aan het sterker en slimmer maken van de uitvoering. We kopen samen in, werken samen aan nieuwe producten en diensten en spreken standaarden af. Dat doen we vanuit de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU), het bijbehorende fonds GGU en subsidies vanuit het rijk. Elke gemeente draagt bij aan het fonds GGU en kan gebruik maken van de collectieve oplossingen.

Hieronder staan de producten, diensten en programma’s die helpen om uw dienstverlening te verbeteren.

Publicaties & brieven