Per 1 november 2024 moeten de eerste 5 informatiecategorieën van de Wet open overheid (Woo) verplicht openbaar gemaakt worden. Voor gemeenten gaat het om informatie over de organisatie, de werkwijze (waaronder de taken en bevoegdheden) en de bereikbaarheid van het bestuursorgaan en haar organisatieonderdelen.

Versnelling

Dat staat in de Kamerbrief die de staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering op 6 juni naar de Tweede Kamer stuurde. De staatssecretaris beloofde de Kamer eerder dit jaar om de implementatie van de Woo te versnellen. 

Het gaat om de volgende informatiecategorieën:

  1. Wetten en algemeen verbindende voorschriften (art. 3.3, eerste lid, onderdeel a);
  2. Overige besluiten van algemene strekking (art.  3.3, eerste lid, onderdeel b);
  3. Organisatie en werkwijze (art. 3.3, eerste lid, onderdeel d);
  4. Bereikbaarheidsgegevens (art. 3.3, eerste lid, onderdeel e);
  5. Vergaderstukken Staten-Generaal (art. 3.3, tweede lid, onderdeel b).

Voor gemeenten zijn alleen de eerste 4 categorieën van toepassing. Hiervan worden wetten en algemeen verbindende voorschriften en overige besluiten van algemene strekking al openbaar gemaakt, de categorieën Organisatie en werkwijze en Bereikbaarheidsgegevens nog niet. 

Register van Overheidsorganisaties

De categorieën Organisatie en werkwijze en Bereikbaarheidsgegevens worden ontsloten via het Register van Overheidsorganisaties (ROO). Gemeenten en gemeenschappelijke regelingen hoeven dus geen eigen publicatieplatform in te richten voor deze specifieke informatiecategorieën. Het ROO bevat de namen, adressen en andere contactgegevens van Nederlandse overheidsorganisaties. De gegevens van gemeenten worden ingevuld via de VNG. 

Roo-redacteur nodig bij gemeenschappelijke regelingen 

Gemeenschappelijke regelingen moeten de gegevens zelf invullen. Hier kunt uw organisatie een Roo-redacteur aanmelden, waarna deze ook aangewezen kan worden als Woo-redacteur.  De Roo-redacteur wordt automatisch uitgenodigd voor een sessie om het invoeren van het ROO stap voor stap te doorlopen. Informatie hierover vindt u ook op het VNG-forum Grip op Informatie (u dient hiervoor een account aan te maken). Bij vragen kunt u ook contact opnemen via gripopinformatie@vng.nl.

Enquête

Om de impact van de verplichtstelling van de overige informatiecategorieën te peilen houdt de VNG, in samenwerking met Berenschot en Statisfact, een enquête. Het doel is dat we een goed beeld krijgen van hoe gemeenten en gemeenschappelijke regelingen denken aan te kunnen sluiten op de Woo-index. Dit nemen we mee in onze gesprekken met de minister van BZK over de data waarop actieve openbaarmaking van de overige informatiecategorieën verplicht worden. Om een zo eenduidig beeld te krijgen vragen we u daarom de enquête zoveel mogelijk per organisatie in te vullen en niet op persoonlijke titel. 

Samenhang met Monitor implementatie van Wet open overheid

Deze enquête staat los van de Monitor rondom de invoering van de Wet open overheid die voor 1 augustus ingevuld dient te worden door gemeenten en gemeenschappelijke regelingen. Heeft u de vragenlijst van de monitor niet ontvangen of twijfelt u, mail uw vraag dan naar gripopinformatie@vng.nl. De uitkomsten van de monitor worden in september openbaar gemaakt via waarstaatjegemeente.nl.