Gemeenten willen de digitalisering samen oppakken. Door de krachten te bundelen ontstaat meer slagkracht om grote maatschappelijke opgaven effectief aan te pakken, de dienstverlening te verbeteren en sterker te staan in een wereld waarin digitale dreigingen toenemen. Dit sluit aan bij een overheidsbrede beweging naar een meer collectieve aanpak, zoals in de Nederlandse Digitaliseringsstrategie. Door de handen ineen te slaan, vinden gemeenten samen veilige en verantwoorde digitale oplossingen.
Resolutie ‘Als één sterke bestuurslaag regie op de digitale samenleving’
Voor de collectivisering van gemeentelijke digitalisering stelt de VNG-commissie Informatiesamenleving de Resolutie ‘Als één sterke bestuurslaag regie op de digitale samenleving’ (pdf, 258 kB) voor aan de ALV in juni 2025. De uitvoering ervan gebeurt met 'collectiviseringsvoorstellen', waarvan de eerste ook op de ALV voorligt: Propositie common ground (pdf, 354 kB) over de volgende stap in Common Ground. Zie ook de brief Aanbieding voorstellen collectivisering digitalisering (pdf, 190 kB).
Het CIO-Beraad, de IMG (Vereniging voor Informatie Managers bij Gemeenten), VDP (Vereniging Directeuren Publieksdiensten) en VGS (Vereniging van Gemeentesecretarissen) lieten in een brief (1.7 MB) weten dat ze samen achter de collectiviseringsbeweging staan zoals in de resolutie wordt voorgesteld.
Meer informatie
- Common Ground
- Kijk het webinar terug waarin burgemeesters Meerts en Weststeijn met Dirk van Brederode, manager Digitale Samenleving bij VNG, dieper ingaan op de collectieve aanpak.
- Lees het artikel 'Digitaliseren als collectief'.
- Bekijk de video's hieronder.
Video's
Burgemeesters Weststeijn-Vermaat (Rozendaal), Van Dam (Hollands Kroon) en Meerts (Wijk bij Duurstede), gemeentesecretarissen Brinkman (Wijk bij Duurstede) en Pelgrum (Rozendaal), en directeur bedrijfsvoering Van Twist (Hollands Kroon) leggen het nut en de noodzaak uit van de collectivisering van gemeentelijke digitalisering. En daarmee het belang en de betekenis van de resolutie 'Als één sterke bestuurslaag regie op de digitale samenleving'.
Nieuws
De voordelen van een collectieve aanpak
Schaalvoordelen
Collectivisering biedt schaalvoordelen bij de inkoop, ontwikkeling en het beheer van ICT-systemen. Door gezamenlijk software, beveiligingsoplossingen en data-infrastructuur in te kopen, verlagen we de kosten en zorgen we voor gelijke kwaliteit voor alle gemeenten. Hierdoor kan de focus verschuiven van ICT-beheer naar de kerntaken van gemeenten.
Slagkracht
Digitalisering is een essentieel hulpmiddel bij het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken, zoals de energietransitie, zorg en mobiliteit. Door een gezamenlijke, grootschalige aanpak ontstaat meer slagkracht om deze opgaven doeltreffend aan te pakken en wordt de impact op het bredere maatschappelijke domein vergroot.
Veiligheid en risicobeheersing
Gemeenten beheren zeer gevoelige data. Digitale systemen zijn - zeker bij oplopende geopolitieke spanningen - een voornaam doelwit. Een centraal gecoördineerde aanpak van digitale beveiliging is noodzakelijk. Collectieve kennis en middelen verkleinen de kans op cyberaanvallen en vergroten de weerbaarheid bij incidenten.