Magazijn

Haal Centraal: gegevens ophalen bij basisregistraties

Gerelateerde thema's

Het programma Haal Centraal is afgerond. Vanuit het programma zijn API’s (Application Programming Interfaces) ontwikkeld waarmee een gemeente basisgegevens rechtstreeks bij de landelijke registraties kan bevragen.

Maatschappelijke opgaven vragen dat we op een andere manier naar gegevensuitwisseling en interoperabiliteit kijken. Door de toenemende vraag naar en het aanbod van data wordt het steeds belangrijke om gegevens rechtstreeks bij de bron te halen. De informatiekundige visie van Common Ground en de ontwikkeling van een Federatief Datastelsel bevestigen dit.

Het Programma Haal Centraal heeft ervoor gezorgd dat basisgegevens, via landelijke registraties, eenvoudig door gemeenten kunnen worden gebruikt. Gemeentelijke afnemers hoeven geen ingewikkelde bewerkingen meer te doen. Ontwikkelaars kunnen de gegevens makkelijk gebruiken. Dit verlaagt de kosten voor gemeenten, maakt gemeenten wendbaarder en verlaagt het aantal fouten.

Beschikbare API’s

Vanuit het programma zijn 3 API’s opgeleverd die gemeenten en andere overheden kunnen gebruiken. De API’s worden door het Kadaster en RvIG beschikbaar gesteld:

Vanuit het programma is ook de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) Bevragen API ontwikkeld. Deze API is eind 2023 vervangen door de BAG Individuele Bevragingen API, waarin functies van de Haal Centraal BAG API zijn opgenomen. Het Kadaster stelt deze API beschikbaar via:

Meerwaarde van deze API’s

Met deze API's bevraagt uw gemeente de basisgegevens rechtstreeks bij de landelijke registraties. U haalt hiermee de gegevens (informatie) rechtstreeks uit de bron. Dit heeft een aantal voordelen:

  • De kans op fouten wordt kleiner doordat de landelijke registraties de gegevens kant -en-klaar aanleveren. Dit kan leiden tot betere dienstverlening aan burgers en bedrijven.
  • Uw organisatie kan sneller inspelen op ontwikkelingen. Een aanpassing bij de landelijke registratie is direct zichtbaar voor uw afnemers.
  • De beheerkosten zijn lager. U kunt eenvoudig aansluiten, u maakt minder of geen kopieën en u hoeft geen gegevensmagazijn meer te beheren.
  • Het beheer van de API's is eenvoudiger: de API's worden zo ontwikkeld dat afnemers meestal niets hoeven aan te passen als er nieuwe functionaliteiten bijkomen. Uw leveranciers kunnen zich volledig richten op het toevoegen van waarde voor uw burgers, bedrijven en medewerkers.

API-specificaties en implementatie

Voor de ontwikkelde API’s zijn zogenaamde API-specificaties opgesteld. Een API-specificatie is een gedetailleerd document dat uitlegt hoe een API gebruikt moet worden. Het beschrijft endpoints, dataformaten, verzoeken, antwoorden en statuscodes, en bepaalt hoe de communicatie via de API verloopt. Het is een handleiding voor ontwikkelaars om de API correct te gebruiken in hun applicaties. Dit maakt het voor software mogelijk om efficiënt te communiceren met externe services. De VNG is verantwoordelijk voor het beheer van de API-specificaties.

Meer weten?

Op Pleio vindt u meer informatie en staat informatie van en voor de community. Meer technische informatie over de API’s vindt u op de Haal Centraal GitHub pagina. Op deze pagina vindt u technische specificaties, informatie voor ontwikkelaars en leveranciers, de mogelijkheid om bugs en gebruikerswensen door te geven en contactgegevens voor ondersteuning bij transitie en implementatie. Heeft u algemene vragen of behoefte aan andere informatie? Neem dan contact met ons op via standaarden.ondersteuning@vng.nl.