De Vereniging van Drentse gemeenten wil de intergemeentelijke samenwerking rond maatschappelijke opgaven verbeteren, intensiveren en vergemakkelijken. Er moet meer worden gedaan met minder. Met de toenemende maatschappelijke uitdagingen voor gemeenten is samenwerking dan ook essentieel.
In de pilot doen ze dat aan de hand van 5 thema’s: de warmtetransitie, zorgakkoord, strategische HR, energietransitie en wonen. Door duidelijke afspraken te maken wil het samenwerkingsverband van Drentse gemeenten na afloop van de pilot concrete resultaten hebben gerealiseerd op deze vijf thema’s, waardoor ze flexibeler én effectiever inspelen op de maatschappelijke uitdagingen.
Pionieren
Martin Nanninga is trekker van de pilot die een betere samenwerking tussen 12 Drentse gemeenten als doel heeft. De precieze invulling van de pilot is nog in ontwikkeling, wat juist de charme is van het experimenteren. Martin: 'Het draait om kansen ontdekken in een organisch proces. Dus we moeten ook een stap durven zetten zonder dat we weten waar die uitkomt.'
De intergemeentelijke samenwerking willen ze dan ook op aantal punten sterk verbeteren: door middel van kennisdeling, regionale sturing (niet elke gemeente hoeft bijvoorbeeld eigen beleid te maken als een andere gemeente dat al heeft gedaan) en het wegnemen van kleine belemmeringen. Een concreet voorbeeld van zo’n belemmering: een medewerker die voor de verschillende Drentse gemeenten werkt, moet soms wel 3 verschillende laptops op een dag bij zich hebben. Dat kan én moet beter volgens Martin.
In je eentje ga je sneller, maar samen kom je verder
Samenwerking is ook cruciaal voor het behalen van duurzame resultaten. Drentse samenwerkingsinitiatieven zoals de warmtetransitie en een impulsteam voor woningbouw zijn al opgezet, maar hebben verschillende organisatiestructuren en dat bemoeilijkt de uitvoering.
Het idee voor de pilot is dan ook ontstaan uit deze ervaringen, waarbij een flexteam voor de warmtetransitie zeer succesvol bleek. Door de verschillende praktische belemmeringen aan te pakken, zoals verschillen in personeel en digitale middelen, hoopt de Vereniging van Drentse gemeenten de samenwerking te verbeteren. Met ondersteuning van het Thorbecke Instituut wordt er overigens gewerkt aan een duidelijk beeld van de Drentse arbeidsmarkt om de urgentie van de situatie te benadrukken.
Doel: toekomstbestendige dienstverlening
De pilot streeft ernaar generieke en inspirerende modellen te ontwikkelen die gemeenten helpen bij juridische en praktische hindernissen bij interbestuurlijk samenwerking. Het doel is een netwerk te creëren waarin Drentse overheden elkaar ondersteunen om de dienstverlening op peil te houden.
Als de pilot succesvol is, zullen inwoners hier niet direct iets van merken. Maar: als de pilot níet het beoogde resultaat haalt en de Drentse gemeenten diensten niet samen gaan doen, dan kunnen ze die straks niet meer leveren meent Martin. 'Deze pilot kan bijdragen aan een cultuurverandering binnen de Drentse gemeenten en benadrukt het belang van een gezamenlijke aanpak. De uitdaging ligt nu in het omzetten van deze ambitie naar concrete actie.'
Pilots Uitvoeringskracht en Arbeidsmarktkrapte
Pilot ‘We doen het samen, of we doen het niet’ van de Vereniging van Drentse gemeenten is een van de 15 pilots die mogelijk gemaakt zijn dankzij een subsidie van het overheidsbrede programma Werk aan Uitvoering (WaU). Bekijk op Pilots Uitvoeringskracht en Arbeidsmarktkrapte de andere initiatieven. Voor vragen of meer informatie over deze of een andere pilot kunt u contact opnemen met pilotsuitvoeringskracht@vng.nl