VNG Magazine nummer 10, 14 juni 2024

Tekst: VNG

Terugblik bestuursvergadering van 24 mei 2024

Het VNG-bestuur was bijeen in Utrecht en stelde de agenda en de stukken voor de ALV op 26 juni 2024 vast. Ook keek het bestuur vooruit naar de extra ALV die ­inmiddels heeft plaatsgevonden. Op vng.nl vindt u een overzicht van de stemmingen. Ten slotte besprak het bestuur een aantal actualiteiten, zoals het hoofdlijnenakkoord dat de ­formerende partijen op woensdag 15 mei hebben ­gepresenteerd.


Terugblik College voor Arbeidszaken 15 mei 2024

Het College voor Arbeidszaken (CvA) vergaderde op woensdag 15 mei. Op de agenda stond de Cao Aan de slag. Ook werd het college geïnformeerd over de Cao Gemeenten/SGO, de voortgang in de invoering van het Pensioenakkoord, het programma ­Arbeidsmarktkrapte en over het thema primaat van de politiek.

Cao Aan de slag

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het begeleiden van mensen naar werk en hebben daar een aantal voorzieningen voor zoals loonkostensubsidie, begeleiding, beschutte werkplekken, de no-riskpolis, proefplaatsingen en participatiebanen. Naast begeleider kan de gemeente ook als werkgever optreden. In het laatste geval is de Cao Aan de slag beschikbaar. 
In de praktijk pakt de Cao Aan de slag als volgt uit:

  • er is geen structurele rijksfinanciering voor de arbeidsvoorwaarden;
  • de doelgroep van de Cao Aan de slag is niet homogeen; een deel blijft en stroomt niet uit en een deel stroomt uit, maar komt ook weer terug. Deze terugvaloptie is uniek en wordt gewaardeerd;
  • de uitstroomcijfers zijn onbekend;
  • detacheren, als middel om mensen naar werk te begeleiden, is in de toekomst wellicht niet meer mogelijk als er geen uitzondering in de Waadi blijft voor de cao. Dit wordt pas in 2026 duidelijk;
  • uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de sectoren waar mensen naar uitstromen minder gunstige arbeidsvoorwaarden hebben. De doelstelling van de cao (uit- en doorstroom-cao) komt hiermee in gevaar en kan zorgen voor scheve, en/of onuitlegbare situaties.

Eind 2024 loopt de cao af, er is nog geen zicht op structurele financiering van het rijk. Het is ook niet duidelijk of de uitzondering op de Waadi blijft.

Programma Arbeids­marktkrapte

Het programma haakt aan op de vier sporen uit de Verenigingsstrategie 2030: het versterken van de aantrekkelijkheid van gemeenten als werkgever, het vergroten van de effectieve inzet van capaciteit, het ontwikkelen van gemeenschappelijke producten en het verrichten van onderzoek naar behoeften en knelpunten.
Recent is een juridische handreiking gepubliceerd voor het flexibel inzetten van arbeid. Daarnaast zijn er vijftien pilots geselecteerd uit 67 voorstellen die deze doelstellingen ondersteunen. Voor de implementatie ontvangen zij subsidie op basis van de Werken aan Uitvoering-gelden. Het college werd ook geïnformeerd over de bijbehorende onderzoeksagenda. Een preview op de cijfers uit de Personeelsmonitor toont nut en noodzaak van het programma want de krapte houdt aan.

Stand van zaken pensioen

In december is door sociale partners een hoofdlijnenresultaat ABP-pen­sioenregeling 2027 afgesproken in de Pensioenkamer. De afgelopen periode is dit hoofdlijnenresultaat uitgewerkt tot een transitieplan. Voordat de Pensioenkamer het plan kon aanbieden aan het ABP-bestuur vond het hoorrecht plaats. De Pensioenkamer heeft na het hoorrecht gezamenlijk het transitieplan vastgesteld. Als het transitieplan door het ABP is ontvangen, zal het ABP vanaf september het voortouw nemen in het informeren van de HR-medewerkers en individue­le medewerkers in de sectoren.

Primaat van de politiek

Het kabinet vroeg de SER en de ROB om advies uit te brengen over het primaat van de politiek in relatie tot de medezeggenschap van werknemers. De VNG gaat ervan uit dat zij door deze instanties bevraagd wordt.

Meer over de commissies en het vergaderschema: vng.nl