Opbouwen van het omgevingsplan vraagt om keuzes én flexibiliteit. Zoek de balans!
Het kiezen van een structuur voor het omgevingsplan is van groot belang voor het ontwikkelen van een kwalitatief goed omgevingsplan. Lees hier meer de structuur van het omgevingsplan
Tegelijk merken we op dat u de keuze voor een structuur niet overhaast moet maken. Het is ook van belang dat u als gemeente adaptief en wendbaar blijft in de opbouw van uw omgevingsplan. Zo kunt u inspelen op nieuwe inzichten vanuit de praktijk (best practices) en gebruikmaken van de eerste jurisprudentie over het omgevingsplan.
Werken met tijdelijke hoofdstukken
U kunt in het begin ook werken met tijdelijke hoofdstukken in het omgevingsplan. Zo kunt u tijdens de transitieperiode tegelijk gebiedsontwikkelingen faciliteren en het integrale omgevingsplan opbouwen, zonder dat deze elkaar ‘in de weg zitten’.
Met de Omgevingswet worden milieu en ruimtelijke ordening geïntegreerd. De Omgevingswet gaat over de gehele fysieke leefomgeving. Onderwerpen als gezondheid, veiligheid, geluid, natuur, bouw, water en duurzaamheid maken integraal deel uit van het omgevingsplan. De gemeente moet nadenken hoe ze hiermee om wil gaan en op welke wijze deze onderwerpen een plaats krijgen in het omgevingsplan. Kijk in de transitieplannen van gemeente Meppel en gemeente Nijmegen voor voorbeelden.
Verwerken verordeningen en bruidsschat
Ook de integratie van verordeningen in het omgevingsplan is een belangrijk aandachtspunt. Op onze webpagina’s Verordeningen en omgevingsplan vindt u handreikingen die per verordening aangeven welke bepalingen over moeten, mogen of niet mogen naar het omgevingsplan. Het is belangrijk om hierover af te stemmen met uw collega’s die de verordeningen beheren. Op de genoemde webpagina’s vindt u verder voorbeeldregels voor het omgevingsplan voor over te brengen bepalingen uit verordeningen.
Tot slot is de samenhang met de bruidsschat (o.a. milieuregels die overkomen van het rijk) van belang. Het is zaak dat u aan het einde van de overgangsfase alle bruidsschatregels heeft verwerkt tot eigen regels of heeft laten vervallen
In het kader van dienstverlening moet u nadenken over de begrijpelijkheid van uw informatie in het Omgevingsloket. De regels in het omgevingsplan moeten duidelijk zijn en zodanig geannoteerd en via toepasbare regels verwerkt dat ze voor gebruikers duidelijk zijn (zie ook het aandachtspunt Dienstverlening bij Ambities gemeente).