Publiek

Arbeidsmarktkrapte aanpak gemeenten

Als gemeenten worden gevraagd waar het in de uitvoering het meeste pijn doet, is het antwoord luid en duidelijk: 'wij komen mensen tekort'. Het programma Arbeidsmarktkrapte is een driejarig VNG-programma (2024-2026) dat op korte termijn concrete handvatten voor dit probleem biedt en tegelijkertijd verkent wat gemeenten op lange termijn te doen staat.

Doel

Met het programma wil de VNG oplossingen vinden voor het arbeidsmarktkrapteprobleem bij gemeenten. Hoe? Door ons te richten op de arbeidsmarkt van de toekomst en innovatie. Dat doen we actiegericht én we doen het samen.

Achtergrond en beschrijving programma

In 2022 sprak de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de VNG zich uit voor meer (collectieve) ondersteuning vanuit de VNG op de effecten van arbeidsmarktkrapte bij gemeenten. Dit willen wij met het programma bereiken door het versterken van de aantrekkingskracht van de gemeentelijke sector als werkgever enerzijds, en het bevorderen van de effectieve inzet van personele capaciteit door innovatie anderzijds. Maar ook door de ontwikkeling van gemeenschappelijke producten zoals bijvoorbeeld een juridische handreiking of een platform. Tot slot willen we middels onderzoek en pilots gerichte oplossingen voor de toekomst in kaart brengen.

Handreiking flexibele arbeidsinzet gemeentelijke sector

De Handreiking flexibele arbeidsinzet gemeentelijke sector zet voor gemeenten op een rij welke vormen van samenwerking mogelijk zijn in de gemeentelijke sector en geeft aan waar rekening mee moet worden gehouden: juridisch, maar ook fiscaal en mededingingsrechtelijk. Ook worden de verschillende vormen van externe inhuur toegelicht.

Pilots

De VNG wil de uitvoeringskracht bij gemeenten versterken door 15 pilots te financieren en te ondersteunen die bijdragen aan instroom, efficiënte processen, leiderschap en behoud. Goede ideeën en innovatieve oplossingen worden in de lokale praktijk beproefd en opgedane kennis en ervaringen worden gemeentebreed gedeeld. Uiteindelijk hopen we met deze inzichten en arbeidsbesparende werkvormen op grotere schaal de uitvoeringskracht bij gemeenten te versterken. Het programma arbeidsmarktkrapte wil de resultaten van de pilots gebruiken om gerichte oplossingen voor de toekomst in kaart te brengen. Meer informatie over de pilots uitvoeringskracht en arbeidsmarktkrapte leest u hier.

Meer informatie

Gemeenten en VNG gaan samen voortvarend aan de slag om de schaarste aan gekwalificeerd personeel op te vangen. Zie hiervoor ook de Verenigingsstrategie VNG 2030, Meer informatie over het belang van dit programma leest u in de propositie Arbeidsmarktkrapte of in het advies van de SER.  

Wilt u contact met ons opnemen? Stuur dan een mail aan arbeidsmarktkrapte@vng.nl.