Met het Trendrapport Informatiesamenleving 2024 biedt de VNG een selectief overzicht van maatschappelijke, technologische en organisatorische ontwikkelingen in de informatiesamenleving die uw aandacht verdienen. 

In deze 4 editie staan de onderwerpen AI en algoritmen, generatieve AI, en digitalisering en het welzijn van jonge mensen centraal. Het gaat daarmee over belangrijke vraagstukken: Waar moet het lokaal bestuur op letten bij de toepassing van ChatGPT? Wat is de rol van de gemeente in vraagstukken rondom de effecten van de online leefwereld op het welzijn van jonge mensen?

Lees het voorwoord van Walter van Dijk en Bram Diepstraten

Ilyaz Nasrullah

Column

Ilyaz Nasrullah is informaticus en consultant op het gebied van digitale strategie en innovatie. Hij is de maker van de podcast Welkom in de AI-fabriek en schrijft essays en columns voor Trouw over de impact van digitalisering op de samenleving.

Lees hier zijn column Wie volwassen is, omarmt de regulering van generatieve AI

 

The Drop Out serie

Inspiratie voor toekomstbeelden in de informatiesamenleving

Vaak zien we in de kunsten de meest aansprekende pogingen om vragen over de toekomst te beantwoorden. Om die reden hebben wij een kleine selectie gemaakt van inspirerende boeken, films, documentaires, beeldende kunst en nieuwe media die aan het denken zetten.

Bekijk de selectie