Lokale media zijn een onmisbaar onderdeel van de checks-and-balances in een gezond democratisch staatsbestel en een belangrijke bindende factor in de lokale gemeenschappen. Gemeenten krijgen van het rijk budget voor de ondersteuning van de publieke lokale omroep. De onafhankelijkheid, kwaliteit en diversiteit zijn wettelijk beschermd in de Mediawet. Het Commissariaat voor de Media ziet er als zelfstandig bestuursorgaan op toe dat deze regelgeving wordt nageleefd.
Actueel: stelselwijziging lokale publieke omroepen
Elke gemeente in Nederland heeft een lokale publieke omroep. Deze zijn op advies van de gemeente aangewezen door het Commissariaat voor de Media. De gemeente heeft een bekostigingsplicht voor de lokale omroep en ontvangt hiervoor een bijdrage in het gemeentefonds. Dit stelsel gaat de komende jaren waarschijnlijk op de schop. Lees hier meer over op onze themapagina De toekomst van de publieke lokale omroep.
Nieuws
Ons standpunt
De VNG is er voorstander van dat de gemeente de verantwoordelijkheid voor lokale omroepen/streekomroepen behoudt. De lokale binding moet daarbij intact blijven, bijvoorbeeld door de inzet van vrijwilligers. Lees verder
Vraag en antwoord stelselwijziging
-
De instandhoudingsplicht die gemeenten nu hebben verdwijnt uit de wet. Die komt in het nieuwe stelsel bij het rijk te liggen. Gemeenten ontvangen ieder jaar via het gemeentefonds een bedrag per huishouden om de lokale omroep te onderhouden (nog preciezer om een lokaal toereikend media aanbod te garanderen). Deze storting in het gemeentefonds stopt zodat gemeenten geen verplichting meer hebben om de lokale omroep te financieren.
Zie ook
-
Wat blijft is dat gemeenten een advies geven aan het Commissariaat voor de Media over de aanwijzing van een lokale omroep voor een periode van 5 jaar.
-
Voor de aanwijzingsprocedure worden criteria ontwikkeld die gaan over het borgen van lokale binding en aandacht. Gemeenten kunnen voor het advies aan het Commissariaat potentiële zendgemachtigden beoordelen op deze criteria.
Verder kunnen gemeenten bij een eventuele eigen financiering van de omroep - aanvullend op de rijksfinanciering - eisen stellen aan het bereik en lokale aandacht in de hele gemeente. Bij deze afspraken dient de journalistieke onafhankelijkheid van de omroep te allen tijde gerespecteerd te worden.
Tenslotte kan een gemeente in periodiek overleg met de omroep de vinger aan de pols houden of alle kernen en wijken evenwichtig bediend worden.
Agenda
Expertiseteam Lokale Journalistiek
Voor het functioneren van de lokale democratie (informatie- en waakhondfunctie) is vitale journalistiek onontbeerlijk. Dat gaf de VNG aanleiding om een Expertiseteam Vitalisering Lokale Journalistiek in het leven te roepen. In 2020 bracht het team een handreiking uit met aanbevelingen voor een duurzaam lokaal en regionaal mediabestel voor de 21e eeuw, vanuit het perspectief van een sterke lokale democratie.