Het werken in de gemeentelijke uitvoering wordt door extra taken steeds ingewikkelder. Gemeenten maken zich zorgen over hun dienstverlening. Tegelijkertijd kunnen zij als geen ander oplossingen bedenken die hun uitvoeringskracht vergroten. VNG ondersteunt 15 pilots die bijdragen aan behoud, instroom of innovatie van bedrijfsprocessen die de uitvoering van gemeenten versterken. 

Doel

Dankzij een subsidie van Werk aan Uitvoering (WaU) kan de VNG in 2024 een impuls geven aan de uitvoeringskracht van gemeenten en het vergroten van de statuur en aantrekkelijkheid van het werken bij de lokale overheid door 15 pilots te begeleiden en te ondersteunen. Met de financiering en projectbegeleiding dragen wij bij aan de versterking van de gemeentelijke uitvoeringskracht in een tijd van arbeidsmarktkrapte. 

Verloop en uitkomst van de 15 pilots worden op landelijk niveau gedeeld, met opschaling als doel. Zo helpen gemeenten (met ondersteuning van de VNG) andere gemeenten op de kwalitatieve capaciteit bij de gemeenten weer zo snel mogelijk op niveau te krijgen en te houden. 

Praktische informatie

De VNG ondersteunt iedere pilot met een financiering tot 250.000 euro (inclusief btw), plus expertise en begeleiding. De 15 pilots Uitvoeringskracht en Arbeidsmarktkrapte zijn mogelijk dankzij een subsidie van het programma Werk aan Uitvoering (WaU).

Belangrijke documenten

Handige informatie vindt u op deze flyer (pdf, 0,9 MB) en deze basispresentatie (pdf, 556 kB). Ook kunt u contact met ons op nemen via pilotsuitvoeringskracht@vng.nl.

Online aanmelden

U kunt zich online aanmelden voor de pilots. Let op, dit is wenselijk maar niet verplicht. Wenselijk omdat u op onze shortlist komt te staan en wij u actief op de hoogte kunnen onthouden van ontwikkelingen (zoals een online inspiratiesessie bijvoorbeeld) én het ons helpt het proces zo goed mogelijk voor te bereiden. Let op: het formeel indienen van uw pilotvoorstel is iets anders (zie volgende alinea).

Pilotvoorstel formeel indienen

Het daadwerkelijke indien van de pilot doet u door het pilotformat (docx, 72 kB) te downloaden en in te vullen en via dit formulier te uploaden vóór 31 maart 2024.

Online inloopspreekuren

Wilt u alvast met het projectteam in gesprek en vragen stellen over deze toekomstige pilots? Neem dan deel aan de wekelijkse, online, inloopspreekuren op de maandagen vanaf 22 januari tot en met 25 maart 2024 van 11.00 tot 12.00 uur via deze Teams-link.

Planning

  • Inschrijven pilots: februari – maart 2024

  • Selectie en beoordeling pilots: april 2024

  • Toekenning en start pilots: vanaf mei 2024

*Gemeenten kunnen ook een vervolg geven aan een afgerond succesvol project door dit project op te schalen, op een andere functie of afdeling toe te passen of in samenwerkingsverband met (een) andere gemeente(n) uit te voeren.