Overig
-
Voor de aanwijzingsprocedure worden criteria ontwikkeld die gaan over het borgen van lokale binding en aandacht. Gemeenten kunnen voor het advies aan het Commissariaat potentiële zendgemachtigden beoordelen op deze criteria.
Verder kunnen gemeenten bij een eventuele eigen financiering van de omroep - aanvullend op de rijksfinanciering - eisen stellen aan het bereik en lokale aandacht in de hele gemeente. Bij deze afspraken dient de journalistieke onafhankelijkheid van de omroep te allen tijde gerespecteerd te worden.
Tenslotte kan een gemeente in periodiek overleg met de omroep de vinger aan de pols houden of alle kernen en wijken evenwichtig bediend worden.
-
Niet helemaal. De nieuwe wet regelt onder andere de uitname uit het gemeentefonds. Pas als de wet is aangenomen kan dit in gang worden gezet en daar gaat tijd overheen. Gemeenten moeten er zodoende in hun begroting rekening mee houden dat zij ook in 2026 de lokale omroep nog financieel moeten ondersteunen. Daarvoor zal de storting van het rijk in het gemeentefonds ook in 2026 nog beschikbaar blijven. Wanneer de instandhoudingsplicht van gemeenten exact overgaat naar het rijk zal deel van een overgangsregeling worden.
-
Totdat de nieuwe Mediawet in werking treedt blijft de huidige wet nog van kracht. Dat betekent dat lokale omroepen in 2025 nog een zendmachtiging krijgen die waarschijnlijk onder de nieuwe wet komt te vervallen. Gemeenten worden dan met twee aanwijzingsprocedures kort na elkaar opgezadeld. Ook voor deze overgang zal in de nieuwe wet een regeling worden opgenomen.
-
De planning nu is dat de gewijzigde Mediawet per 1 januari 2026 ingaat.
-
De instandhoudingsplicht die gemeenten nu hebben verdwijnt uit de wet. Die komt in het nieuwe stelsel bij het rijk te liggen. Gemeenten ontvangen ieder jaar via het gemeentefonds een bedrag per huishouden om de lokale omroep te onderhouden (nog preciezer om een lokaal toereikend media aanbod te garanderen). Deze storting in het gemeentefonds stopt zodat gemeenten geen verplichting meer hebben om de lokale omroep te financieren.
Zie ook
-
De intentie van de wetgever is om het pbo een steviger formele rol te geven binnen de omroep. Nu hangt dit gremium er vaak maar wat bij. Hoe deze rol eruit ziet en met welke bevoegdheden is nog niet duidelijk. Wel is de samenstelling van het pbo nu ook al een criterium waarop gemeenten een omroep kunnen beoordelen bij de aanwijzingsprocedure.
-
Wat blijft is dat gemeenten een advies geven aan het Commissariaat voor de Media over de aanwijzing van een lokale omroep voor een periode van 5 jaar.