Het is belangrijk dat u bewuste keuzes maakt over prioritering en fasering van de werkzaamheden in de transitieperiode. Vertaal dit naar een concrete planning.
Om te beginnen is is het goed om de transitie-opgave te ontrafelen in een aantal met elkaar samenhangende werkzaamheden. Vervolgens kunt u deze prioriteren, faseren en plannen. Belangrijke werkzaamheden zullen zijn:
- Faciliteren gebiedsontwikkeling: start u meteen met planwijzigingen in STOP/TPOD of voorziet u een overgangsperiode waarin u ook BOPA’s en/of planwijzigingen in TAM-IMRO inzet?
- Opbouwen omgevingsplan:
- Opbouwen en gebruiken juridische structuur
- Opbouwen en gebruiken functionele structuur
- Verwerken bruidsschat
- Verwerken verordeningen
- Maken toepasbare regels en annotaties
Bedenk ook hoe u om wilt gaan met het omzetten van nieuw beleid naar regels in het omgevingsplan en het beheer van het omgevingsplan, zoals het verwerken van instructieregels. Voert u acties uit zodra ze zich aandienen? Kiest u vaste momenten om ze uit te voeren? Combineert u ze met andere werkzaamheden? Spaart u ze op? Stelt u ze voorlopig uit? En hoe ziet u dat in de tijd? Zie ook De winkel openhouden.
Zie voor prioritering, fasering en planning de transitieplannen van de gemeenten Oldenzaal en Nijmegen. Een koppeling hierbij met de aandachtspunten onder Bedrijfsvoering is voor planning en prioritering ook essentieel.
Bij de fasering is het ook van belang om te beseffen dat de doelen van uw werkzaamheden voor de korte termijn mogelijk anders zijn dan voor de lange termijn.
- Voor de korte termijn is het van belang om keuzes te maken die ervoor zorgen dat het faciliteren van gebiedsontwikkeling mogelijk blijft. En daarnaast om te zorgen voor de eerste basis van het integrale omgevingsplan.
- Voor de langere termijn is het doel een integraal omgevingsplan in de geest van de Omgevingswet. Een plan dat op doelmatige wijze, effectief en efficiënt, is gerealiseerd.
Dit verschil in doelen kan betekenen dat de eerste keuzes misschien nog niet volledig in de geest van de Omgevingswet zijn en in lijn met het eindbeeld na de transitie, maar wel een goede stap in de richting geven. Maak hier een goed onderscheid in. Maak bewuste keuzes in planning en prioritering voor een succesvolle transitieperiode. Bouw evaluatie en bijsturingsmogelijkheden in. Wees wendbaar en adaptief.
U heeft tot 2032 de tijd voor de transitie van het omgevingsplan. U kunt ook besluiten om sneller te gaan. Zie hierover verder het aandachtspunt Dienstverlening bij Ambities gemeente.