Het werkplezier vergroten, dat laten afstralen op de publieke sector én meer jonge mensen binnen houden. Dat is exact wat gemeente Tiel en 12 andere lokale en regionale overheidsorganisaties beogen te realiseren met hun pilot ‘verbindend vakmanschap’. Hoe? Door jonge en zij-instromende ambtenaren te verbinden aan ervaren ambtenaren in de vorm van mentorschap.
Wieteke (41) is pilotbegeleider van het mentorproject bij gemeente Tiel, dat vrijdag 31 mei zijn officiële kick-off had, en is van mening dat iedere jongere die voor de lokale overheid kiest gekoesterd moet worden. Want zeker voor de nieuwe jonge ambtenaar of zij-instromer is het werken voor een lokale of regionale overheidsorganisatie met z’n politiek-bestuurlijke werkcultuur een compleet nieuwe wereld met ongeschreven regels die je je eigen moet zien te maken. Sturing hierbij is niet alleen wenselijk, maar essentieel voor het werkplezier. En niet elke manager ontpopt zich ook als een fijne mentor die jou als nieuwe ambtenaar de gewenste begeleidende handvatten geeft.
Organisatie overstijgend mentorschap
Maar, door nieuwe ambtenaren te koppelen aan een ervaren ambtenaar buiten de eigen organisatie, koppel je ze aan iemand bij wie ze zich veilig voelen en die hun rots in de branding kan zijn. Op deze manier wordt die inspirerende bestuurder met die bak aan ervaring toegankelijk en benaderbaar gemaakt. Rebecca, projectleider en bedenker van het interbestuurlijke mentorprogramma: 'Jonge ambtenaren hebben vaak zo veel vragen, daar willen ze gewoon iemand voor kunnen bellen om te sparren en om te helpen met feedback.'
Hoe het werkt
Op dit moment zijn er 80 mentoren en 47 mentees. Die krijgen allemaal een kennismakingsgesprek en worden vervolgens gematcht via het MentorConnector-platform op basis van behoeften en profielen. Mentoren moeten minstens 5 jaar ervaring hebben bij een gemeente, provincie of waterschap, maar in de praktijk zijn het meestal mensen die ‘in de herfst’ van hun gemeentelijke carrière zitten en zo’n 20 a 25 jaar werkervaring hebben. Mentees kunnen zich aanmelden tot 10 jaar werkervaring binnen de overheid. Als de match eenmaal gemaakt is duurt de samenwerking een jaar, waarbij de mentee na een half jaar met een andere mentor mag werken als daar behoefte aan is.
Opschalen?!
Absoluut! Wieteke: 'Binnen Tiel zijn we een half jaar geleden begonnen aan het programma met 4 mentees. Leon Busschops, onze gemeentesecretaris, zag deze jonge ambtenaren helemaal opbloeien. En als je dan een manier hebt gevonden die zo enorm veel toevoegt voor de jonge ambtenaar op het gebied werkplezier en kennisoverdracht dan kun je niet anders dan gemeentebreed opschalen en het mentorschap ook toegankelijk maken voor zij-instromers.'
De eerste stap daartoe is uitbreiden met de verkregen pilotsubsidie en impactonderzoek doen, om het positieve effect ook kwantitatief meetbaar te maken. Zo hopen Wieteke en Rebecca het komende jaar 100 matches te maken en het mentorbestand van 80 te verhogen naar 150. Dus, ervaren ambtenaren… verzamelt u! Graag melden via bij Rebecca via rebecca@mentorconnector.nl.
Webinar gemeente Tiel Verbindend Vakmanschap - 21 januari 2025
Pilots Uitvoeringskracht en Arbeidsmarktkrapte
'Verbindend Vakmanschap' van gemeente Tiel is een van de 15 pilots die mogelijk gemaakt zijn dankzij een subsidie van het overheidsbrede programma Werk aan Uitvoering (WaU). Bekijk op Pilots Uitvoeringskracht en Arbeidsmarktkrapte de andere initiatieven.