Om de lokale democratie en het lokale bestuur te versterken nemen gemeenten de verwachtingen en behoeften van de samenleving als uitgangspunt. Zij redeneren van buiten naar binnen en plaatsen de maatschappelijke opgaven voorop. Wat volgt is de bestuurlijke invulling van de lokale democratie. Via de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU) en het bijbehorende fonds GGU spreken we standaarden af, kopen we samen in en werken we samen aan nieuwe diensten en producten.

Gerelateerde onderwerpen

Ons standpunt

De verschillen in de samenleving leiden er toe dat dé optimale bestuurlijke schaal niet bestaat. Wat gemeenten nodig hebben, is een bestuurlijke organisatie die zich flexibel aanpast aan de behoeften van burgers en ondernemers en aan de schaalgrootte van de problemen. Partnerschap en vertrouwen in andere overheden en partijen is daarbij ons uitgangspunt.

Goed Lokaal Bestuur

Een aantal burgemeesters, wethouders, griffiers en raadsleden binnen de VNG heeft het voortouw genomen om het wezen van goed lokaal bestuur opnieuw met elkaar te doordenken. Hun oproep: 'Werk mee aan een nieuwe visie op gemeenten, door gemeenten!' Lees verder

Aan de slag met de Gemeentelijke Uitvoering

Samen met gemeenten werken we aan het sterker en slimmer maken van de uitvoering. We kopen samen in, werken samen aan nieuwe producten en diensten en spreken standaarden af. Dat doen we vanuit de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU), het bijbehorende fonds GGU en subsidies vanuit het rijk. Elke gemeente draagt bij aan het fonds GGU en kan gebruik maken van de collectieve oplossingen.

Hieronder staan de producten, diensten en programma’s die helpen om uw dienstverlening te verbeteren.

Nieuws

Gemeenten hebben de opgave het samenleven van inwoners te faciliteren. Vanuit een angst voor chaos gaat dit soms gepaard met een drang naar beheersing. De laatste jaren dringt door dat dit juist soms chaos teweegbrengt. In deze cursus leert u hoe u vertrouwen en vakmanschap centraal kunt stellen.

Interesse? Neem contact op!